3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Emlékszel a Mikrobi mesére? Abban volt Peppe, aki szeretett gyöngyökkel játszani és közben mindig azt mondogatta: "Pepe szejeti döntöt, dönt szejeti Pepét". Ez ugrott be, amikor azon gondolkodtunk, kitérjünk-e a fa és az asztalos kapcsolatára külön is. Hiszen nekünk, asztalosoknak evidens, hogy szeretjük a fát, de sokan úgy hiszik, ártunk a munkánkkal a természetnek. Engedd meg, hogy megvédjem magunkat.


Igen, mi fával dolgozunk, és igen, ehhez fákat kell kivágni. De hiszem, hogy nincs még egy olyan szakma, amely annyira tisztelné az erdőket, mint a miénk. Hiszen az asztalos az, aki

  • tökéletesen ismeri a fát,
  • tisztában van a fa tulajdonságaival,
  • tudja, hogyan védje meg,
  • de azt is, hogyan dolgozza fel környezetbarát módon.

Most valószínűleg felkaptad a fejed. Tudnod kell viszont, hogy a fafeldolgozás is lehet környezetbarát. Sőt, a fakitermelés is, még ha ez elsőre paradoxonnak is tűnik. De nem akarok ennyire előre haladni. Azt szeretném, ha először megértenéd a fa és az asztalos közötti kapcsolatot.

A fa és az asztalos

Asztalos nem lesz csak úgy senki. Általában folytatjuk elődeink, nagyszüleink, szüleink munkáját, hiszen ebben nőttünk fel. Látod, mi is. Furcsa is lett volna, ha nem szeretünk bele a fába már kicsiként. Nem azt mondom, hogy nincsenek első generációs asztalosok a szakmánkban, de ha valaki nem természetközelben nőtt fel, aligha jut eszébe „farigcsálni”. És persze olyan is van, hogy egy asztalos fia vagy lánya nem folytatja apja szakmáját. De hogy szereti ezt a fantasztikus természeti kincset, afelől szemernyi kétségem sincs.

Az asztalos és a fa kapcsolata tehát – enyhe túlzással – születéstől fogva adott: a fa és a leendő kisasztalos születésétől fogva is. Éppen ezért egy asztalosnak sem mindegy, hogyan bánnak az emberek a fával. Nekünk meg pláne nem. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen Magyarországon nagyon szigorú előírások szabályozzák a fakitermelést. Itthon például kötelező a kitermelt fák helyére újabbakat telepíteni, hogy az erdő nyújtotta pozitív környezeti hatások fenntarthatók legyenek.

Az asztalos és a környezetvédelem

És ez a kulcsszó, a fenntarthatóság. A hazai asztalos szakmának (is) érdeke, hogy a fakitermelés ne ártson a környezetünknek. Több okból is:

  • Mi is emberek vagyunk, akiknek fontos, hogy a Föld „tüdeje”, az erdő ne tűnjön el a bolygóról.
  • Bár keményen hangozhat, de az is fontos, hogy így fantasztikus minőségű fával dolgozhatunk.
  • Sőt, te is véded a természetet azzal, hogy faajtókat, faablakokat építtetsz be a házadba vagy a lakásodba.

A fa ugyanis olyan csoda, amire ha vigyázunk, hosszú-hosszú évtizedekig kiszolgál minket. Nem beszélve arról, hogy természetes anyag, és ha lejárt az ideje, akkor sem károsítja a környezetet. Sőt! Akár talajtakarónak is kiváló.

Tudom, ezzel még nem győztelek meg teljesen, de nem adom fel. Mert arról is tudnod kell, hogy csak kivágásra megérett fákkal dolgozunk. És azt se felejtsd el, hogy nem csak mi dolgozunk fával. Olyan sok használati tárgy készül ebből a csodálatos anyagból, hogy ha mindet lecserélnénk például műanyagra, sokkal jobban ártanánk a környezetünknek. Mert a fa életében és „halálában” is a természetet szolgálja.

Ha gondolod, beszélhetünk még erről.