3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Bútorbakik a nevetségestől a katasztrofálisig

 

Ismerik azt a gondolatot, hogy minden akkor működik jól a világban, ha mindenki azt csinálja, amihez ért? Egyet is értenek, ugye? De azt is tudjuk, hogy van néhány területe az életnek, amihez (majdnem) mindenki ért, vagy legalábbis azt hiszi. Ilyen a foci, az autók, az oktatás, a politika és újabban úgy érezzük, hogy az egyedi bútorok társul az előbb felsoroltak mellé! Mért baj ez? Ártatlan bakinak tűnik egy-egy rosszul tervezett bútor addig, amíg nem a mi pénztárcánk bánja. Egy asztalos segítségével összefoglaltuk a „bútorbakikat” a viccestől a bosszantón át a gutaütést okozóig. Olvasson tovább, hogy ne a saját bőrén kelljen ezeket a stációkat megtapasztalnia! 

 

1.    Szimplán vicces bútorok

Ezeket az egyedi bútorcsodákat az asztalos észre sem veszi. Ezek inkább humornak valók, a neten lehet mutogatni őket, de senkinek sem jut eszébe, hogy megvásárolja, vagy ne adj’ Isten, megpróbálja használni őket. A Facebookon mindenesetre kap néhány lájkot, de semmi több! Elrettentésként itt egy ilyen darab.

 

2.    Nem elég, hogy ronda, még használhatatlan is

Vannak bútorok, amiket talán „modernkedő” vagy éppen mindenáron vadul újítani akaró dizájnerek terveztek, és talán hisznek is benne, hogy egyedi bútorként fog funkcionálni. Erre már asztalosunknak felszalad a szemöldöke, már a fejét is csóválja, de semmiképp nem mond semmi olyat, ami ne lenne szalonképes. Viszont nem ajánlja megvételre, mint ahogy mi sem értjük, hogy milyen gondolat vezérelte a tervezőt és gyártót. Mutatunk egy példát.

 img.bibo.kz.jpg

3.    Most ronda, de menthető

Aki igazán kreatív, az meglátja a lehetőséget a ronda bútorokban is. Legyen az asztalos, vagy egy kreatív „elme”, azonnal felismeri az egyedit, a stílusost, a szépet egy lerobbant darabban is. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy valóban olyan legyen az eredmény, mint amilyet megálmodott az ötletgazda.

Mik azok a hibák, amik biztosan kijavíthatóak az asztalos szerint?

A bútorok esetében kétféle munkálat az, amit mindenképp érdemes a megrendelőnek „bevállalni”: az egyik, ha a bútor felülete megkopott, festéke lepergett, a politúr tönkre ment … stb., tehát a felületkezelés megoldást jelent. A másik javítható hibacsoport, ha asztalos munkával rendbe hozható pl. egy lógó láb, egy asztallap rögzíthető, javítható a bútorelemek illesztése, esetleg cserélhető egy kisebb darabkája. Vagy éppen egy lógó vagy nem záródó ajtó hozható rendbe némi szakértelemmel.

Illetve vannak olyan esetek, amikor egy-egy bútordarab attól válik egyedivé, hogy új funkciót adunk neki. Láttunk már régi komódfiókokat polccá változni.

Ha mi magunk látjuk meg a potenciális lehetőséget egy régi bútordarabban, akkor óvakodjunk a túlvállalástól! Ne a pincének, padlásnak vásároljunk. Gyakran megtörténik, hogy megvan a bútor, megvan az ötlet, de nincs idő. Így kerülnek ezek a jobb sorsra érdemes egyedi bútorok „parkoló pályára”. Legyünk résen, vigyük asztaloshoz „kincseinket”, és ne áltassuk magunkat, hogy majd lesz rá időnk …

Ha mégis hozzáfogunk, akkor is vigyáznunk kell a következőkre: mindenképp tisztában kell lenni azzal, hogy ez az esetek többségében szakértelmet igénylő, nagy munka. Nem szabad egyetlen munkafázist sem kihagyni, mert megbosszulja magát. Ismerni kell a festékeket, felületeket, amiket „össze akarunk hozni”, mert különben kellemetlen meglepetések érhetnek bennünket. Valamint mindig szükség van olyan gépekre, amik általában nem találhatóak meg egy átlagos háztartásban.

