3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Önök is jól ismerik az örökérvényű tanácsot, „kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét”! Ugyanez a használati utasítás vonatkozik otthonunk stílusának kialakítására is: „kérdezze meg lakberendezőjét, asztalosát!” Igen ám, de mit tegyen az, akinek se lakberendezője, se asztalosa, viszont nagyon szeretné, ha lakásának, házának stílusa lenne. Szeretné megtalálni azt a miliőt, ami az övé, amiben komfortosan érzi magát, amivel elégedett. Annak javasoljuk, hogy olvassa cikksorozatunkat, hogy ne csak kiválasztani tudja a saját stílusát, de az asztalos tanácsainak segítségével el is tudjon indulni a gyakorlati megvalósítás útján.

Ebben a cikkünkben a minimál, a retró, a vintage és a vidéki, country stílusokat mutatjuk be Önöknek az asztalos szemüvegén keresztül, és természetesen a gyógyszeripar sémáját követve a mellékhatásokat, javallatokat, ellenjavallatokat sem fogjuk kihagyni.

 

Minimál stílus

A stílus legfőbb elvárása, hogy túlzott ingerektől mentes legyen az otthoni környezet, mert a felgyorsult életükben az egész napos rohanás, a rengeteg impulzus kimeríti az embert. Ennek a stílusnak a legfőbb ismérve az egyszerűség és a nagy térigény, hiszen megköveteli a bútorok szellős elhelyezését.

A stílusirányzat alapvető jellemzői:

  • Elegancia
  • Kevés, de kiváló minőségű bútor és kiegészítő
  • A burkolatok, textilek anyaga és színe mindig egyszerű, hivalkodástól mentes
  • Anyagai: natúr fa, alumínium, szálcsiszolt inox, simított beton, kő, átlátszó és színezett üvegek, fémek és kiváló minőségű műanyagok
  • A stílus színei a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztellszínek
  • Minimális dekoráció-felhasználás
  • Különböző funkciójú terek egybenyitása
  • Padló- vagy falfűtés, hogy ne látszódjanak a radiátorok

Az asztalos tippjei a bútorokhoz:

Először is nem kell sokáig tervezgetni az ülőbútorokat, hiszen ez a stílus egyszerű, kocka alakú, de kiváló minőségű bútorokat használ mintázat nélküli kárpitozással. A bútorok vonalvezetése, szerkezete is maximálisan a használhatóságra épül. Akkor lesznek igazán elegánsak a bútoraink, ha precízen megmunkáltak, és a különböző alapanyagokat - például fém, üveg, textil, bőr, fa – társítjuk, ami persze nagyon megnehezíti az asztalos dolgát.

A nappali kötelező darabja a geometrikus, egyenes kontúrokkal megrajzolt kanapé, és a kanapéval megegyező anyagú, kocka alakú puff, amely ülésként, lábtartóként, de akár lerakóként is funkcionál.

A konyhabútor tervezésénél is a letisztultságra kell törekednünk.  Állhat sok fém, illetve üveg elemből, de készülhet fából is. A fogantyúk rejtettek legyenek, hogy ne törjék meg az egyöntetű sík felületet. A normál szekrények helyett jó, ha az asztalossal inkább mély fiókokat csináltatunk, és felsőszekrényként a felnyíló vagy liftajtó rendszerű kis magasságú elemeket választjuk.

Még egy helyiség van, ahol jellegzetes a bútor: a fürdőszobába jellemzően sötét fából készüljön a beépített, egyszerű szekrény.

Kinek ajánlja a lakberendező ezt a stílust?

Semmiképp nem azoknak, akik pénztárcakímélő megoldást keresnek, de egy modern stílusú otthon ötletszerzéséhez mindenképpen ideális. Csak olyanok válasszák, akiknek alapvető igénye a rend, sőt a túlzott rend, mert a széthagyott holmik megtörik a tökéletességet, ami a minimál stílus alappillére.

 

minimal.jpg

 

Retró

Ez egy „szabad” stílus, mindenki annyit használ fel a kelléktárából otthonába, amennyit csak akar.  Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a neki tetsző elemeket. Honnan ered, hová nyúlik vissza, miből válogathatunk? A stílus az 50-es, 60-as 70-es évek Amerikáját idézi. Annak a hangulatát eleveníti fel a korra jellemző design elemek felhasználásával. Színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészhet az otthonunkba, ha ezt választjuk.

