3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Jó pár éve divatosak azok a műsorok, amelyekben stílustalan, lakberendezési „bűntetteknek” számító házakat, lakásokat alakítanak át magazinok címlapjára kívánkozó otthonokká. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy ő is kipróbálna egy ilyen varázscsapatot, neki is jól jönne egy szuper lakberendező és egy mindent megoldó asztalos. De hát mit tudnak ők, amit mi nem? Egy asztalos szemüvegén át, szakmai szűrője segítségével keressük a választ arra, hogy hogyan legyünk stílusosak. Olvasson tovább, és válasszon stílust, ha még nem tette meg!

 

Ha megkérdeznénk a szakembereket, hogy mi is a harmonikus, a vágyott, az első látásra imádni való lakberendezés titka, akkor ilyen szavakat hallanánk: kontraszt, textúra, egyszerűség és különlegesség egyensúlya, izgalmas színek, bátorság és természetesen stílus.
De milyen lakberendezési stílusok közül választhatunk? Valóban tudjuk, hogy a barokkos és a modern csőbútor között mennyi minden van még, amik között megtalálhatjuk azt a stílust, ami a legkedvesebb lesz a szívünknek. … és hogyan kell ezt a stílusiskolát a mindennapokba átültetni? Ebben segít nekünk az asztalos gyakorlatias látásmódja.  Íme, a legismertebb lakberendezési stílusok első adagja, a skandináv, az eklektikus, loft és a mediterrán irányzat, az asztalos ipari termékekre fókuszálva:


1.    Skandináv stílus

Harmóniában a természettel. A skandináv stílus alapvetően egy nagyon otthonos, világos lakást eredményez. Fontosak a hatalmas ablakok, hiszen a stílus szülőföldjén nagyon keveset süt a nap – éppen ezért a falak is általában világosak. A nagyobb bútorok is és kárpitok is fehér színt kapnak.


A stílusirányzat alapvető jellemzői:


•    Természetbarát anyagok használata
•    Világos, natúr színek
•    Funkcionalitás a kiegészítők terén is
•    Nagy ablakok, nagy egybenyitott terek
•    Otthonosságra törekvés: kandalló, színes kiegészítők, gyertyák, kosarak, dobozok
•    Tiszta, rendezett hatású enteriőr


Az asztalos tanácsa


Nyugodtan hagyják látszódni a fából készülő belsőépítészeti elemeket: gerendákat, lépcsőket, oszlopokat! Csak ügyeljenek a világos színű felületkezelésre! A bútorok tekintetében pedig a natúrfa alapanyag mellett egyre gyakoribb a furnér, fehér, juhar vagy nyírfa színben. Bátran újítassanak fel régi fabútorokat az új darabok mellé.
Ne hagyják veszni hagyni kreatív ötleteiket! Például, ha megmutatják a lakás kis rejtett, vagy eddig semmire sem használt zegzugait egy szintén kreatív asztalosnak, akkor közösen ki tudják találni, hogy milyen stílusos polc illene oda, milyen funkcióra lehetne azt használni. Hagyják szárnyalni fantáziájukat! 

 
Kiknek ajánlja a lakberendező?


Bármekkora méretű lakásban jól mutat. Nagy előnye, hogy a sok fény, a világos színek és a szellős elrendezés miatt optikailag sokkal nagyobbnak látszódik a tér. A berendezés inkább kreativitás, mint pénz kérdése, így szűkebb anyagi lehetőségek között is lehetünk stílusosak. Kiváló választás gyermekes családoknak, ahol a gyerekek alkotásai tökéletes kiegészítői lehetnek ennek a stílusnak, illetve ügyes kezű, alkotni vágyóknak, akik saját kezű munkáikkal dekorálhatják otthonukat. A családiasabb, bensőségesebb hangulatot, régi használati tárgyakkal, kedves emlékeket idéző darabokkal alapozhatjuk meg, melyekre öröm ránézni, tehát gyűjtögetőknek is „bejöhet”.  

 

2016_02_05_14_47_58_skrinshot_yekrana.png

 

2.    Eklektikus


Különböző korok, irányzatok stílusjegyeinek keverését jelenti. Azt gondolnánk, ez a legegyszerűbb, összevásárolok ezt-azt, és kész is. Pedig nem erről van szó. Nagyon nehéz megteremteni a harmóniát a különböző stílusú holmik között.   


