3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Asztalos szótár

 

3 D pánt: Bejárati ajtók és beltéri ajtók vasalására szolgál, mely több irányban állítható.

55mm – BB – PZ: Ez egy “lővér” zár-méret, ami lehet kulcslyukas és zárbetét kivágású.

72mm – BB – PZ: Ez új szabvány, DIN szabványnak is mondják. Többnyire irodaajtókban lehet, illetve több pontos ajtózárakban, ha bejárati ajtóról van szó.

90mm BB –PZ: Hazánkban ez a leggyakoribb zárméret, ez is lehet beltéri szobaajtó, de lehet bejárati ajtó is. A hozzá tartozó kilincsnél, minden esetben fontos a méretet és a lyukasztást kiválasztani.

92mm  PZ: legtöbbször a bejárati ajtózárnak a mérete.

Ablakpárkány: Az ablak külső vagy belső oldalához szerelve védi az ablak és az ablak fali nyílásának alsó területét.

Álosztó: A hőszigetelő üvegszerkezet közé kerülő díszléc, melynek díszítő szerepe van. Az álosztó általában alumíniumból készül, színe fehér, barna vagy arany. –Természetesen fa bejárati ajtóhoz fából készül, ugyanúgy felületkezelve mint maga a keret.

Alumíniumküszöb: 4-16-4 lágyfém bevonatos Ug=1,4 W / m2 K bejárati ajtók, egyes erkélyajtók, emelő-toló erkélyajtók valamint harmonika-erkélyajtók alsó eleme.

Argon gáz: Az ajtók és ablakok számára készült üvegek közötti rés kitöltésére használják, mely növeli az üveg hőszigetelését.

Belső párkány: Az ablak belső felületére szerelt védő építési elem. Anyaga lehet fa, műanyag, fém, műkő, márvány.

Belsőíves ajtó vagy ablak: A normál tokszerkezettel és szárnnyal rendelkező ajtó vagy ablak, szárnyaiban levő belső ív.

Bevéső zár mérete: Ajtóknál a kilincstengely közepétől a kulcslyuk “kerek” részének a közepéig kell mérni ezt a távolságot.

Bukóablak: Fentről lefelé nyitható ablak. A legegyszerűbb ablaknyitási mód. Elsősorban kismérető ablakoknál alkalmazzák háztartási, vagy mellékhelységeknél.

Bukó-nyíló ablak: Fentről lefelé és oldalirányban egyaránt nyitható ablak, speciális vasalattal.

CE jelölés: a nyílászáró gyártó az Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyv és Üzemi gyártás - ellenőrzési rendszer megléte után kiállítható a megfelelőségi nyilatkozat és használható a CE - jelölés a fa ajtókra és ablakokra. A megfelelőségi nyilatkozatnak tartalmazni kell a fa ajtók és fa ablakok gyártójának főbb adatait és azok felhasználási lehetőségeit. A CE - jelölés az ajtó vagy ablak bármely látszó felületén elhelyezhető.

Edzett biztonsági üveg: A gyártás során alkalmazott speciális hőkezelési eljárásnak köszönhetően igen nagy teherbírású üveg.

Edzett üveg: Faajtó és faablak szerkezetébe edzett üveg is beépíthető, sérülés esetén az üveg nem törik szilánkosra, apró darabokra hullik szét, és nem okoz balesetet.

Egyesített szárnyú ablak: Kettő részből állnak össze. Ezt a két részt általában csavaros kötéssel rögzítették egymáshoz.

Elektromos zárfogadó: A bejárati ajtók zárszerkezetinek fogadó eleme. Az ajtó nyitása távolról irányítható. Az elektromos zárfogadó a bejárati ajtó tokszerkezetébe van beépítve.

Elhelyezési sík: A falvastagságon belül az ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók, emelő-toló erkélyajtók elhelyezési helye. A nyílászárók beépítési síkját több minden befolyásolja, esetleges redőnyszerkezetek szerelése más árnyékolástechnika, homlokzati kinézet stb.