A stílusirányzat alapvető jellemzői:

  • Harsány, élénk színek: fekete, fehér, narancssárga, rózsaszín, pink, kék különböző árnyalatai, barna, zöld és piros, és ezeknek a színeknek a szokatlan párosítása
  • Merész minták mindenhol: csíkok, hullámok, háromszögek, nyolcszögek, hatalmas virágok
  • Anyagai: Műbőr, fényes, lakk felületek, műanyag, króm
  • Futurisztikus formák (mint egy filmbéli űrállomás)
  • Lekerekített élek, a gömbölyded formák jellemzőek. Tojás vagy a kagylóformát idéző fotelek, székek, tölcsérszerű lábakkal

Mit tud ehhez hozzáfűzni az asztalos?

Az asztalosok bánatára a stílus egyetlen hátránya, hogy nem jellemző rá a természetes anyagok használata, a legkedveltebb alapanyaga a műanyag.  Így az asztalosok igazából csak akkor jutnak főszerephez, ha valaki szert tesz egy régi-régi fa bútordarabra, és azt kell felújítani. Érdemes is a régiségvásárokon, interneten utánuk vadászni. Egyébként a bútorok megtervezésénél a praktikusság, a könnyen kezelhetőség és az egyszerűség a jellemző.

A lakberendező ajánlása:

Aki retróra szeretné hangolni otthonát, ne féljen az erőteljes színektől és a mozgalmas formáktól, de ne keverje össze más stílusokkal, amik szintén a régi időkből merítenek. (pl.: vintage, shabby chic). Hogy tisztázzuk a különbséget, a következő szakaszban a vintage-t fogjuk elemezni.

 

stil_retro_interere.jpg

 

A vintage

A “vintage” (ejtsd: vintidzs vagy vintázs) szó szerint fordítva évjáratot vagy bortermést jelent, eredetileg ugyanis a borászatban használták a kifejezést, ami a bor kitűnő minőségére és régiségére utalt. A lakberendezésben is hasonló jellemzőket közvetít a vintage: különleges régi darabokat állít a középpontba. Eredetileg az 1920-1950/70 közötti időszakot nevezték így a lakberendezésben. Nem tartozik a szorosan vett lakberendezési stílusok közé, de érdemes vele foglalkozni, mert bájos lehet a végeredmény, ha ezt választjuk.

A stílusirányzat alapvető jellemzői:

  • Sikk a régi, használt tárgyak eredeti vagy felújított állapotú felhasználása az otthonunkba
  • Virágminta
  • Pasztellszínek, nincs harsányság
  • Romantikus, játékos hatás
  • A bútorok régiek, kopottak, ritkán színesek, pontosabban inkább egyféle, általában visszafogott színek (fehér, barna, halvány pasztell)
  • Egyedi megoldások, egyedi nosztalgia
  • Elengedhetetlenek a kiegészítők: Régi vagy szépiás fotók, plakátok, grafikák, század közepi fémtáblák, dobozok, lámpák, kopottas fa falitáblák … kifogyhatatlan ötlettár a bolhapiac!

Tippek az asztalostól:

Sok régi bútort találhatunk kitűnő állapotban itt-ott vásárokban, padlásokon, nagymamánál… A legtöbb ilyen mégis felújításra vagy újragondolásra és átalakításra szorul – és ezen a ponton választhat a tulajdonos: Saját maga végzi el a felújítást, átalakítást, vintázzsá formálást, vagy szakemberre, asztalosra bízza. Végig kell gondolni: Van elég fantáziám, elég ügyes a kezem, ismerem a felhasználandó anyagokat, van nekem erre időm? Vagy találok asztalost?

A lényeg, hogy ha szert tehetnek egy „rozzantabb”, de fantáziadús darabra, akkor ne aggódjanak, vegyék csak meg, és az asztalos helyre teszi a kiesett lábat, vagy úgy készít egy újat, hogy észre sem veszi senki a végeredményen, hogy nem eredeti.

