3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Ismerik a média „átváltoztatjuk- típusú” műsorait? Tudják, amikor a rút kiskacsából, nem hogy hattyút, de hercegnőt kreálnak! Nos, mi is járhatunk így lakásunkkal, ha éppen megérett a helyzet egy átváltoztatásra az otthonunkban. Csak meg kell találni a megfelelő stílust! Ugyanis vannak olyan irányzatok, amik berobbannak a lakásunkba, és akár csak a nappali átalakításával olyan változást generálnak, mintha egy új, a magazinokból kiválasztott lakásba költöztünk volna. Ebben a cikkben ilyen stílusokat válogattunk.  Sorozatunk negyedik részében ismét egy asztalos lesz segítségünkre abban, hogy a színek, dekorációk, burkolatok világán túl a neobarokk, a Hi-tech és néhány egzotikus (japán, afrikai, trópusi) stílus bútorai között is eligazodjunk!

 


Neobarokk


Ez a kifejezetten nőies stílus az elmúlt pár évben indult hódító útjára. A klasszikus barokkból veszi az ihletet, hiszen ugyanúgy előnyben részesíti a csillogást, a pompát és az aprólékos díszítést, a színpadias megjelenést, de az összhatás tekintetében mégis lágyabb, játékosabb modernebb és legfőképpen bujább a túlcicomázott barokknál.
Történelmi eredetéhez hűen kedveli a faragott, arany képkereteket, tükörrámákat, a kimunkált gyertyatartókat ám mindezt modernizálja. Előszeretettel használják a hatalmas, hihetetlenül különleges, extravagáns csillárokat.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Előnyben részesíti a csillogást, a pompát és az aprólékos díszítést.
•    Kedveli a színpadias megjelenést, és mesterkélt a kidolgozása.
•    Látványos elemeket hordoz.
•    Összhatás tekintetében mégis lágyabb a túlcicomázott barokknál.
•    Kedvelt díszítő motívumai a növényi minták, levelek, virágfejek.
•    De szereti a bársonyt, a selymet, a szőrt, a bőrt, díszítésnek a tollat, strasszokat.
•    Színei: fekete, ekrü, lila, arany, ezüst.

Mit mond az asztalos a neobarokk bútorokról?

Először is, ha csináltatni akarjuk a bútorunkat, akkor feltétlenül keressünk az asztalos mellé kárpitost is! Ugyanis itt minden anyag megengedett, minél látványosabb, annál jobb, akár a meglévő bútort is új, extrém kárpitozással bolondítja meg. Ez a stílus szereti a kanapéknál a tűzött fazont. Tipikus bútordarabja a füles fotel, amely szintén különleges kárpitanyagot kap.
A bútorok többi részére a hajlított lábak, bőséges faragással díszített ágyvégek, ülőbútorok, és hatalmas indák, virágok jellemzőek. A fából készült részeket sötétre pácolják.

… és mi a lakberendező gondolata?

Ez a stílus nem igényel extra nagy belső tereket. Kisebb lakásban, vagy csak egy-egy szobában tökéletesen meg lehet alkotni a neobarokk hangulatot.

Kifejezetten hálószobába, öltöző szobába vagy fürdőszobába ajánlott azoknak az öntudatos nőknek, akik izgalmas környezetet szeretnének.

 

neobarokko_4.jpg

 

High-tech

A stílus jellemzően mentes minden emberi érzelemtől, rideg, személytelen, gépies. A high-tech minden tárgya funkcionalista, a célnak tökéletesen megfelelő, magas műszaki színvonalú.

A lehető legvékonyabb, többnyire krómozott felületekkel és acélszerkezetekkel dolgozó stílus. A helyiség falai csiszolt beton, vakolatlan téglafal, vagy ha festett, akkor matt fehér színű. Térelválasztóként, és ablakok helyett gyakran használatosak az üvegtéglából épített falak.

A high-tech a 21. század stílusa és egyben az életformája is. A tiszta high - tech ma már inkább csak középületekben, irodákban lelhető fel. Itt a személytelenség jobban elviselhető, mint egy lakásban, sőt sokak számára a hivatalosság érzetét adja.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Jelentős felületet birtokol az üveg.
•    A stílus gyakran felhasznál egy-egy kopottan régi kiegészítőt az élhetőség kedvéért.
•    Jellemző anyaga a színezett acél, a bőrkárpit, üveg, a fém, valamint a fémgőz bevonatú műanyag is.
•    Divatos még továbbá a csillogó arany és az ezüst felhasználása is.
•    Festékekben a magas fényű lakkok, burkolatokban pedig a márványlapoké a főszerep.
•    A mesterséges világítás itt fontos helyen áll mivel nem átlagos színű izzókat alkalmaznak például: lila, kék, rózsaszín, ami nagyon jól feldobja a teret és iszonyat nagy látványossággal bír.