Első típusvizsgálat: Az ajtók és ablakok megfelelőségi igazolásának kiadásához a gyártónak szüksége van egy úgynevezett első típusvizsgálatra egy kijelölt vizsgálólaboratóriumban. Ekkor vizsgálják meg az ajtók és ablakok vízzárást, légzárását, szélállóságát, hő átbocsátását valamint a biztonsági eszközök teherviselő képességét. A gyártó által készített nyílászárók első típusvizsgálataink eredményeit az Első Típusvizsgálati Jegyzőkönyvben rögzítik. Ezután a nyílászáró gyártónak be kell vezetni az üzemi gyártás - ellenőrzési rendszert, mellyel a gyártó garantálja, hogy a bevizsgált ajtók és ablakok bevizsgált eredményei folyamatosan teljesülnek.

Falnyílásméret: Az épület falazatán kihagyott ajtók és ablakok befogadására szolgáló nyílásméret egyenlő a megtervezett névleges mérettel.

Fedőfestés: Fedőfestés esetén a fa nyílászáró természetes erezete nem látható vagy csak nagyon kis mértékben.

Fix faablak: Olcsó, egyszerű, nem nyitható nyílászáró. Biztonsági üvegezés szükséges, ha felülete nagyobb 3 m²-nél. Portálok és üvegfalak esetében alkalmazható. Érdemes olyan helyeken alkalmazni ezt a faablak típust, ahol a nyithatóság nem követelmény, vagy esetleg arra nincs is hely a térben.

Float: Nagy fényáteresztő képességű, víztiszta, sík üveglap.

Fríz: 3 rétegből ragasztott faanyag mely vetemedés mentességet biztosít a belőle készült faablakok, faajtók, fa erkélyajtók egyszóval fa nyílászárók részére.

Gerébtokos ablakok: Két ablakprofilt építettek be közvetlenül egymás mögé, amelyeket távtartóval láttak el. A Gerébtokos ablakoknak két főbb típusa létezik. Az egyik az egyrétegű, a másik pedig a kétrétegű nyílászáró.

Gyártási méret: Ablakok, erkélyajtók, bejárati ajtók, beltéri ajtók gyártási mérete. A nyílászárók gyártási mérete, oldalanként 1 -2 cm-rel kisebb, mint a névleges méret. Pl. 120 x 120 cm nagyágú ablak gyártási mérete 118 x 118 cm

Hangszigetelő üveg: Az ajtók és ablakok a hőszigetelő üvegrendszer mellett készülhetnek hangszigetelő üvegrendszerrel is. A két rendszer alkalmazása nem zárja ki egymást. A hangszigetelő nyílászárók beépítése zajos helyeken szokásos. A normál kétrétegű hőszigetelő üveggel készült ablak és ajtó üvegének hangszigetelése 33 dB. Ez az érték a technológiának megfelelően változtatható.

Háromrétegű üveg: 3 db üveg összeragasztásával készül, ahol a rétegek között különböző gázok vannak.

Hidraulikus ajtócsukó: Általában bejárati ajtókhoz használt olajfékes szerkezet, az ajtószárnyat nyitás után automatikusan behúzza.

Hőhídmentes profilok: A faanyagú nyílászárók - anyagukból kifolyólag - hőhídmentesek.

Hőszigetelő üveg: Kettő vagy több rétegű üveg légmentes összeragasztása, amely kitűnő szigetelést, biztosit az ajtó illetve ablak számára. Pár évvel ezelőtt készült ablakok és ajtók üvegeinek hőszigetelési értéke k = 2,8 W / m2 K, utána következtek a még mindig 2 réteg üveggel készült ablakok és ajtók melyek hőszigetelési értéke Ug=1,4 W / m2 K és gázzal töltve Ug=1,1W / m2 K. Ezután a jöttek a 3 rétegű üvegezéssel készülő nyílászárók, ahol az üvegek hőszigetelési értéke Ug=0,7 W / m2 K vagy- Ug=0,8W / m2 K.

Íves ajtó vagy ablak: A teljes nyílászáró szerkezet íves kivitelben készül. Külső tokszerkezet íves és a bele kerülő ajtó vagy ablakszárny szintén teljesen íves. Nevezhető külsőíves ajtó vagy ablak szerkezetnek is.

Katedrál- és savmart üveg: A nyílászáró szerkezetbe épített katedrál- illetve savmart üveg funkciója lehet a díszítés, valamint az átláthatóság korlátozása, a fény áteresztésével.

Katedrálüveg: Színes, mintás vagy homokfúvott üveg. Átlátszósága kicsi, ezért leginkább díszítésre használják.

