3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel

 

Na, ez az, amit a legtöbben látnak, ha erre a fa ajtóra néznek:

 

 

Szép, finom földszíneivel remekül passzol a környezetébe, ráadásul az anyagválasztás miatt is tökéletesen illeszkedik a természetes anyagokat használó térbe (fa, kő, üveg, fém – mind természetes anyagok).

 

Kicsit mélyebb perspektívából sem néz ki rosszul:

 

(Mint a tükröződésből látható, a fotós kolléga is leborult a fa ajtó szépsége előtt. :) )

 

OK, szép. Az anyaga, a színei, a kivitelezése, az illeszkedése a térbe. De hol tudnád még elképzelni máshol ezt a fa ajtót?

 

Az ajtósztorik arról szólnak, hogy beindítsuk a fantáziád. Nem véletlenül választottam mára egy ilyen szerény, nem túl markáns kinézetű fa ajtót. Mindenképpen meg akarom mutatni, hogy egy fa ajtó nem attól lesz „működő” egy térben, hogy ő maga karakteres – hanem hogy a környezetében válik azzá. A környezetet meg Te találod ki. Csak ereszd el a képzeleted!

 

Na, ez lesz a bizonyos valami, amitől a fa ajtó is különleges lesz.

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel vidéken

 

A country stílust már nem először vesszük elő. És ez nem véletlen. Hangozzék bármilyen furán, a vidéki stílus talán az egyik legkönnyebben hajlítható lakberendezési stílus – ezért lehet benne akár a legkülönfélébb megjelenésű ajtókat is elképzelni.

 

A másik oka ennek az, hogy a country stílus az, ami talán a legjobban „házasítható” más stílusokkal is. Ilyenkor a vidéki stílusnak elsősorban annyi a szerepe, hogy természetességet csempésszen az enteriőrbe.

 

Amit most mutatok, az nem ilyen. Szép példája a vegytiszta country lakberendezési stílusnak:

 

 

 

Bár az eredeti enteriőrben osztott táblás fa ajtó látható, a teli üveges ajtó sem mutatna rosszul itt. Az ajtótok színét kellene csak a környezethez igazítani, egyébként akár a homokfúvott üveg is maradhatna. (Kérésre persze azt is szívesen kicseréljük átlátszó üvegre.)

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel egy penthouse-ban

 

A penthouse a leggazdagabbak kiváltsága. Azt az akár teljes emeletet elfoglaló lakrészt jelenti, amelyet a metropoliszok felhőkarcolóinak tetején építenek ki. Jellemzői a tágas, sokszor funkcióiban is egymásba folyó, egybe nyitott terek, valamint a csodálatos, teljes, 360 fokos panoráma az egész városra. (Ez nem is nehéz, hiszen egy százegynehány emeletes épület legfelső szintjéről beszélünk.)

 

Ezek miatt a penthouse jellemzően a leggazdagabbak lakóhelye. Elég, ha csak annyit mondok, hogy a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump is egy ilyenben lakik a saját maga építette Trump Tower legfelső szintjén.

 

És a bézs fa ajtó homokfúvott üveggel még itt is megállná a helyét:

 

 

Kétségtelen tény, nem kellene sok belőle. Mint említettem, a penthouse-ok tágasak, tereik egybe nyitottak. A képen is egy étkező látszik, jobbra pedig egy pihenő sarok, amely a nappali része. Ennek ellenére még egy ilyen tetőlakásban is akadhatnak terek, amelyeket ajtóval kell leválasztani. Például a fürdőszoba. Vagy a WC. Vagy a tárolóhelyiségek.

 

Mivel a penthouse-ra nemcsak a tágas terek, hanem a panoráma élménye miatt az átlátszó üvegfelületek használata is jellemző, így az ajtók sem lehetnek teli fa ajtók. Egy intim használati helyiségben azonban nem engedhető meg a belátás – így a homokfúvott üveg nagyon is indokolt lehet ebben a térben is.