Az asztalos gondolatai erről a stílusról:

Ennél a stílusnál sok babér nem terem az asztalosnak, hiszen a bútorok anyaga krómozott acélcső, színezett üveg, tükör és bőrkárpitok. Az acélszelvényeket könnyített alumínium elemek válthatják fel, melyeknek felületét fényes eloxálással kezelik. Nem igen találkozunk fával egy ilyen lakásban.  Hacsak nem a ridegség oldására egy-egy fa kiegészítő vagy dekorációs tárgy képében.

Mik a lakberendező tanácsai, ha szeretjük a hi-techet ?

Nem kell véresen komolyan venni, hanem egy-egy mintával, „kilógó” bútordarabbal, színnel élhetőbbé és mozgalmasabbá lehet tenni ezt a stílust. Például az élénk, hivalkodó színt is használ ez a stílus, sőt még a mintás felületű bútorok is megengedettek. Az ellenpontozó játékos barokk, vagy finom szecessziós darabokkal is próbálhatjuk otthonossá tenni ezt a stílust.

 

89473626_gostinayahajtek3.jpg

 

Japán

A legnyugodtabb és legrezignáltabb stílus Japánból származik. Ez a stílus a pihenésről, meditálásról és feltöltődésről szól, magáról a nyugalomról. A lényege: szépség és a hagyomány. Minden nagyon egyszerű, de jellegzetes vonalvezetésű.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Világos fa- vagy kőpadló,
•    Sötét és alacsony bútorok,
•    Fehér és törtfehér falak. A falburkolatoknál a bambusz tapéta vagy fapanelek a jellegzetesek
•    Az ablaknál falécekből és pauszpapírból készített tértakarók jellemzőek
•    Függöny helyett bambusz rolót vagy egyszínű lapfüggönyt válasszunk az ablakokra. Még jobb, ha az ablakokat nem takarja el semmi
•    A falakon festett motívumok, pl. lótuszvirág, madár és bambuszlevél.
•    Természetes díszítés fontossága: bonsai, bambusz vagy orchidea
•    Főbb színek a fa barna árnyalatai és a növények zöld színei, a wenge-fehér kombináció. Esetleg a fekete-vörös páros arannyal kombinálva
•    Egy váza, egy lakkozott ékszerdoboz vagy egy festett tájkép remek dekoráció

Az asztalos tanácsai:

Ez a stílus, hála az égnek, a kő mellett nagyon szereti a fát a természetesség jegyében. Kedvelt anyag a bambusz, a mahagóni, a juhar és a fenyő. Kérjék nyugodtan az asztalosuktól a használatát.

A bútorok előtt térjünk ki először a japános nyílászárókra: Tipikus a helyiségeket elválasztó tolóajtó. Eredetileg papírkazettás tolóajtókat használtak, modern változatai az üvegbetétesek. Ennek a típusnak nagy előnye, hogy helytakarékosak és engedik a természetes fény áramlását a helyiségek között.

Ha viszont asztalosukkal bútort szeretnének csináltatni, akkor feltétlenül alacsony, egyszerű vonalvezetésű bútorokra gondoljanak. Szekrénysorok helyett építtessenek gardróbot, ülőbútornak a modern, alacsony kar- és háttámlás formát válasszák.

A lakberendező ötletei:

Nem feltétlenül kell az egész lakást így berendezni ahhoz, hogy élvezhessük a stílus megnyugtató hatását. Gyakran alkalmazzák csak a nappali berendezésénél. Halványlilával nagyon nőies, míg kék és zöld színekkel pedig nagyon férfias irányba lehet elvinni az irányt adó hangulatot.