Keskeny megjelenésű osztások: Álosztóbordák A jó minőségű hőszigetelő üvegek alkalmazása mellett is több lehetőség van kazettás jellegű ablakok készítésére. A keskeny díszosztóbordák elhelyezhetők: két oldalról a hőszigetelő üvegre ragasztva, az üvegtáblák között, üvegen kívül és belül egyaránt.

Kétrétegű hőszigetelő üveg: Általában 2 db 4 mm-es üveg összeragasztása 16 mm-es távtartóval. A nyílászáró szerkezetébe kerülő üveg többféle "Ug" értékkel készülhet. A hőszigetelő ablak- és ajtóüveg: 4-16-4 Ug = 2,8 W / m2 K,

Kilincs PZ: PZ – ez azt jelenti, hogy a lyukasztás a kilincsen, zárbetétes forma, amit leggyakrabban bejárati ajtókon alkalmaznak.

Kilincs: Ablak, erkélyajtó, beltéri ajtó, bejárati ajtó és minden más nyílászáró nyitására és csukására szolgál, szorosan kapcsolódva a nyílászáróban levő vasalathoz. Kilincs anyaga általában fém: alumínium, réz, kovácsoltvas stb.

Külső párkány: Az ablak külső oldalára, a ház külső felületére szerelt építési elem, amely védi az ablak alsó szegélyét az időjárás viszontagságaitól.

Lágybevonatos üveg:Float üvegre nemesfém réteget visznek fel. Kiváló hőszigetelő képességű üveg.

Lágyfém bevonatos üveg: A kettő vagy 3 rétegű üvegszerkezetnél használják, mely a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét javítja. A ma gyártott ajtók és ablakok szerkezetébe kerülő többrétegű üvegek mindegyikében használatos. A lágy fémbevonatos üveg az ablakokon és ajtókon levő átláthatóságot nem korlátozza

Laminált biztonsági üveg: Több rétegű, fóliázott, nagy terhelést elviselő üveg. Főként dobásálló és ütésálló változata kedvelt.

Lazúros felületkezelés: a fa nyílászáró lazúros felületkezelés esetén visszaadja a fa természetes erezetét. Az így festett ablakok és ajtók igazán otthonossá tudják tenni lakásunkat.

Nap- és fényvédő üveg: Ide sorhatóak a parsol, stopsol és reflexiós üvegek. Az ablakokba beépített fényvisszaverő üvegek szerepe az erős napsugárzás elleni védelem. A nyílászárókba épített fényvisszaverő üvegek egészségre gyakorolt negatív hatása végett sokan ellenzik ezen üvegek használatát.

Napvédő üveg: Float és színezett üvegből készül. Leggyakrabban zöld vagy valamilyen semleges színt kap.

Névleges méret: az épület szerkezetében, falazatában kihagyott nyílás, melybe bejárati ajtók, erkélyajtók, beltéri ajtók, ablakok és más nyílászárók kerülnek beépítésre. Az elkészült nyílászárók mérete mindig kevesebb, mint a névleges méret. Tervrajzokon az ablakok és ajtók névleges méretei vannak feltüntetve.

Nyílászárók alkotóelemei: Három nagy csoportba sorolhatjuk a nyílászáró szerkezetek, így a faablakok elemeit: a profil, a vasalat. az üvegezés.

Nyíló faablak: Általában mindenféle nyílásban alkalmazható, természetesen bizonyos méretkorlátozások mellett! Hagyományos ablak, a szárnyak a helyiség belseje felé mozdulnak vízszintesen.

Nyitásirány: Ha szemben állok az ajtóval, és a pántok a jobb oldalon helyezkednek el az ajtó jobbos, ha pántok az ajtó baloldalán találhatóak az ajtó balos.

Nyitott szerkezetű árnyékoló: Ennél a kivitelnél a szerkezeti elemek,(tengely, kezelő szerv, textil) nincsenek elrejtve.
Akkor javasoljuk ezt az árnyékolót,  ha zárt, védett helyre (eresz alá, mély kávába) kell szerelni a rolót, esetleg egy előre kialakított tokba, szekrénybe helyezzük el. Nyitott szerkezetű árnyékolók kezelése általában külső. és manuális (kurblis), de a megfelelően vízmentes  helyen a motoros kezelés is lehetséges.

