3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Észrevette már, hogy mindenkinek más a fontos a faablakok esetében (is)? A fiatal feleség szeretné, ha ablaka tökéletes lenne, illene a ház többi részéhez. A környezettudatos tulajdonos szeretné, ha minél kisebb lenne a hőkibocsátása.  A pénze végén járó építkező szeretné, ha minél olcsóbb lenne. A szomszéd pont az ellenkezőjére esküszik annak, amit mi kiválasztottunk… és talán mindenkinek van egy olyan ismerőse, aki tudja a „tutit”, tudja, hogyan kell faablakot választani.


Ha túl vannak már ezeken a stációkon, és rájöttek arra, hogy több oldalról meg kell vizsgálni a faablakokat, mielőtt megrendelné az ember az „igazit”, akkor Önöknek szól, Önöknek segít az ablakválasztásban a szakember 10 pontja. Olvasson tovább, legyen tájékozott, mert a nyílászárókat hosszú időre választjuk, és sok pénzbe kerülnek!

 

1.    A hőszigetelő-képesség vizsgálata:

Ezzel a képességgel kell kezdenünk a faablakunk kiválasztását.
A hőszigetelés mutatója a hőátbocsátást mérő U-érték. Ezzel az értékkel fejezik ki az ablakgyártók, hogy milyen az általuk forgalmazott nyílászáró, faablak, ajtó hőszigetelése. Minél kisebb ez a szám annál jobb a hőszigetelés.
A régi ablakoknál ez a szám kb. U=2.8 míg egy korszerű ablaknál U=1 vagy még kevesebb.

Nyílászáróknál 3-féle U értékkel találkozhatunk.

Uw = a szerkezet hőátbocsátására
Ug = az üveg
Uf = a tokszerkezetre vonatkozik.

Az ablak legnagyobb felülete az üveg! Tehát a hőszigetelő képesség egyik kulcsmérőszáma az ún. "Ug" érték, amely az üveg hő áteresztését mutatja meg. Minél kisebb a "Ug" érték, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége, annál nagyobb az energia-megtakarítás. A legkiválóbb argongázzal töltött háromrétegű üvegek akár Ug=0.5 W/m2K értékkel is rendelkezhetnek.

Ha a hőátbocsátási érték a teljes nyílászáró-szerkezetre (tok/szárny + üvegezés) vonatkozik, ekkor ezt az értéket "Uw" jelöli. A mai követelményeknek az Uw

Ha össze akarjuk hasonlítani két nyílászáró U-értékét, akkor érdemes a szerkezeti U értéket összehasonlítani, vagyis az Uw-t.

 

2.Vasalat és zárrendszer körültekintő kiválasztása:

Faablakaink biztonságos, kényelmes, tartós használatának egyik alapja a vasalat.

Manapság milyen követelményeknek kell eleget tenni egy vasaltnak? Milyen minimum funkciókat kell ellátniuk a tökéletes záródáson túl? Nézzük sorba:

•    A hibás működést gátló szerkezet, a biztonságos használat alapja, mely megakadályozza a kilincs helytelen használatából eredő ablak "kiesését"!
•    A résszellőztető funkció lehetővé teszi a mérsékelt szellőztetést az ablak kinyitása nélkül.
•    A kiemelésgátló a betörés ellen véd, mert meggátolja, hogy a bukó funkcióban lévő ablak kiemelhető legyen.
•    A becsapódást csillapító fék, véd az üvegtörés ellen.

Funkciójuk  szerint a következő vasalatokat választhatjuk faablakunkhoz:  


•  Bukó-nyíló ablak vasalat: alkalmassá teszi az ablak, erkélyajtó szárnyat, 2 illetve 3 pozícióban való nyitásmódra. Nyíló illetve bukó állás, valamint résszellőzési lehetőség.
•  Nyíló vasalat: az ablak és erkélyajtó szárnyak oldal irányú nyitására ad lehetőséget.
•  Bukó vasalat: a nyílászáró szárnyak buktatására szolgál.
•  Középfelnyíló és középfelnyíló - bukónyíló vasalat: kétszárnyas erkélyajtó és ablak szárnyainak nyitására és buktatására szolgál.
•    Zsalugáter és spaletta vasalata
•    Zsalugáterhez kivető pánt: A kivető pánt lehetővé teszi a zsalugáter vagy spalettaszárny kinyitást a külső falsíkra
•  Szárnytakaró: az ablak és erkélyajtó szárny alsó vízszintes részére van helyezve, mely komoly védelmet nyújt az időjárásnak leginkább kitett ablakszárny elemnek. Szárnytakaró anyaga eloxált alumínium lehet.
•  Higro szellőző: páratartalom-függő szellőzés, biztosítja a magas páratartalmú lakások szellőzését, így megakadályozható a penészedés. Egyes esetekben a gázművek kötelezővé teszi a használatát. Az ablak vagy erkélyajtó felső részébe kerül beépítésre.
•  Kilincs: ablak, erkélyajtó, beltéri ajtó, bejárati ajtó és minden más nyílászáró nyitására és csukására szolgál, szorosan kapcsolódva a nyílászáróban levő vasalathoz. Kilincs anyag általában fém: alumínium, réz, kovácsoltvas stb.
•  Résszellőző: bukó-nyíló ablak és erkélyajtó vasalatnak kiegészítő eleme, mely lehetőséget biztosít az ablakszárny pár mm-es nyitva tartására (az ablakszárny buktatható állásában)
•  Hibás működést gátló: az ablak nyitott állapotában megakadályozza, a rossz működést nem engedélyezi a kilincs elforgatását.

