3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Különleges bejárati fa ajtó – mi benne a különleges?

 

Hát az, hogy rögtön érzelmeket vált ki Belőled, ahogy meglátod őket.

 

A bejárati fa ajtó is képes lehet arra, hogy ugyanolyan katarzist okozzon, mint egy-egy korszakos műalkotás. Csak ezek ott vannak velünk a mindennapokban, és nem kell a múzeumba menni értük.

 

A különlegességhez pedig nem kell sok. Persze lehet egy fa ajtó különleges a bravúros műszaki megoldásoktól is. A legtöbbje azonban mégsem ettől, hanem a díszítéstől, az adott környezetbe illeszkedésétől, vagy éppen az észrevehetetlenségétől különleges. Vagyis a készítője, tervezője fantáziájától.

 

Egy biztos: mindegyikről messziről látszik, hogy a megálmodója, a tervezője, a kivitelezője és a gazdája képesek voltak egy álmot látni, és azt megvalósítani. A fantáziáról szól mindegyik fa ajtó meséje.

 


 

Különleges bejárati fa ajtó – belépés az 1001 éjszaka világába

 

Teljesen egyértelmű az arab hatás, elég csak egy pillantást vetni a képre:

 

 Kép: tommyimages.com

 

Maga a fa ajtó nem egy különleges darab. A precíz kivitelezése, az igényes megmunkálása, az anyaghasználata, de legfőképpen a környezet, amelybe illeszkedik, azonban különlegessé teszi. (Ha jobban megnézed, felesleges is lett volna ide egy túldíszített fa ajtó. A gazdag fali díszek mellett nem is érvényesült volna egy cikornyás díszítésű fa ajtó.)

 

Mégis olyan érzésed van, mintha az ajtó mögött az 1001 éjszaka mesés birodalma várna. A fal kacskaringós, növényi és nonfiguratív mintákkal operáló díszítése a fa ajtó dísztelen egyszerűségével szinte feszíti az ellentétet – ezzel kelt érdeklődést, kíváncsiságot és feltűnést.

 

Ha egy ilyen ajtó az álmod, simán legyártjuk Neked. Sőt még jótanácsokkal is ellátunk, hogyan gondozd, ápold a bejárati fa ajtódat, hogy minél tovább ejtse bámulatba az arra járókat.

 

Különleges bejárati fa ajtó – bohém dán módra

 

Ezt a kapualjat Koppenhágában kapta lencsevégre a fotós:

 

 

 

Ebben a bejárati fa ajtóban az a nagyszerű, hogy egy alapvetően visszafogott hátteret is fel lehet dobni némi ötlettel. Ez a fa ajtó ajtó az ajtóban. A nagy ajtó a ház nagy méreteihez igazodik, ezért is emeletnyi magasságú. Persze a funkcióhoz, hogy be tudjunk menni, és ki tudjunk menni rajta, elegendő egy „normál” méretű ajtó is. A kettő közötti különbségbe fértek be a vidám madáretetők, amelyek színeikkel feldobták és játékossá tették az egész épületet.

 

Ha társasházat építetek, egy ilyen bejárati ajtó nagyon fel tudná dobni az egész ház megjelenését – mi pedig minden gond nélkül el tudjuk készíteni hozzá a bejárati fa ajtót. Még a hatalmasat is.

 

Különleges bejárati fa ajtó – ez annyira brit!

Egy elkötelezett royalista házának bejáratán simán el tudnám képzelni:

 

 

 

Fenséges, királyi, színes... És persze a környezethez is passzol. (Ettől legalább annyira brit, mint a fa ajtó díszítésétől.)

Érdekes belegondolni, hogy egy kicsit más színvilággal ugyanez az ajtó hasonló környezetben lehetne görög, de akár római is. Az oszlopfők stimmelnek, a görög hatáshoz már csak a jellemző kék szín, a rómaihoz meg valami terrakotta kellene. (Meg persze másféle kopogtatók.) De az osztott, kazettás ajtó ugyanúgy passzolna mindegyik stílusba.

 

Ráadásul egy ilyen fa ajtót még elkészíteni sem annyira különleges. Persze, ezt is meg kell tervezni, szépen megmunkálni, kivitelezni – de asztalos szemmel nézve a világon semmi akadálya nem lenne, hogy egy ilyen fa ajtót készítsünk Neked, ha pont ezt szeretnéd.