Pallótokos ablakok: Parasztházak ablaktípusa. két szárnnyal vannak ellátva. Az egyik szárny, amely kívülre esik, kifelé nyílik, a másik pedig befelé. Ez az ablaktípus rossz szigetelőhatással bír és a csapadékot sem képes teljes mértékben felfogni.

Pánttakaró: A bejárati ajtók, erkélyajtók, beltéri ajtók és ablakok látszó pánt felületeinek eltakarására szolgáló, színes műanyagból készült sapka. Nyílászáró díszítésére szolgáló takaróelem.

Parapetfal: A tetőtér magasítására épített ált 60cm-120 cm magas falszerkezet. Magassága meghatározza a tetőtérbe építhető ablakok és ajtók méretét.

Párkányfogadó: Az ablakszerkezet azon része, amely a párkány rögzítését segíti elő, illetve a szállítás során védi az ablakot. Az ablak alján lévő 3 cm-es műanyag elem.

Pipapánt: Régebben használták a fa bejárati és fa beltéri ajtók vasalására.

PUR-hab: a beépített ajtók és ablakok tokszerkezete és falazat közötti hézag kitöltésére használatos. A hab javítja a beépített nyílászáró stabilitását valamint kiváló a hőszigetelési értéke.

Rátétosztás: A nyílászáró szárnyak külső és belső részére ragasztott díszítő jellegű osztás. A hőszigetelt üveg közé úgynevezett duplex osztó kerül, mely a nyílászáró szárnyaknak olyan kinézetet biztosít, mintha az több üvegmezőből állna. Az ablak és ajtók szárnyaira rakott rátétosztás, díszléc szélessége 25 - 30 mm, de természetesen ez egyedi lehet.

Redőny: Legelterjedtebb külső árnyékoló. Beépített házas vagy tokos redőnyök a legelterjedtebb külső árnyékolók. A redőny mellett szól a jó hőszigetelő képesség (nyáron hűt, télen fűt), a hosszú élettartam, valamint az, hogy - megerősített változatában - a biztosítótársaságok által elfogadott betörésvédelmi eszközként is szolgál. Alkalmazásával az ajtó vagy az ablak lég- és fénymentesen lezárható, amellett, hogy bizonyos fokig a beszűrődő zajokat is tompítja.

Reflexiós üveg: Az üvegre ezüstös, fényvisszaverő fém-oxid réteget visznek fel, ezáltal az ablak csak az egyik oldalról lesz átlátható. Főleg utcafrontra néző ablakoknál használják fel ezt az üvegtípust.

Reluxa: Belső árnyékolási eszköz,  lamelláit úgynevezett termostop réteggel vonják be, mely visszafordítja a rá eső hőhullámokat. A hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a lamellák domború oldala mindig a sugárzó hő irányába - nyáron az ablak, télen a szoba felé - néz.

Roletta: Átmenetet képez a külső és a belső árnyékolók között. Ide is, oda is felszerelhető, sőt két ablak között is alkalmazható. Alapvetően két fajtája terjedt el: a rugós hengerre tekeredő és a két mozgatósín közé szerelt (az ún. feszített vászon). Elvben ez utóbbival hézagmentesebb sötétítés érhető el, bár valójában a fény- és hő mentesítés szempontjából mindkettőnél a vászon szövetsűrűsége a meghatározó. Jó tudni, hogy az úgynevezett áttört vagy rácsszövettel felszerelt roletták - kitűnő fény- és hő visszaverő képességük mellett - biztosítják a helyiségek szabályozható természetes megvilágítását, szellőzését és az ablakon való kitekintés lehetőségét is.

Roló: Az ablak fölső részére szerelt rúdra felcsavarodó árnyékoló, belátást akadályozó textil-függöny. Belső és külső változata is ismert.

Soroló elem, soroló oszlop: A nyílászáró szerkezetek összeépítésére szolgáló oszlop. Több ablak és ajtó sorolható egymás mellé.

Sötétítőfüggöny: A legismertebb beltéri fényvédelmi eszköz. Előnye, hogy szakember nélkül is beszerezhető és felszerelhető, valamint, hogy mindennapos használata egyszerű. Alkalmazásával a terasz üvegajtajának árnyékolása is kényelmesen megoldható. Hátránya, hogy vele a szobába érkező fény mennyisége csak nagy léptékben változtatható, “finomhangolásra” nem alkalmas.

