3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A fa ablak és a fa ajtó szerintem önmagában is nagyon szép. Számtalanszor elmondtam már, hogy a természetessége, a meleg hangulata miatt saját jogán, natúr megjelenésével is az otthonod dísze lehet. Már sokszor írtam a blogon is a fa ajtó és a fa ablak szépségeiről, ritkaságokról, rafinált újdonságokról, ötletes megoldásokról. Valami azonban mindig kimaradt...


A fa ablak és a fa ajtó érdemtelenül elhanyagolt dísze

 

A függöny.

 

Méltánytalanul kevés szó esik a fa ablak és a fa ajtó kapcsán a függönyről. A függönyt még a lakberendezők is elsősorban a szoba enteriőrjének részeként képzelik el, azzal hozzák összehangba, arra erősítenek rá, vagy annak az összképét tompítják vele.

 

Pedig a függöny másra is jó. Arra mindenképpen, hogy sztárrá tegyék a fa ajtót és a fa ablakot – vagy éppen elrejtsék, esetleg háttérbe szorítsák.

 

Persze más feladatokat is elláthat a függöny ezen kívül. Áteresztheti a fényt, vagy éppen ellenkezőleg, sötétíthet. Ellenpontozhatja az enteriőr anyagainak színét, textúráját, vagy éppenhogy beleolvadhat.

 

Mindegyikre mutatok példát. Elsősorban azonban arra, hogy egy-egy jól megválasztott függöny hogyan emelheti ki a fa ajtó és a fa ablak természetességét, szépségét.

 

Fa ablak és a babaszoba

 

Kevés helyiség „kívánja” úgy a fa nyílászárót, mint a gyerekszoba, pláne a babaszoba. Lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, de szerintem egy kisgyerek mellett a sok műanyag sem játékban, sem bútorban, sem nyílászáróban nem mutat jól. Ha a picurnak inkább faépítőkockát választasz, mert „az való neki, az a természetes”, akkor ugyanilyen alapon miért ne lehetne a szobájában is fa ablak és fa ajtó?

 

A babaszobában szerencsés, ha olyan fa ablak van, amely elég nagy – tehát bőven beereszti a természetes fényt. Annyit, hogy még borús időben is elég fény kerüljön a szobába. Ugyanakkor ezt az ablakot megfelelően kell majd sötétíteni is – vagy az erős fény miatt, vagy az éjszakai nyugalom biztosítása kedvéért.

 

Ezért most két jó példát is mutatok, egy kislányosat és egy kisfiúsat:

 

 

A pasztellszínekben pompázó függöny remekül kiemeli az ablak fehér színét, és tovább deríti az amúgy is világos szobát. A függöny díszíti a fa ablakot, mintha keretet adna neki. Ezt meg is teheti, mert ezek a függönyök sötétítők. Így nappal csak díszítők, és hagyják érvényesülni a fa ablak struktúráját, osztásait. A fa ablak pedig békében eresztheti be a tengernyi mennyiségű fényt a nagy üvegfelületein.

 

Fa ablak a konyhában, ahogy a dédi is szeretné

 

Új, de kicsit hagyományosabb fa ablak képét hoztam egy konyhából:

 

 

A fa ablak itt is nagy felületű, amire szükség is van, hiszen a konyhai munkapultot el kell látni fénnyel. A függöny pedig felidézi a békebeli dédikonyhák hangulatát: a fodros-szalagos díszítés megidézi a XX. század fordulójának konyhai sítusát, bár kétségtelenül modernebb attól.

 

A függöny nemcsak azért átlátszó, hogy beengedje a fényt. Azért is jó az áttetsző muszlin, mert így a fehér függönyön átsejlik a sötét fa ablak kontúrja. A sötét fa ablak robosztus körvonalait jól lágyítja a légies, fehér muszlin.

 

Fa ablak extrém kivitelben

 

Ebben a fa ablakban minden extrém, de legalábbis nem kifejezetten szokványos.

 

 

Nem megszokott a fa ablak osztása. Nem rácsozott az osztás, hanem sávos. Ami arra is jó, hogy optikailag magasabbnak mutassa a szobát a valóságosnál. A függöny pedig mindezt szerencsésen hagyja érvényesülni: a tüll átlátszó, így mindent felfed az ablakból – és persze a fényt is átereszti.

