3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A sörhastól(!) a cicákon át a panellakásig számtalan kategóriában rendeznek szépségversenyeket. De mi lenne, ha a faajtóknak is lenne egy ilyen megmérettetése? Mit vizsgálna a zsűri a szubjektív külcsínen kívül? Az egyediséget? Az ötletességet? A kifogástalan funkcionalitást? És vajon az Ön ajtói milyen helyezést érnének el? Döntősek lennének? Nézzük meg, milyen faajtók tartoznak a világ „legjei” közé, majd tanakodjunk egy kicsit azon, hogy ebből hogyan gyűjthetnénk ötleteket mi a saját, „hétköznapi” ajtóinkhoz!  

 

1.    Miért is kéne versenyezni a faajtóknak?

A fa természetesen a legősibb alapanyag, melyet az építkezésben használunk, ezért hát nagy múltra tekint vissza a faajtók gyártása is. Volt ideje az emberiségnek, hogy kísérletezzen, szépet alkosson, megújítsa régi ötleteit.

Gyakorlatilag kialakulhatott minden korszakban egy szépségideál ugyanúgy, mint a hölgyek esetében. (Gondoljanak csak a barokk kor kerekded, kibuggyanó bájaira, és korunk Barbie-szerű, „semmi-husika” modelljeire.) Így lehet ez a faajtóknál is: Agyondíszített barokk templomajtó, több mázsás tömbből cirádásra faragva szembeállítható a mai minimalista ajtóval, ami egyszerű, kávébarna leheletnyi csíkokkal, és az egész nincs több 15 kg-nál!) Tehát van mit nézni rajtuk!

Esztétikumában, érzetében, megjelenésében semmilyen más alapanyaghoz nem lehet hasonlítani a fát. Ez által egy faajtóval minden esély megvan rá, hogy vendégünk első benyomása pozitív legyen otthonunkról!
Egy faajtó természetessége bizalmat, barátságosságot, békét sugall, mégis minden négyzetcentiméterben sugározza a magas minőséget és biztonságot. Így hét elmondhatjuk, hogy képviselnek olyan értéket, hogy érdemes rájuk figyelmet fordítani, és érdemes megrendezni a virtuális szépségversenyüket, már csak saját szórakoztatásunkra, ötletgyűjtésünkre és okulásunkra is. 

Van egy portugál fotós, aki bejárta a világot, hogy ajtókat, ablakokat fotózhasson, és gyönyörű kollázsokat készített a képekből, mintha csak a világszépé kereste volna. Ebből is látszik, hogy van létjogosultsága a faajtók szépségversenyének. Vágjunk hát bele, majd a végén nézzük meg, hogy milyen ötleteket vehetünk át a verseny győzteseitől!

 

2.    Tükröm, tükröm mondd meg nékem…

melyik a legszebb, legkülönlegesebb faajtó a világon?

Természetesen mindenkinek más, és még csak olyan támpontok sincsenek, mint a hölgyek szépségversenyén a mell-derék- és csípőbőség.

Az internetes szavazások győztesei is mind-mind más stílusúak, más jellegűek, másféleképpen szépek. De hogy Önök is ki tudják választani a saját kedvencüket a faajtók mezőnyében, kategóriákba rendeztük őket:

(1)    Faragással, véséssel hódító faajtók:

Ezt a fajta dekorációt szinte minden korban és minden földrajzi szélességen használták, így ebben a kategóriában versenyezhet az indiai maharadzsa palotájának ajtaja a kortárs fafaragó remetelakának ajtajával.

Az internetes közvélemény-kutatás a képen látható hármas ajtót tartja az egyik legszebb darabnak: faragással készült. Összeragasztották a léceket, deszkákat nagy táblába, vastag keresztmetszettel, és úgy faragták ki a nem mindennapi mintát.

A módszer mai használatára majd visszatérünk, mert nem lehetetlen, hogy nekünk is különleges faajtónk legyen, ha a stílusunk ezt kívánja meg.

 

2)    A különleges alakkal bíró faajtók kategóriája:

Ezek az ajtók általában attól lesznek szépek és különlegesek, hogy szakítanak a hétköznapi, ezer éve megszokott téglalapformával, és úgy készülnek, hogy még csak véletlenül se határolja őket egynél több egyenes vonal. Nagy kihívás a készítőnek, de aki látja, az elájul a hatástól, a mesebeli érzettől. 

A mi nyertesünk egy washingtoni ovális faajtó ebben a kategóriában.

Nyugodtan szabadjára engedhetjük a fantáziánkat ebbe az irányba is, van rá példa a normál életben is, hogy az embernek nem hagyományos alakú ajtaja van.

 

3)    Az üvegberakást segítségül hívó faajtók

Ebben a kategóriában aztán végtelen a variációs lehetőség! Felejtsük el a „fölül van egy kis világító betét”-típusú megoldást! Merészebb vonalakkal lehet csak hódítani itt! A győztesek holtversenyben szecessziós ajtók lettek. A második képen látható „versenyzőnk” különleges szexepilje, hogy elválaszthatatlanul összegabalyodott a mellette lévő ablakkal, és ennek örömére még egy bizarr színt is magukra öltöttek! Nézzük meg!

4)    Különleges betétekkel játszó faajtók

Természetesen itt felsorakozhatnának a szebbnél szebb intarziás, berakásos ajtók, de mi inkább mégis egy olyat választátottunk „legnek”, ami rendhagyó, a szétesést imitáló darabjaival láttatja magát szépnek. Tévedés ne essék, használatban lévő „kortárs” ajtó látható a képen, nem valami kísérleti vagy művészeti tárgy:

 

5)    Festéssel díszített ajtók

Végül maradt még egy kategóriánk, a festett, néhol művészi igénnyel dekorált faajtók csoportja. Itt sok az olyan „versenyző”, ami mókásra sikeredett, de sok az egyetemes kultúrából jól ismert témát feldolgozó is.