Szalagfüggöny: Lamellás belső árnyékoló, használatának talán legnagyobb előnye, hogy általa a helyiségbe jutó fény mennyisége pontosan beállítható, ezáltal az intimitás és a hőszabályozás a természetes fény teljes kizárása nélkül is megteremthető.

Szerelőfül: beépítendő ajtó, ablak oldalára csavarozható elem melynek segítségével a nyílászáró rögzíthető a falhoz.

Szilikon: Az ablak és ajtó keretébe kerülő üveg beépítésre szolgál. Fokozza a fa nyílászáró hő és hangszigetelését. Megakadályozza az üveg külső felületén levő csapadék bekerülését az ajtó vagy ablak belső szárnyszerkezetébe.

Színezett üveg: A gyártás során fémoxidot adnak az üveghez. Ennek hatására az üveg szürke, bronz, zöld vagy sötétkék színt kap. Árnyékolástechnikai szempontból lehet fontos alkalmazása.

Szúnyogháló: Az ablaktokba épített speciális háló, amely az ablak nyitása esetén megakadályozza a rovarok bejutását az épületbe.

Táblásított anyag: A beltéri ajtók és bejárati ajtók tömörfa betétjei, vésett kazettái készülhetnek ebből az anyagból is.

Takaróléc: A beépített nyílászáró és falazat közötti rés eltakarására használatos.

Távtartó: A faajtó és faablak szárnyaiba kerülő két vagy háromrétegű üveg összeragasztásához használatos fém vagy műanyag peremzáró.

Teschauer rendszerű ablakok: Panellakásokban alkalmazott ablaktípus, ilyen például a jól ismert forgóablak.

Tetősíkablak: Az épület tetőterébe, a tetőszerkezetbe építhető nyitható vagy fix ablak. Nyitásmódjától függően többféle tetősíkablakot is megkülönböztethetünk.

Tokosztó: A nyílászáró tokszerkezetébe kerül, azt megosztva a szerkezet több ablak és ajtószárny fogadására válik alkalmassá.

Tokosztott faablak: olyan esetekben alkalmazható, ahol buktatni kívánjuk a bal és jobb oldali szárnyat is vagy esetleg az ablaknál kisebb nyílószárnyat szeretnénk.

Tokozott árnyékoló: Tokozott árnyékolókból, rolókból lényegesen nagyobb a típusválaszték, mint nyitott társaiknál.
Ez annak köszönhető, hogy a mai modern elvárásoknak, és esztétikai kívánalmaknak ezek a tokos árnyékolók sokkal inkább megfelelnek.

Tokrögzítő csavar: a nyílászárók beépítésére szolgáló elem. Megkönnyíti az ajtók és ablakok beépítését. Tiplit nem igényel, és előfúrás után a beépítendő nyílászáró könnyen rögzíthető a falhoz.

Többpontos zár: A bejárati ajtók zárszerkezete. Többpontos rúdzár, melyek nagy része biztonsági kivitelben készül. Ajtózárak készülnek görgős, csapos és kampós kivitelben.

Tömítőprofil: A nyílászárók belső peremében végigfutó műanyag vagy gumiprofil, amely az ablak hő- és hangszigetelését javítja.

Üvegházhatás: A napból érkező rövidhullámú infravörös sugarak gyakorlatilag akadály nélkül hatolnak át az üvegen, a belső térben levő tárgyakról visszaverődő hosszúhullámú sugarak viszont már képtelenek erre, így az energia “csapdába kerül”. Mivel a hőhullámok nem képesek kijutni, a helyiségben nyelődnek el, itt adják le energiájukat: melegítenek. Ez a jelenség játszódik le a napsütésnek kitett szobában is. Az árnyékolástechnikai berendezések hatékonysága jórészt attól függ, hogy milyen mértékben képesek visszaverni a nagy energiájú fénysugarakat, megakadályozva ezzel, hogy azok a védendő helyiség belső régióiba jussanak.

Üvegléc: Ajtó és ablak szárnyszerkezetébe kerülő üveg beszorítására szolgál.

Üvegtartó lécek:Az üvegtartó lécek elsődleges feladata az üvegtáblák biztosítása, ugyanakkor nagy az esztétikai értékük is. Új építkezésekhez és felújításokhoz egyaránt választhatunk az adott háznak megfelelő stílusú lécekből. A tokprofilok, a szárnyprofilok és az üvegtartó lécek adják az ablak optikáját.