 

Némi sejtelmes hangulatot is hoz a szobába: egyrészt az átlátszó volta miatt, másrészt a lila szín okán. A lila azért is jó választás, mert szinte meditatív érzést kelt. Ehhez pedig jól illeszkedik, hogy ezt a szokásosnál jóval nagyobb méretű fa ablakot egy ülőpadkával is kiegészítették. A nagyméretű ablakon kinézve ülve lehet szemlélődni a természet, vagy éppen a város szépségeiben.

 

Fa ajtó, ha a teraszra néz

 

Sőt nem is a terasz itt a lényeg, hanem a kertkapcsolat:

 

 

Ez a függöny azért nagyon jó példa, mert szerintem valami mesésen szép. Egyszerű és finom a mintája, a színei pedig kontrasztosak. A fehér fa ajtó előtt növényi mintája nagyszerűen köti össze a szoba belső terét a kinti természettel.

 

A fa ajtó pedig tágas, rengeteg fényt enged be, és nagyon kecses a vékony osztásaival. Beengedi a kertet a szobába. Személy szerint nagyon szívesen készítenék egyszer valakinek (akár Neked is :) ) egy ilyen fa ajtót, mert elkészíteni nem nehéz, ezért cserébe viszont gyönyörű. (Szép munkát meg nagyon szeretünk kiadni a kezünkből.)

 

Fa ajtó és a terasz másképp

 

Természetesen teraszra néző fa ajtó másmilyen is lehet – és ezt a másságot a függöny is jól kiemelheti:

 

 

Szerintem ez maga a wow!-faktor, amit ennél a teljesen üvegezett fa tolóajtónál a függöny művel. Itt ugyanis nemcsak a fény mennyisége kelti a luxus érzetét. A fényáteresztő muszlinfüggöny ritka mintája nem zavar bele különösebben a kert látványába sem – arra azonban jó, hogy kintről ne lehessen belátni. A légies muszlinfüggönyt két oldalról keretbe fogó fekete sötétítő pedig kiemeli a világos fényáteresztő függönyt is, de magát a fa ajtót is.

 

Fa ajtó, terasz és természet – újból

 

Ezt a képet azért mutatom meg, mert ez ugyan inkább egy nagyméretű fa ablak, és nem fa ajtó, de akár az is lehetne, hiszen a terasz nagyon is elbírná. Ezen kívül pedig a bemutatott függöny nagyon jó példa arra, hogyan lehet a lakberendezésben megvalósítani az okos lány meséjének tanulságát: hoztam is, meg nem is, van is, meg nincs is...

szellos-teraszajto_padlotol-a-plafonig.jpg 

 

Ezt a fa nyílászárót akár padlótól a plafonig terjedő méretben is el tudnám képzelni. Igazi éke lenne így a szobának.

 

Az átlátszó muszlinfüggöny pedig remekül hangsúlyozza a felfelé törő, magasságot előtérbe helyező vonalvezetést. Ha el lenne húzva a függöny, a fény és a kert látványa akkor is „bejönne” a szobába. Így, félig elhúzva azonban, ha lehet, még izgalmasabb. Sejteti is, de láttatja is a fa ajtót vagy a fa ablakot, a vonalait erősíti, a világos színeivel ugyanakkor lágyítja is. Egyszerű és nagyszerű.

 

Fa ablak, ha tetőn van

 

A tetőablak mindenki számára rémálom, már ami a függönyözését illeti. A vitrázsrudas függöny azonban jó megoldás lehet:

 

 

Nem lóg, átengedi a fényt, és hozzáférhető a lehúzható sötétítő roló is. Egyszerű, és ízléses. Ráadásul sokoldalú is. Ezt a függönyt ezen a fa ablakon simán el tudom képzelni akár hálószobában, akár gyerekszobában, de még egy nappaliban is. Semleges, ezért szinte bárhová passzol.

 

A függöny trükkje az, hogy szétteríti, szétszórja a fényt. Ezzel kicsit olyan, mintha felerősítené a fényerőt – és ezzel egyenesen az ablakra irányítja a figyelmet. (Ha próbáltad már valaha a szemedet sötétedés után az úton tartani, miközben a szembe jövő autók reflektorai jöttek Veled szembe, akkor tudod, hogy mennyire vonzza a szemet a fény.)

 

Fa ajtó és fa ablak a függönyhöz

 

Már tudod, hogy milyen függönyöd lesz az álomotthonodban? Remek! Mi megcsináljuk hozzá Neked a leginkább hozzáillő fa ablakot és fa ajtót is. Ajánlatot itt kérhetsz. ›››