Ebben a stílusban azonban a legkülönlegesebb, a legszerethetőbb az, amikor egy bútordarabban vagy tárgyban meglátjuk a lehetőséget egy új „feladatra”. Elfelejtve eredeti funkciójukat teljesen új szerephez juttathatunk egy-egy tárgyat. Így lesz a bőröndből éjjeliszekrény, az utazóládából dohányzóasztal, a régi képkeretből ékszertartó, stb.

A lakberendező gondolatai:

Ajánlom mindenkinek, aki vonzódik a régiségekhez, és a vérében van a kreativitás, az újragondolás. A vintage ugyanis egy különleges, a múltat és jelent összekötő, eredeti és eklektikus irányzat. De nagyon fontos, hogy úgy találjuk meg az egyensúlyt a bútorok, tárgyak között, hogy otthonunk ne tűnjön mesterkéltnek, vásárinak.

 

vintazhnaya_mebel_v_inter_ere_vashego_doma_1.jpg

 

Vidéki, country stílus

Vidéki élethez kapcsolódó stílus, ami mára már nem köthető a növénytermesztő, állattenyésztő létformához. Eredetileg Angliából származik, később Amerikában is meghonosodott, és country néven vált ismertté. Jelentése mára kiszélesedett, és a természetközeli, tájjelleghez igazodó stílusirányzatok gyűjtőneve. 

A stílusirányzat alapvető jellemzői:

  • Adott területekre más-más stílusjegyek vonatkoznak, sajátos bútorok, színek, hagyományok.
  • Fából készült, robosztus, kissé megkopott bútorok az általánosak
  • Természetes, közepes színárnyalatú faburkolat a falakon.
  • Jellemző lakástextilek a virágos kelmék, a nagy drapériák, a természetes textúrák, a háziszőttes
  • Könyvszekrények, polcok minden helyiségben 
  • A dekoráció porcelán- illetve személyes tárgyakból, fényképekből és mindenféle használati eszközökből áll.
  • Gyakori a nyerstégla konyhapult
  • Természetközeliség, praktikum a két kulcsszó
  • Színvilága: natúr, nyers, fehér, bézs, homokszín általában
  • Központban a konyha és a kandalló
  • Tájegységnek megfelelő néprajzi elemek
  • Vesszőből font, szőttes, pingált, faragott tárgyak
  • A padló kő, hajópadló, tégla, de akár simított beton is lehet

Milyen bútort ajánl az asztalos ehhez a stílushoz?

A vidéki stílus bármely lakásban kialakítható, létrehozásához nem szükséges nyaraló, vagy falusi ház. A bútorokhoz felhasznált anyagok főként természetes anyagok (fa, kő, vas, bőr). Bár a megmunkálásuk rendszerint rusztikus, durva, elnagyolt, és a stílus a régi darabokat részesíti előnyben, gyakran jobban járunk, ha a stíluselemeket követve új darabokat készíttetünk az asztalosunkkal. A fabútorok felületkezelése akár festett, viaszolt, pácolt, antikolt, meszezett is lehet.

Mi a lakberendező véleménye?

Azoknak ajánljuk, akik inkább személyes, mint divatos lakásra vágynak, ahol az egész család jól érzi magát. Nem rendmániásoknak való - akár a háziállatok paradicsoma is lehet. Bátran vágjon bele mindenki, aki vonzódást érez a természetesség, a népi kultúra, a funkcionalitás, a hagyományok iránt. Nyugi, ha összhatásában egységes képet mutat a lakás, nem gond, ha a bútorok különbözőek. Ez a stílus lehetőséget ad arra, hogy a régi és új berendezési tárgyainkat egymás mellé tegyük.

 

country.jpg

 

Ha nem biztosak abban, hogy kell egy stílus a lakásnak és saját magunknak is, akkor jusson eszükbe Rachel Zoe gondolata: „a stílus egy módja annak, hogy elmondd, ki vagy, anélkül hogy megszólalnál.”

Szétnézne még a többi lakberendezési stílus között? Kattintson, és böngésszen asztalosunkkal!

Ha pedig úgy érzi, hogy megvan a stílus, és már csak egy jó asztalos hiányzik, akkor keressen minket! Csak egy kattintás ide, és fel tudja venni velünk a kapcsolatot!>>>