Valós osztás: Az ajtó és ablakszárnyakba kerülő osztás. Az így kialakított szárnyak kettő vagy több mezőt alkotnak. A nyílászáró szárnyakba épített valós osztás minimális szélessége 50 mm.

Váltószárnyas faablak: Ez a faablak olyan esetekben alkalmazható, ahol az erkélyajtó vagy az ablak nem kivitelezhető egyszárnyúra, tehát nagyobb nyílások esetében.

Vésett vagy mart kazetta: A bejárati ajtók valamint beltéri ajtók tömör eleme, mely markáns kinézetet biztosít a nyílászáróknak. Kültéri ajtókba készült betétek közé hőszigetelő anyag kerül beépítésre, növelve ezzel a nyílászáró hőszigetelését.

Vitrázs - Ablakkeretre erősített keskeny függöny.  

Vizes alapozó festék: Az egyenetlen felületű fa nyílászáró anyagok felületét lehet feltölteni, utána könnyen csiszolható, sima, póruszárt felületet kapunk. Az így előkészített fa nyílászáró szerkezet felületén a fedőbevonat szépen elterül.

Vizes alapozó lakk: a vékony lazúr felhordása kerül a készülő ablak vagy ajtó felületére. Az alapozó lakk használatával a fa nyílászáró szerkezetek tartóssága és felületi minősége nagyban javítható. Mivel színtelen nem okoz színeltérést az ajtó és ablak felületén.

Vizes alapú festékrendszer: Nem tartalmaz oldószert így festés alkalmával nem ártalmas az egészségre. A vizes alapú festékkel kezelt fa nyílászárók a későbbiek folyamán sem bocsájtanak ki magukból mérgező anyagot.

Vizes ápoló és felújító anyagok: Vizes festékkel festett faajtók és ablakok felületétének eredeti állapotát állíthatjuk helyre ezzel az anyaggal, akár házilag is, minimális munkabefektetés mellett.

Vizes előimpregnáló szer: a kezelt anyagot megóvja a gombák okozta elszíneződéstől és rovarok okozta károsodástól. Az így kezelt fa nyílászárók élettartalma nagyban növekszik.

Vizes fedőfesték: Ezek a festékek erősen pigmentáltak, így hosszú ideig biztosítanak védelmet a kültéri fa nyílászárók számára. Fedőfesték használatával festett faajtók és faablakok erezete nem látható vagy csak nagyon csekély mértékben.

Vizes fedőlazúr: A vastaglazúr rendszer fő komponense. a 275 -300 mikron vastagságban felhordott festék legfőbb feladata a fa nyílászáró szerkezetének a megvédése. A fa ajtóra, ablakra felhordott fedőlazúr megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig képes megvédeni a kültéri ajtókat és ablakokat az időjárás viszontagságaitól. A fa nyílászáróknak csak kiváló festékrendszerrel és nagyon jó technológiával lehet hosszan tartó védelmet biztosítani. Mivel vizes lazúrok oldószere a víz így e festékek felhasználásával hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.
Vizes töltőalapozó: alkalmas, hogy a festendő fa ablak, ajtó pórusos felületét nagyon jól kitöltse. A megszáradt bevonat jól csiszolható, és kitűnő alapot, biztosit a végleges festés előtt álló fa nyílászáró számára. A vizes töltő alapozót fedő festett fa nyílászárók esetében használják.

Vizes vékonylazúr: Megadja a faajtó, faablak alapszínét. Csak megfelelő mennyiségű színezéket tartalmazó vékonylazúr biztosit megfelelő szűrőhatást a nap káros UV-sugaraival szemben. Ügyelnünk kel a fa nyílászáró minden esetben kellően el legyen látva az UV elleni sugárzással szemben.

Zárbetét vagy cilinderbetét: A bejárati ajtók valamint bejárati jellegű erkélyajtók zárszerkezetébe beépíthető elem, mely által a bejárati ajtó, erkélyajtó alkalmassá válik a zárhatóságra.

Zárfogadó, zárlemez: Bejárati ajtók és beltéri ajtók zárnyelveinek fogadására szolgáló elem.

Zsanér - Csuklópánt, csuklós ajtó-, ablakpánt.