A stílusirányzat alapvető jellemzői:


•    Stílusok merész vegyítése
•    Egyedi, sokszor különcnek tűnő lakóterek
•    Izgalmas, inspiráló hangulat
•    Nem megy ki a divatból
•    Színek, anyagok nem határolhatóak be
•    Feltétele a jó ízlés


Mik az asztalos tippjei, ha ilyen lakást szeretnénk?


Az asztalosok gyakran találkoznak azzal a megoldással eklektikus bútorrendelés során, hogy az egységes stílusú bútorzat közé egy-egy, korban nagyon távol álló darabot képzelnek el a megrendelők. Ezzel sikeresen izgalmassá teszik a helyiséget.    
Az asztalosok tudják, hogy egy-egy jól sikerült bútordarabbal meg lehet határozni egy szoba stílusát, hangulatát. Tehát a kevesebb néha több alapon, nem szabad túlzsúfolni azt a szobát, ahová rendeltünk egy nagyméretű, késő barokk fotelt, mert akkor biztos, hogy nem fog érvényesül a hatása.    


Ha sokféle stílusú bútort választunk, akkor például a színvilággal kössük össze őket, vagy egy anyaggal, felületkezeléssel stb. Valamivel kapcsoljuk össze a sokféleséget, mert különben nem lesz harmónia.
Sok asztalos üzem, lakberendező vállal látványtervkészítést. Érdemes ezt igénybe venni, hogy lássuk, tényleg jól mutatnak-e az eddig csak a lelki szemeink előtt egymás mellé rakott lakberendezési tárgyak.   

Kiknek ajánlják a lakberendezők?


Bohókás, jó ízlésű, bátor embereknek, akik nem félnek csináltatni az asztalosukkal egy minimalista kanapét a nagyi nagypolgári hagyatéka mellé.

 

500d8af5554255324e78214ec83d2b13.jpg

 

3.    Loft

 

Az angol loft szó eredeti jelentése padlástér, tetőtér, de napjainkra a szó már Magyarországon is másféle jelentéssel bír. A loftlakás az elhagyott ipari létesítmények luxuslakássá való átalakítása.  
A világ számos pontján találkozhatunk ezzel a megoldással, Budapesttől Buenos Airesig, New Yorktól Fokvárosig. Lett már lakás gyárból, malomból, kikötői épületből, raktárból, templomból stb.


A stílusirányzat alapvető jellemzői:


•    Hatalmas belmagasság
•    Óriási ablakok
•    Betonoszlopok, csövek, gerendák láthatóak
•    Nagy egybefüggő terek
•    Beton, fa, kő, üveg mint alapanyag

 

Mi az asztalos tapasztalata?


Azok az asztalosok, akiknek van már tapasztalata ilyen lakásokba való bútorgyártásról, azt mondják, hogy a lakóik sokféle stílusú bútort rendelnek. Tehát szinte biztos, hogy eklektikus lakás jön létre. Viszont a tér méreteihez lehet igazodni. Hatalmas étkezőasztalok, magas konyhapultok, bárszékek, szekrényrendszerek is vígan elférnek, sőt … úgyhogy ez a stílus az asztalos szempontjából az egyedi bútorgyártás „paradicsoma”.


Kiknek ajánlják a lakberendezők?


Azoknak az egyedülállóknak, gyermektelen pároknak, üzletembereknek, és művészetet kedvelőknek, akik nem sajnálják az anyagi áldozatot ezekért a lakásokért.

 

interer_v_stile_loft_02.jpg

 


4.    Mediterrán stílus


A mediterrán irányzat alatt alapvetően a dél-európai országok lakberendezési stílusát értjük, megkülönböztetünk azonban spanyol, olasz (toszkán), és görög irányzatot. De jobb tipizálás híján itt kell beszélnünk a provence-i és a marokkói irányzatról is. Az előbbi kicsit vidéki, rusztikus és mediterrán egyszerre, az utóbbi pedig a földrajzi eredetét szintén a mediterráneumhoz kapcsolódik.


