3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Lássuk milyen fák maradtak eddig ki a felsorolásból!

A nyárfa
A nyárfa inkább a puhább fatípusok közé sorolható és bár könnyen megmunkálható, a forgácsolás után a felületek gyakran bolyhosodnak és nehezen gyalulhatók simára. Számos változata létezik és hazánkban is széles körben elterjedt fatípusról van szó. Az iparban forgácslapok és farostlemezek, keretek, lécek készülnek belőle, de a pára és a nedvesség tűrése miatt a szaunák fő alapanyagaként is szolgál. Fakanalak és vágódeszkák is gyakran készülnek nyárfából, de a gyufagyártás is fontos felhasználási területe. Egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a széles évgyűrűknek köszönhetően gyorsan növekszik, ezért magas a fahozama. A nyárfa fűrészáruból általában rakodólapokat és mezőgazdasági ládákat készítenek, valamint belső válaszfalakat, falburkolatokat és épületszerkezeti elemeket is gyárthatók belőle, de csak abban az esetben, ha az alapanyag jó minőségű és hibamentes. A gyufagyártás is fontos felhasználási területe.

A fűzfa
A fűz alacsony sűrűségű és puhább faanyagnak számít. Tulajdonságai hasonlóak a nyárfáéhoz, így jól fűrészelhető és könnyen faragható. Kiemelkedően egyedi mintázatú, színe általában krém és világos árnyalatokban pompázik. Gyorsan szárad, de szilárdsága sajnos nem túl nagy, teherviselő képessége korlátozott, ezért főleg furnérlemezeket és használati tárgyakat gyártanak belőle (például gyufát, fogvájót és különböző dísztárgyakat). Vesszőiből a legjobb minőségű kosarak és fonott bútorok készülnek, de ma már rönkbútorokat is gyártanak belőle.

A hárs
A közép-európai erdők gyakori lakója, számos példánya megtalálható Magyarországon is. Szerencsére jelentős életkort élnek meg: hazánkban sem ritka a 300-400 éves hársfa! A fa színe világos krémszínű, amely az életkor előrehaladtával folyamatosan változik. Könnyű és rendkívül puha faanyag, amely kiválóan alkalmas faszobrászatra és más kézműves tevékenységekre egyaránt. Gyorsan és könnyen szárad, valamint kitűnően csiszolható, ezért könnyű vele dolgozni. A hársból készülhetnek ceruzák, fa cipők, farost és furnérlemezek, de számos más felhasználási területen is létezik.

A juhar
Kanada egyik különlegessége a hegyi juhar, mely hazánkban is rendkívül értékes fafajta. Ez a fa középnehéz és közepesen kemény, a megmunkálása során pedig szálkamentesen hasad. Könnyedén formálható és szépen fehéríthető, pácolható és fényezhető. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy lassan és viszonylag nagy alakváltozással szárad, valamint sajnos nem túl jó a fény- és hőállósága sem. A kemény juhar kopásállósága azonban kiváló, így tökéletes választás beltéri tömörfa bútorokhoz, parkettához és furnérlemezhez is, valamint gyakran ebből készülnek a szerszámok nyelei is. A juhart szép rajzolata miatt is széles körben használják.

A kőris
Európa őshonos fájaként egyaránt megtalálható a sík és hegyvidéki területeken is, színezete pedig az élőhelyétől függően változatos árnyalatú lehet, sokféle barnát felvonultatva. Bár nem a kőris áll a szépség dobogójának csúcsán, de más fafajokat messze maga mögött hagyó faipari tulajdonságai miatt az asztalosok is nagyra értékelik. Közepesen nehéz, kemény és szilárd, ellenálló képessége a töréssel és az ütéssel szemben is kiemelkedő. Fehérítésre és pácolásra is alkalmas. A parketta-készítők kedvelt alapanyaga, ugyanakkor a rugalmasságának köszönhetően számos sporteszköz is születik belőle.

A platán
Gyakran találkozhatunk a parkokban ezzel a dekoratív és szép megjelenésű fával, melynek érdekes mintázata különleges látványt nyújt. A platán vastag fája könnyen megmunkálható, finom szövetű és könnyen esztergálható, faragható, valamint szépen fényezhető is. A platán fa színárnyalata a világostól egészen a sötétbarnáig terjed, és mintázata miatt gyakran használják intarziás alapanyagként, de dísztárgyakat is készítenek belőle, könnyedén esztergálható. Bár nem alkalmazzák túl gyakran bútorkészítéshez, ettől függetlenül még mindig rendkívül népszerű a faiparban is.

A nyír
Európa hidegebb területein honos fafajta, mely közepesen sűrű és közepesen kemény faanyaggal rendelkezik. A fa rajzolata szép, enyhén elmosódott, színe pedig világos vagy fehér. Száradása lassú és erős zsugorodással jár, azonban ellenálló képessége a fényhatásokkal, ütésekkel és hővel szemben kiváló. A bútoripar mellett a furnér- és rétegeltlemez gyártáshoz is gyakran felhasználják, emellett olyan használati tárgyakat készítenek belőle, mint például fogpiszkáló, fakanál, vágódeszka és egyéb konyhai eszközök. Emellett a hagyományos bőrművességben is használják a nyírfa kérgét, ami a bőr megmunkálásában nyújt hatalmas segítséget.

Az éger
Ez a fa legfőképpen az északi mérsékelt övezetben érzi jól magát. Az éger azért különleges, mert amikor kivágják, a színe szinte fehér, de ez nem marad így túl sokáig: nagyon gyorsan vörösbe öltözik. Igazán hasznos fa, mert bár fiatal korában törékeny, könnyű vele dolgozni. Az állandó nedvességet igazán jól tűri, ezért gyakran használják vízi építkezéseknél. Érdekesség, hogy például  Velencében is ebből az anyagból készítik az oszlopokat.

Ha szeretnénk sokáig gyönyörködni fa bútorainkban, nyílászáróinkban, bizony gondoskodni kell róluk. A fa bútorok és nyílászárók ápolásáról szóló cikkünket itt olvashatod.

Reméljük, hogy cikksorozatunkból kicsit jobban megismerted az egyes fatípusokat, így könnyebben eligazodsz, ha választásra kerül a sor. Amennyiben egyedi bútorra, vagy fa nyílászárókra lenne szükséged, keress minket bizalommal és segítünk!