 

spalnya_yaponskiy_stil_01.jpg

 

Afro-etnikai

Az afrikai kontinensen számos népcsoport kultúrája, szokásai, és hagyományai ötvöződnek. A földrész különböző részein, más-más népek hagyományai, művészete, szokásai határozzák meg a lakberendezést. A bennszülöttek népművészeti öröksége, a gyarmatosítás során hozzáadott európai kultúra, az évszázadok során egy sajátos egységet alkotott. Az afrikai-stílusú lakberendezés sokszínű, mint a természet, amelyből merít.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Meghatározóak a kézi munkával készült kezdetleges formák, de modern vonásokkal is bírnak.
•    Anyagai: a nyersfa, a háncs,
•    Színei:a föld színe, az őserdők zöldje, a sivatag homokjának sárgája, az ég kékje
•    Eredetileg a döngölt padló jellemezte, ma inkább a színében homokot idéző sárgás faparkettát használják
•    Jellegzetes tárgyai: fafaragások, az állatbőrök, az agyagedények, az afrikai törzsi dobok, íjak, maszkok,
•    Az ülőbútorok mintája berber, kelim vagy egyszerű halszálkás
•    Autentikus elem a durva kötélből kötözött, állatbőrökkel kárpitozott ülőkék, törzsi dobok, a kelim vagy szizálszőnyegek alkalmazása.

Az asztalos miben tud segíteni, ha ilyen stílust szeretnénk?

Van néhány bútordarab, amit nem lehet megkerülni, ha afrikai stílust szeretnénk elérni. Ezek a nyers fabútorok, a fonott ülőalkalmatosságok, a koloniál bőrbútorok, és a lefátyolozott baldachinos ágy.

Ha csináltatni vagy vásárolni szeretnének ilyen stílusú bútort, akkor válasszák a sötét (szinte feketére) pácolt fából, kézzel faragott, egyszerű ácsolatú bútorokat, melyek kárpitozására festetlen kézzel szövött vásznat, vagy durván háncsolt füveket használtak.

A lakberendező útmutatása pedig a következő:

Mindenkinek ajánlja, aki szeretne a nappalijával vagy az egész lakásával eltávolodni a hétköznapokból, és valami különlegessel, izgalmassal megajándékozni magát és családját. A fentiekben felsoroltakon kívül tovább fokozhatjuk a hangulatot néhány kiegészítővel, dísztárggyal: állatbőrök (párduc, zebra, zsiráf motívumok), megsárgult fekete-fehér fényképekkel a falon. Jöhetnek a rézfogantyúk, törülközőtartó gyűrűk és egyéb rusztikus elemek.

 

interer_kvartiry_v_afrikanskom_stile.jpg

 

Trópusi /tropical

Ez a stílus a trópusi éghajlathoz kapcsolódó lakberendezési irányzatok összessége. Legismertebb elemei a távol-kelet (Bali, Indonézia), illetve a Karib-térség (Bahamák, Antillák) szigeteiről származó stílusjegyekből tevődnek össze. Kialakítója a meleg, párás éghajlatnak való megfelelés.

A stílus alapvető jellemzői:

•    Anyagai: mahagóni, teakfa, bambusz, tengeri fű, vízililiom, len, kender, muszlim
•    Jellegzetes darabjai a bambuszroló a függőágy, a rongyszőnyegek, a szizál
•    Színei, fehér, napsárga, narancs, türkiz, harsány kék,
•    Mintái a trópusi levelek, virágok stilizált formában
•    Fa vagy a csempézett padló
•    Természetes, nehéz szőttesek
•    Mennyezeti ventilátor, mely szövött panelekből, vagy banánlevet mintázó lapátokból áll tökéletesen illeszkedik a trópusi stílushoz.

Mit mond az asztalos a trópusi bútorokkal kapcsolatban?

Tipikusak ebben a stílusban a szövött, rattan darabok és a fűzfavesszőbútorok. A teakfa és bambuszbútorok szintén jól adják át a trópusi hangulatot.

Lakberendezőnk tanácsa:

Itt sem az a cél, hogy az egész lakásunk megfeleljen a trópusi életvitelnek, hanem a fílingjét hozzuk létre egy szigeten a lakásunkban, hogy minél jobban érezzük magunkat, ha hazatérünk. Melyik lakás/ ház alkalmas ennek a stílusnak a kialakítására? Leginkább a tágas, nem szabdalt terekben bővelkedő otthonok. A legszerencsésebb az, amikor a belső tér egy fedett teraszban folytatódik.

985_tropical_style_interior_design_25.jpg

 

Ha úgy érzik, hogy tovább szeretnének kutatni a lakberendezési stílusok között, akkor válasszanak és kattintsanak:

•   Skandináv, eklektikus, loft és mediterrán stílusok
•   Minimál, retró, vintage és vidéki/country stílusok
•   Art Deco, a modern és a polgári stílus (angolszász és francia)

Ha pedig tőlünk szeretnének kérdezni, akkor kattintsanak ide!