A spanyolok otthonainak jellemzői:


•    tüzes, energikus színek jellemzik, mint a piros, a narancs, a különböző sárgák, mindez a barna árnyalataival, arannyal, terrakottával, lazacszínnel és a bézzsel ellensúlyozva.
•    Gyakoriak a növényi motívumok, főleg a textíliákon és a burkolatokon.
•    Vasalatos bútorok
•    Agyagedények


A toszkán, olasz lakberendezés viszonylag egyszerű:


•    Robosztus, tömör fából készült bútorok
•    tágas tér
•    magas minőségű bútorok


Provence-i:


•    Kőburkolat vagy egyszerű, kopottas fapadló
•    Kopottas meleg földszínek
•    Színvilágára a sárgás – zöldes –kék, esetleg a levendula
•    Anyagai: kő, fa, bőr, vászon


A görög lakberendezési stílus:


•    Az egyszerűség a vezérfonal
•    Fehérrel és tengerkékkel találkozunk
•    Kevés és rendkívül egyszerű bútor jellemzi, de ezeknek minden esetben funkciójuk van.
•    A hőség enyhítése miatt festik fehérre a falakat, amelyek sosem egyenletesek, hanem rusztikusan göröngyösek, néha kis kövekkel, kavicsokkal díszítve.
•    A fürdőszobákban gyakoriak a mozaikok, sokszor természetes anyagokból, kövekből, kavicsokból kirakva.
•    Kiegészítőkkel, díszítőelemekkel alig találkozunk.
•    A hálóban könnyű baldachin függhet az ágy felett, de nem pusztán szépsége, sokkal inkább az rovarok elleni védelem miatt.


Marokkói:

•    Visszafogott színskálát alkalmaz. A falak fehérek, esetleg durva vakolattal a sivatag színeit kapják.
•    Sötét, díszes, rácsozott, fából készült bútorok, borítások.
•    Sárgaréz lakberendezési tárgyak pl. lyukacsos mintájú lámpák.
•    Bőséggel alkalmaznak élénk színű drapériákat, selymeket, muszlinokat függönyként, vagy baldachinként is.
•    Csillag alakú üveg mennyezeti lámpák, gyertyák, kerámiavázák, hatalmas színes pálmák


Mit tud hozzáfűzni ehhez asztalos?


Első sorban azt, hogy ha bútort vásárolnak, vagy csináltatnak a mediterrán szerelmesei, akkor inkább tölgyből kérjék, mert autentikusabb, mint a nálunk használt fenyő. Ha külsőleg is ügyelnek a mediterrán jegyekre, (kolostorcserép, növényzet, burkolat, stb.), akkor ne feledkezzenek meg arról, hogy ablakaikra zsalugátert rendeljenek asztalosuktól. Feltétlenül használják ki a háziasszonyok, hogy a konyhabútor nyitott, látszódnak a használati tárgyak. Ettől nem kell megijedni, láttunk már olyat, hogy használati tárgyakból lettek a legegyedibb dekorációk.  


Ha kicsit megengedőbbek vagyunk a stílus százszázalékosságát tekintve, akkor nyugodtan választhatunk különböző egzóta fafajokból, amiknek különleges meleg színei vannak: mahagóni, paliszander például.

Kinek ajánlja a lakberendező?

Azoknak, akik imádják az életet, jókedvűek, nagy családjuk van, szeretnek a természetben lenni és szívesen fogadnak vendégeket. Nem lételemük a steril konyha, vagy a feszes rend a nappaliban. Valamint azoknak, akik kicsit bele akarják varázsolni a nyári tengerparti életérzést az év többi részébe is.

the_mediterranean_style_in_an_interior_1.jpg

 
Stíluskereső sorozatunk második részében a következő irányzatok következnek: minimál, a retró, a vintage és a vidéki, country stílusokat   Ezeket fogjuk egy kicsit közebb hozni Önökhöz, és az asztalos, a bútorgyártás szemszögéből megvizsgálni.

Ha úgy érzik, hogy lassan-lassan megérik az idő arra, hogy otthonuk stílusát egységesítsék, vagy átalakítsák, csiszolgassák, akkor feltétlenül a tartsák szem előtt Joseph Joubert tanácsát:


„Mindenfajta stílus jó, feltéve, hogy ízléssel alkalmazzuk. Számtalan olyan kifejezés van, amely az egyikben hiba, a másikban szépség.”

Böngésszen a többi alkberendezési sítlus között is asztalosunk segítségével!


Ha pedig úgy érzi, hogy megvan a stílus, és már csak egy jó asztalos hiányzik, akkor keressen minket! Csak egy kattintás ide, és fel tudja venni velünk a kapcsolatot!>>>