 

3.    A faablak profiljának ellenőrzése:

A faablak alapanyagának természetessége különleges hangulatot teremt az otthonokban. De ahhoz, hogy ez bosszúságmentes is legyen, az alábbi, a profillal kapcsolatos dolgokra kell odafigyelnünk:
•     A fából készült profiloknál a legfontosabb szempont, hogy vetemedésmentes legyen. A megfelelően kiszárított, 3 rétegben ragasztott profil garantáltan, hosszútávon vetemedésmentes!
•    A leggyakrabban használt minőségi faablak anyaga csomómentes borovi fenyő.
•    Fontos a faprofilok felületkezelése, többrétegű (3-4) felületkezeléssel legyenek ellátva!

 

4.    A gyártó is választható:

Fontos szempont az, hogy melyik cég az ablak gyártója, milyen minősítéssel és tanúsítványokkal  rendelkezik, milyen minőségben gyártja termékeit, hogyan tartja a vállalt határidőket. Érdeklődjenek, kérjenek referenciát!

 

5.    A kivitelezés „körbejárása”:

Végül, de nem utolsósorban fontos a kivitelezés, a bontás és beépítés szakszerűsége, mivel a legjobb termék sem működik (pl. zárnak) ha nem megfelelő a beépítés. Nagyon fontos a kiválasztott cég felkészültsége, hozzáértése. Célszerű referenciákat kérni, egy-két munkát megnézni.  

 

6.    Jótállás és szavatosság tisztázása még a megrendelés előtt:

A megrendelőnek vásárlás előtt tudnia kell, hogy mire és mennyi időre vonatkozik a garancia és azt is, hogy a szerződésben leírtaknak eleget tesz-e az adott vállalkozás!

 

7.    Kérdés önmagunkhoz: Milyen fekvésű a helyiségünk, ahová a faablakot tervezzük?

Ez azért fontos, mert az északi fekvésű helyiségek kevesebb fényt kapnak, általában sötétebbek, és a benti hőmérséklet is alacsonyabb. Ha északi fekvésű helyiségbe választunk ablakot, igyekezzünk minél nagyobbat vásárolni, hogy a lehető legtöbb fény szűrődjön be rajta.

A déli fekvésű helyiségek általában kellemesen melegek és világosak. Jó ötletnek tűnhet hatalmas ablakot tenni egy ilyen nappalira. Azonban gondoljuk át: nyáron, amikor 35 fok van kint, és odatűz a nap, nagyon hamar felmelegszik az adott helyiség. Mindenképpen javasolt a déli tájolású ablakokra redőnyt is szereltetni, hogy a meleg ellen is lehessen védekezni, illetve szükség eseten, például alvásnál, kizárhassuk a sok fényt.

 

8.    Figyelem! Nem mindegy, hogyan nyílik az ablak?

Egy ablakot többféleképpen is ki lehet nyitni: simán, vagy éppen bukóra, kifelé vagy befelé, jobbra vagy balra. Természetesen ezek egy részét a ház vagy lakás adottságai határozzák meg, gondolunk itt konkrétan arra, hogy kifelé vagy befelé nyíljon az ablak, illetve jobbra vagy balra, hiszen nem mindegy, mennyire van hely.

Azt viszont eldönthetjük, hogy bukó, vagy teljesen nyitható ablakot szeretnénk, esetleg éppen a kettő kombinációját, ami nagyon praktikus, mert bármilyen helyzetben megválaszthatjuk, hogy mennyi levegőt engedjünk be. Bár nem túl elterjedtek, felfelé nyitható (tolható) ablakok is léteznek – ezek akkor jelentenek jó megoldást, ha kevés a hely, hiszen nincs szükség plusz térre ahhoz, hogy kinyissuk.

 

 9.    Tekintse át pontosan a kapott árajánlatokat!

Mire vonatkozik? Mit tartalmaz? Lehetnék még rejtett költségek? Maradt ki valami? Ezekre a kérdésekre adjon választ magának, mielőtt tovább lépne!

Értékelje a kapott ajánlatokat az alábbiak alapján:
•    Ne az árakkal kezdje!
•    Nézze meg, hogy minden felsorolt tétel helyes-e, minden egyéb kiegészítő elem benne van-e!
•    Nézze meg, hogy a műszaki tartalom azonos-e (alapanyag, vasalat, kiegészítő vasalat, üveg szerkezete, felületkezelés anyaga vastagsága) azzal, amit kért!
•    Lásson tisztán abban a kérdésben, hogy mi az alaptartozék, nehogy utána legyen ebből probléma!
•    Ha nem látja az ajánlaton a hőátbocsátási tényezőt, kérdezze meg!
•    Vigyázzon, sok esetben csak az üvegre vonatkozó hőszigetelési értékkel kampányolnak, ami nem a teljes szerkezetre vonatkozik!
•    Az így kapott információk és összehasonlítás alapján szűrjön ki néhány ajánlatot, aminek a készítőivel felveszi a kapcsolatot!
•    Érdemes elmenni a kiválasztott ajánlattevő bemutatótermébe, és személyesen is megnézni, meghallgatni őket.

 

10. Az ár – érték arány felmérése a döntés előtt!

A faablak, ajtó  kiválasztásánál tehát nem az ár az elsőrendű szempont, de nem is elhanyagolható tényező.
Érdemes olyan gyártót választani, aki garantáltan jó minőségű alapanyagokból dolgozik, maximálisan odafigyel már az ajánlatkérés fázisában arra, hogy mire is van szüksége Önnek. Javaslatokat, ötleteket vet fel, megtervezi az ön ablakait, és nem utolsó sorban rendelkezik a megfelelő referenciákkal.

A Fa-Héj kft különböző referenciái az alábbi helyeken érhetőek el:


- faablakok, ajtók, belső építészeti munkák képekben
- Garanciavállalás
- Bemutatkozás