A mi nem éppen szakmai zsűrink (Nem ajtószépség-szakértők) azt az ajtót találta a legszebbnek, ami már sreet-art kategóriában is indulhatna 3D-s technikájával.

 

3.    Hogyan használhatnánk mi ezeket az ötleteket saját otthonunkban?

Nézzük meg, hogyan emelik át a normál otthonokba a nem éppen hétköznapi dekorációs ötleteket a dizájnerek, a szakemberek vagy akár a megrendelők! Haladjunk a fenti kategóriánknak megfelelő sorrendbe!

  • Emlékeznek a fafaragásos, vésős technikára? Vállalnak ilyet manapság is.

Pénztárcánknak megfelelően terjeszkedhetünk a dekorált felület nagyságát illetően! (Vagy megtanulhatunk faragni!)
Ez a dekorációs eszköz megkívánja, hogy a választott minta stílusban tökéletesen illeszkedjen a ház környezetéhez, berendezéséhez, mert csak úgy tud hozzátenni az egész hangulatához, csak akkor vált ki megfelelő hatást, ha minden szempontból a „helyén” van. 

Megmutatunk egy dobogós helyezettet ebből a kategóriából.

  • A különleges alakú ajtók esetében biztos, hogy sokakban felmerül a kérdés, hogy mi a csodának nehezítené az ember a saját dolgát a görbe körvonalakkal. Vagy a gyártóét!

Aztán elmorfondírozhatunk azon is, hogy ebben az esetben a szépség nem megy-e a hőszigetelő képesség rovására. Van-e értelme, célja egy ilyen normától való elkanyarodásnak?

Találtunk egy olyan „versenyzőt”, amiről példát vehetünk, mert komoly stilisztikai szerepe van az alakjának. Visszaköszönnek benne a ház többi részének ívei, és nagyon remekül szolgálja az afrikai miliő kialakítását.  

  • Az üvegberakás az a módszer, amivel minden ár- és stíluskategóriájú ajtónál szoktak élni a megrendelők.

Mondjuk ki, szeretjük, mert mutatós, hasznos, és ha van biztosításunk az üvegkárt sem bánjuk annyira.
Itt kétfelé húzott a zsűri szíve, amikor a dobogós helyezetteket kereste. Az egyik irány a minimál és modern stílus kedvelőinek ad ötletet. Az első kép esetében az ötletgazda rendhagyó módon vegyesen, fektetett és állított tájolásban is helyeztetett el különböző méretű üvegbetéteket a tolóajtóban, ez által rendkívül mutatósat sikerült alkotniuk.   

A másik kedvenc ebben a kategóriában a lágyabb, kecsesebb, finomabb stílusú vonulat, ahol pedig csak görbe vonalakkal határolt betéteket látunk egy kétszárnyú ajtóban. Itt maga az üveg is különleges hatású, savmart üveg, ami sejtelmesen hagyja látszódni azt, ami a háttérben van.

  • Az általunk berakásosnak titulált ajtók is a könnyebben „megugorhatóak”, illetve jól használhatóak közé tartoznak.

A gyártók használják a módszert, tehát Önök is bátran számíthatnak erre a technikára.
Mi egy olyan darabot választottunk a dobogónkra, ami remekül játszik a fa változatos színével, mintázatával.

  • A festett ajtókat manapság inkább felváltják az újra divatba jött matricázott ajtók, de akármelyik technikát nézzük is, nagyon megosztó tud lenni minden, ezekkel a módszerekkel dekorált ajtó.

Mutatunk mi is egy nem éppen visszafogott portugál „versenyzőt”. 

 

4.    A Fa –Héj kft és a szépségverseny

Vajon rendeltek már tőlünk olyan faajtót, ami esetleg indulhatna egy helyi versenyen?

Két jelöltet választottunk, amikről úgy gondoljuk, hogy bátran beneveznénk a versenyre. Az egyik a napsugárbetétes ajtónk, a másik pedig a vasdíszekkel stílusossá tett ajtónk.

Például a pinceajtónk hangulatával előre vetíti az ide érkező vendégeknek, hogy milyen stílusra, milyen életérzésre számíthat, ha átlépi a küszöböt.

 

Összeállításunkban találkozhattunk a valóélettől teljesen elrugaszkodó faajtókkal, de láthattunk olyanokat is, miket az ember nyugodt szívvel megrendelne. Volt köztük olyan, amin mosolyogtunk, de biztos volt köztük olyan faajtó is, ami igazán nem is tetszett. Tudják, van így a hölgyekről szóló szépségversenyen is… Hányszor éreztük már azt, hogy nekünk nem is a szépségkirálynő tetszett a legjobban, hanem valamelyik udvarhölgye. Így van ez az ajtókkal. Csak válogassanak bátran, ha vásárlás, rendelés előtt álnak, biztos megtalálják a legoptimálisabbat! 

 

Ha Ön úgy érzi, hogy szeretne olyan ajtót, ami néhány elemében, kivitelében emlékezteti a „szépségversenyünk” valamelyik darabjára, és ezzel kapcsolatban kérdezne tőlünk, akkor kattintson ide!


De ha Önnek megvan a saját elképzelése, és nem kér a szépségiparból egy csipetnyit sem, viszont kérdezne a faajtókról, akkor pedig kattintson ide!