3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A bútorjavítás általában nemszeretem elfoglaltság mindenkinek. A bútor tulajdonosának is, mert bár többnyire apró munkákról van szó, hozzáértés hiányában sokan gondolják, több kárt tennének, mint hasznot, ha nekifognának maguk. Sok asztalos mester is így van ezzel, mert bár apró-cseprő melókról van szó, ami egy jó asztalosnak ujjgyakorlat, mégis viszik az időt. Így esetleg a nagyobb megbízásokra nem marad idő. De akkor most egy leszakadt fogantyú miatt vegyél új bútort? Na, nem!


 

Bútorjavítás – a bútorfelújítás kistestvére

 

Már korábban is írtam arról az sk. végzett bútorfelújításokelterjedése kapcsán, hogy az egész trendet a takarékosság hívta életre. (Na meg az, hogy bizonyos darabokhoz körmünk szakadtáig és utolsó leheletünkig képesek vagyunk ragaszkodni. Mint például a nagyi sifonérja.) Magyarul ez egy muszáj-cselekvés volt.

 

Aztán sokan rájöttek, hogy ez nemcsak a pénztárcának tesz jót, hanem nekik is. Az alkotó munka ugyanis kikapcsol, és nagyszerű hobbi is lehet belőle, hiszen értelmes időtöltés.

 

Aztán jött az is, hogy nemcsak pénztárca-, hanem környezetbarát dolog is bútort felújítani, hiszen sokkal kevesebb anyag- és energiafelhasználással jár a régit felújítani, mint az újat legyártani. Csupa olyan hívószó (spórolás, alkotás, környezetvédelem), ami már meg is ágyazott annak, hogy a bútorfelújítás mozgalommá váljon az egész világon. (Ha nem hiszed, hogy ez milyen népszerű, akkor csak keress rá a Google-ben, vagy a Facebook-on! Orbitális mennyiségű képet, posztot és csoportot fogsz találni – rengeteg követővel. Igen, még itt Magyarországon is!)

 

Bútorjavítás – nem ugyanaz, mint a bútorjavítás

 

Bár rokontevékenységek, mégsem ugyanaz a bútorfelújítás és a bútorjavítás. A bútorfelújítás célja valamilyen átalakítás. Vagy megjelenésében, vagy akár funkciójában is teljesen újra lehet gondolni általa egy bútort. (Láttam már például olyan kisszekrénykét, amely a felújítás során tároló résszel kibővített paddá lényegült át.)

 

Ennek továbbgondolt változata, amikor eredetileg nem is bútorfunkciójú tárgyakból alakítunk ki bútorokat. Van, aki például a leharcolt automata mosógép dobjából készített dohányzóasztalt.

 

Ezzel szemben a bútorjavítás célja, hogy a bútor eredeti állapotát és használati funkcióit visszaállítsuk, esetleg annak színvonalán javítsunk. Ez általában sem a megjelenést, sem a bútor használati módját nem befolyásolja. Ha egy fiók fogantyúja leszakad, és azt újra felteszed, attól a fiók még ugyanúgy fiók lesz, és a fogantyú is ugyanúgy fogantyú – maximum másféle fogantyú lesz a fiókon.

 

A bútorjavítás értelme az, hogy a bútor továbbra is a megszokott módon legyen használható. Itt nem a bútor megmentése a cél, hanem az, hogy a Te idegrendszeredet kíméld. Ha ugyanis a fogantyú miatt nem tudod kihúzni a fiókot, amiben például a személyi igazolványodat tárolod otthon, az okozhat „idegállapotot” is. :) 

 

A bútorjavítás leggyakoribb minősített esetei

 

A bútorjavítás konkrét esetei mindenkinél mások, de azért előfordulnak tipikus hibák, amelyeket el kel hárítani. Ezekből mutatok néhányat, hogy lelkileg felkészülhess:

 

Bútorjavítás #1 – felületjavítás

 

bútorjavítás-felületen.jpg

 

Előfordulhat, hogy egy-egy bútor még jól használható, de valahogyan megkopik használat közben. Vagy azért, mert egyszerűen nem mai darab, vagy azért, mert olyan használatnak van kitéve, amiben nem tehet mást egy bútor, csak elkopik. Ilyen esetekben jellemzően valamilyen anyagának megfelelő felületkezelésnek kell alávetni a bútort.

bútorjavítás-felületi-hiba.jpg 

 

Ezekhez lehet kapni különféle felületjavítókat kisebb hibák, karcolások eltüntetésére. Az is lehet azonban, hogy mélyebb a sérülés, ilyenkor korrekt csiszolás és felületkezelés az orvosság. Ha ügyes kezű vagy, ezt is megcsinálhatod Magad is. Ha azonban nincs gyakorlatod, különösen a csiszológép kezelésében, akkor jobb, ha megkérsz például miket, hogy végezzük el a munkát.