 

Különleges bejárati fa ajtó – egyszerű, de nagyszerű

 

Ez a fa ajtó annyira egyszerű, hogy szinte minimalista:

 

 

 

A ház fala teljesen egyszerű, fehér vakolatú, az ajtó sötét, ezzel jól ellenpontozza a nagy fehérséget, és magára is vonja a figyelmet. Ami azonban hihetetlenül feldobja, az a bordós-rózsaszínes levelű kúszónövény. Az épület és vele a fa ajtó dísze.

 

Ad egyfajta természetességet, ugyanakkor titokzatosságot is a bejáratnak. Hiszen szinte elrejti a sok levél az ajtót! A fa ajtó íves teteje pedig olyan érzést kelt, mintha egy lugastető tartaná a növényt, ami így árnyas nyugalmat biztosít mindenkinek.

 

A fa ajtó egyetlen dísze a hatalmas kopogtató. Attól függően, hogy milyen környezetbe szeretnéd helyezni a bejáratot, ezzel még sokat lehet variálni. Képzeld el, ha ugyanez a kopogtató arany színű, és szinte kiugrik az ajtó sötétjéből, és a kúszónövény apró sárga virágainak színét ismételné (van olyan kúszónövény is, amelyiknek sárga a virága)!

 

Vagyis ezt a fa ajtót igazából a jól átgondolt környezettervezés teszi figyelemreméltóvá.

 

Különleges bejárati fa ajtó – tégla az ajtón

 

Vagy legalábbis úgy néz ki:

 

 

 

Szerintem hihetetlenül látványos darab!

A téglakötésben elhelyezett díszítőelemek masszív megjelenésűvé teszik, a téglakötéssel ellentétes irányú ablakbetétek pedig könnyebbé teszik a fa ajtót. Gyönyörű a fa anyaga, a megmunkálása, szép benne a tejüvegbetét.

 

És mennyi szín, ami mind a fa egy-egy árnyalata! Az egész olyan élővé válik ettől, akár az őszi erdő.

 

A téglakötés miatt kissé munkaigényesebb ez a fajta bejárati fa ajtó, de a látvány miatt szerintem nagyon megéri. Viszont csak olyan helyre érdemes tenni, ahol a bejárat sok napfényt kap. Ekkora üvegbetétek ugyanis nem sok fényt engednek át abból a mennyiségből, ami az ajtót éri. Hát akkor érje legalább sok fény az ajtót! (Vagy nagyobb betétek kellenének az ajtóra – de akkor mi lesz a gyönyörű téglakötéssel???)

 

Különleges bejárati fa ajtó – színes, vidám, kazettás

 

A sok színnel sosem árt óvatosan bánni, de van az a környezet, ami szinte kívánja ezt a fajta színkavalkádot:

 

 

 

És ehhez még az sem kell, hogy ilyen „lepusztult” legyen a környezet, amelybe a fa ajtó kerül. Tekintsük ezt a képet inkább ötletadónak, inspirációnak, semmint egy az egyben másolandó példának!

 

Ez a fa ajtó nem egy bonyolult szerkezet. Kétszárnyú, kazettás – és kész. Az alapot simán el tudjuk hozzá készíteni – sőt a festéshez még elő is tudjuk készíteni az anyagot. Viszont a minták és a színek annyira egyediek, hogy azt mindenképpen Rád bízzuk. (Az asztalos munkát kifogástalanul elvégezzük, de ez a fajta díszítés már annyira egyedi, hogy azt inkább Rád bízzuk. :)  )

A díszítéshez éppen ezért vagy Magad fogj bele, ha van hozzá tehetséged, vagy egy olyan grafikust, falfestőt stb. bízz meg vele, aki képes az elképzeléseidet valóra váltani. Ez a fa ajtó igazából akkor működik nagyon jól, ha a kazettákra valami személyes kerül – azokról és azoktól, akik a bejárati fa ajtó mögött élnek.

 

Különleges bejárati fa ajtó – még nincs vége!

 

11 különleges bejárati fa ajtót ígértem. Eddig hatot mutattam.

 

Tehát ebből az következik, hogy jövő héten folytatjuk!