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel egy fürdőben

 

Ha már az előbb emlegettem a fürdőszobát, akkor mutatok is egyet – ez lehetne akár a penthouse-ban is. Pedig magyar lakberendező, Kozáry Enikő munkája:

 

 

Ha jobban megnézed ezt a fürdőt, máris látod benne a bézs fa ajtó lehetőségeit:

 

  • a fürdő szögletes formái, vízszintes és függőleges vonalai nagyszerűen visszaköszönnek a fa ajtó homokfúvott üvegének mintáján
  • a homokfúvott üveg nemcsak szép, de megfelelően diszkrét is
  • mégis már kívülről is látszik, ha foglalt a fürdő (praktikus, mert nem nyitnak Rád még akkor sem, ha elfelejtetted bezárni az ajtót)
  • a földszínek dominálják a fürdőt, a bézs fa ajtó tökéletesen illeszkedik ebbe a színvilágba
  • a csempe áttört, „kockás” mintája ismétlődik az üvegbe mart minta kereszteződésében
  • az anyaghasználat is a természetes hatást erősíti, amelybe a fa ajtónk szintén jól passzol.

 

Ajtósztorik – fa ajtó homokfúvott üveggel egy romantikus gyerekszobában

 

Pontosabban babaszobában.

Emlékeim szerint az ifjabb korosztály eddig még mindig kimaradt valahogy a jóból, úgyhogy itt az ideje, hogy ők is kapjanak itt valami szépet és jót. :) 

 

Nézd meg ezt a babaszobát!

 

 

Szerintem zseniális, ahogyan kihasználja a teret! Kevés bútor, de azok akár több funkcióra is alkalmasak (például a tároló komód tetején a pelenkázó rész), akasztós szekrényke helyett a fali fogas. De a színek is tetszenek. Nem hozza a sztereotíp, „ha kislány, akkor rózsaszín, ha kisfiú, akkor kék” színvilágot. Ez egy teljesen semleges, mégis finomhangolt színvilág. Tökéletes egy babának, akár kisfiú, akár kislány!

 

A stílus elég vegyes. Emlékeztet a főúri stílusra, de van benne egy kis budoár is – ahogyan a korábban már éppen a „hajlíthatósága” kapcsán emlegetett country stílus is. Pompás, mégis egyszerű és funkcionális.

 

Ez utóbbi az a jellegzetessége a szoba berendezésének, ami miatt a mi egyszerű, de nagyszerű fa ajtónk is passzolna ide.

 

Ajtósztorik – a fa ajtó homokfúvott üveggel találkozik Frédivel és Bénivel

 

Talán Te is emlékszel gyerekkorodból a Flinstone család rajzfilmes kalandjaira. Szerintem felejthetetlen, mert Romhányi József zseniális verses szövegeket írt hozzá. (A szakmában úgy is hívták, hogy Romhányi, a rímhányó – nem véletlenül.)

 

Ha visszaemlékszel, ott jelent meg a hatvanas évek, akkor nagyon modern lakberendezési stílusa – a kőkorszakban. Nekem egyből ez jutott eszembe, amikor megláttam ezt a képet:

 

 

 

Ez a stílus ugyan még most is a modern lakberendezési stílusok közé tartozik, azok között azonban már klasszikussá nemesedett. Ez pedig itt egy nagyon egyedi alkalmazása – hiszen a modern hatvanas évekbeli stílus egyik legfőbb jellemzője, az új anyagok, elsősorban műanyagok használata volt. (Abban az időben fedezték fel maguknak a designerek ezeket az anyagokat, kísérleteztek is velük, amennyit csak tudtak.)

 

Ez a szokatlan anyaghasználat visz ebbe a stílusba frissességet – és ez a természetes anyagokat felvonultató tér az, ami miatt a mi fa ajtónk is illik ide. Ha megnézed, itt minden csupa fa, bőr, kő, fém, pamut (vagy legalábbis azt utánozza). Ha Frédi és Béni már ismerték volna az üveget, akkor valószínűleg ők is tőlünk rendelték volna ide a beltéri ajtókat.

 

Ajtósztorik – a fa ajtó homokfúvott üveggel még mindig tud újat mutatni

Csak az már nem fért bele egy blogcikkbe. :) 

 

Úgyhogy ha érdekel, mit lehet még kihozni egy egyszerű, bézs színű fa ajtóból, akkor olvasd el a jövő heti blogbejegyzést is!