 

Bútorjavítás #2 – felhólyagosodás

 

Ez az az eset, ami jellemzően a furnérbútoroknál fordulhat elő. A bútorjavítás ilyenkor a felületi egyenetlenségek eltüntetését jelenti.

bútorjavítás-furnér-felhólyagzása.jpg 

 

Nem véletlen, hogy a furnért már nem használják olyan gyakran az asztalosok, mint régen. Megjavítani azonban még meg lehet. Viszont ezt tényleg jobb, ha szakemberre bízod.

 

Bútorjavítás #3 – kivető pántok, zsanérok

 

A kivető pántok, zsanérok miatti bútorjavítás egy külön történet. Mégpedig azért, mert talán ez a leggyakoribb hiba, ami előfordulhat egy háztartásban a bútorok körül.

bútorjavítás-pántok-megeroÌ‹sítése.jpg 

 

Ennek első lépése, hogy a csavarokat újra meghúzzuk. Ezzel lehet az ajtó szorosságát is állítani, de azt is, hogy a túlsó vége ne „lógjon”.

bútorjavítás-pántok-megeroÌ‹sítése2.jpg 

 

Második lépésben pedig lehetővé tesszük a csavaroknak és a pántnak, hogy a mozgó részek jól forogjanak, azaz ne kopjanak el idejekorán. Ezt megfelelő olajozással érhetjük el – az ehhez való anyag és eszköz felhasználásával.

 

Bútorjavítás #4 – még mindig a pántok...

 

Merthogy nemcsak az szokott gyakori hiba lenni, hogy a pántok kilazulnak. Hanem az is, hogy a pánt kiszakad a helyéről. Mert például a gyerek nem érte el rendesen, és óhatatlanul is rácsimpaszkodott az ajtóra – ami meg, ugye, nem erre van kitalálva. Ilyenkor a pánt fészke is sérül, így a pántot nem is lehet visszatenni a helyére.

bútorjavítás-fészek-kitöltése.jpg 

 

Ilyenkor érdemes elővenni az epoxiragasztót, és kitölteni a hiányt, hogy újra használható legyen az ajtó.

 

Bútorjavítás #5 – amikor a ragasztó kiszárad

 

A ragasztott bútorok esetében sokszor előfordul, hogy a ragasztás már nem állja az időt. Ilyenkor a bútor ragasztott eleme simán csak fogja, és elengedi magát. Például a fotel lába:

bútorjavítás-ragasztással.jpg 

 

Különösen a régi, még enyvezett bútorokban szárad szét a ragasztás, de máshol is megeshet. (Különösen, ha nem volt alapból tisztességesen megcsinálva a ragasztás.)

 

A bútorjavítás titka ebben az esetben a ragasztandó felület megfelelő letisztítása, és egy, a felületnek megfelelő jó ragasztó használata. És persze a száradás idejére a tisztes rögzítés.

 

Bútorjavítás #+1 – fiókvezetők

 

Ritka, hogy a fiókvezető (tudod, az kis sínszerű izé, ami lehetővé teszi, hogy kihúzd a fiókot) tönkre menjen, de nem lehetetlen. Régi bútoroknál amúgy is esedékes lehet, hogy a műanyag fiókvezetőt egy modernebb, önbehúzó fiókvezetőre cseréljük. (Már csak a kényelem és a praktikum okán is.)

fiók.jpg 

 

Ez nem egy nagy vaszisztdasz, bárki meg tudja csinálni, aki tudja, melyik végéről kell megfogni a csavarhúzót. (Sőt, fiókvezető sínt szerezni sem nagy cucc a pontos méretek ismeretében.)

 

Én mégis azt mondom, hogy különösen régebbi bútoroknál, ahol előfordulhat, hogy nem pont a mai szabványoknak megfelelően készítették el őket, jobb, ha szakember vet a bútorra egy gyógypillantást.

 

Bútorjavítás – ezt is megcsináljuk!

 

A Fa-Héj asztalos üzem bútorjavítási szolgáltatással is kedves megrendelőinek rendelkezésére áll. Ez nem véletlen.

 

Azokat a bútorokat, amelyeket mi készítettünk, mindenképpen megjavítjuk, ha valami gikszer történt velük. (Ami belefér a jótállási időbe, azt természetesen alapból javítjuk.) Visszajáró vásárlóinknak azonban nemcsak azokat a hibákat javítjuk, amelyek jótállási időn belül következnek be, vagy ne adj Isten, gyártási probléma miatt lépnek fel. (Ilyenre még nem volt példa, és ha rajtunk múlik, nem is lesz!) Hanem azokat a bútoraikat is, amelyeket nem mi készítettünk.

 

Mert a jó vevőért érdemes kitenni szívünket-lelkünket.

 

Bútorjavításra itt kérhetsz tőlünk ajánlatot. ›››

 

 

Fotók: a képek egy része az ezermester.hu oldalról származik.

MentésMentés