Ebbe a csoportba került bútorok esetében az a lényeg, hogy szép, egyedi bútort kaphatunk eredményül, ha hozzáértő asztalos segítségét vesszük igénybe a régi, de jobb sorsra érdemes darabjaink esetében.

 vosstanovlenie-mebeli.04.jpg

4.    … és vannak, amik szépek, de használhatatlanok

Nem csak az egyedi bútornak vannak hibái. Sokan szaladtunk már bele olyan bútorba, amit üzletben néztünk ki, és ott tetszetős is volt. De a kipróbálás után kiderült, hogy borzalmas, használhatatlan és fizikai kínokat okoz.  Ez a jobbik esetben még a boltban kiderül. Sajnos ezeken a készen vásárolt bútorokon nincs mit „szépíteni” – asztalos szerint egyszerűen kár volt megvenni!

Nézzük a leggyakoribb balfogásokat, amiket ki kell kerülnünk:

A felmérések szerint a kanapék rejtik a legtöbb kellemetlen meglepetést: tud kényelmetlen lenni, gyakran lecsúszunk a párnákkal együtt a vázról, előfordul, hogy művészet őket széthúzni…

Biztos Ön is ismer olyanokat, akik kihúzható kanapét vettek bízván abban, hogy kihúzva remekül lehet majd rajta aludni. Ez az esetek nagy többségében heveny hát-illetve derékfájással végződik.    

Közismert ergonómiai melléfogások azok az étkezőszékek, amiken kényelmetlen az ülés, nem érjük fel róla az asztalt, vagy éppen fordítva, túl magasan ülünk az asztalhoz képest! Ezeken nem fog órákig üldögélni a család, sőt a vendégek is hamar búcsúzni fognak az ebéd után.

Nem tökéletesen ide tartoznak, de „mókásak” azok a történetek, amiket az asztalosok tudnak mesélni olyan esetekről, amikor lapra szerelt, házilag összerakandó bútorokhoz hívták őket, mint a mentőorvosokat, ugyanis a ház ura már a haját tépte, mert nem passzoltak az elemek, nem fért hozzá a csavarhelyekhez vagy egyszerűen fel sem ismerték a részeket. 

Ezekben az esetben az a végső konklúzió, hogy egy bútornak nem elég szépnek lenni, komfortosnak is kell lennie egyszerre, tehát nem szabad bútort vásárolni kipróbálás nélkül. Sőt előzetesen is megnézhetünk néhány ergonómiai tanulmányt a keresett bútorról, és akkor még kisebb az esélye a melléfogásnak. Az alábbi kép alapján például ellenőrizhetjük (utólag is) netezésünk ergonómiáját!

 

5.    Rosszul tervezett egyedi bútorok – az asztalos rémálma

Itt térünk át egyedi bútorok „keményebb” balfogásaira, amikor már komolyan a pénztárcánk rovására mehet egy-egy tévedés. 

A mosogató bosszantó problémák forrása lehet, például a túl alacsonyra tervezett mosogatótól megfájdul az ember háta. (Asztalosunk tud olyan férjről, aki a túl alacsony mosogató miatt tagadta meg a mosogatást!)  Ennek az lett a vége, hogy az egész konyhabútort meg kellett emelni, hogy ne legyen kínszenvedés a mosogatás.

„Klasszikus” konyhai hiba, amikor a rengeteg szekrényajtó nincs kibékülve egymással, és ha az egyik nyitva van, akkor ütközik a másikkal stb. A fiókok esetében a gyakorlatlan szemnek nem tűnik fel a vázlaton, hogy például a sarokelem azonos magasságú fiókjait esetleg nem lehet kihúzni az egymás fogantyújától! 

De hallottunk olyanról is, amikor a felfelé nyíló konyhai szekrények nyitója „elfáradt” egy idő után, és a nyitást követően három másodperc után a háziak fejére esett. (Mi jól szórakoztunk, de nekik sok pénzbe került kicseréltetni az elemeket.)

Még mindig konyha: nem csak kényelmetlen, de veszélyes is a főzőlapok mellé magas szekrényelemet tervezni. Gyakorlatilag melegítjük, sőt meg is gyújthatjuk a bútorunkat.

Ezekben az esetekben az asztalostól azt a tanácsot kaptuk, hogy nézessük át egyedi bútorunk terveit szakemberrel, illetve ne olyannal csináltassuk, aki nem hívja fel a figyelmet az ergonómiai, használhatósági, esztétikai hibákra.

 36766_9139164_1634_8b1126e347911b92a8477826d2129f41.jpeg

6.    Rosszul kivitelezett egyedi bútorok – Lehet, hogy nem mindenki ért az asztalos szakmához?

Az egyedi bútorok gyártása során elkövetett hibákat szinte mindenki tudna sorolni saját ismeretségi köréből. (Rosszabbik esetben saját példánk is van!) Mindenki hallott már kiesett széklábról, éktelenül nyikorgó ágyról, használhatatlan üvegasztalról vagy éppen olyan gyerekágyról, aminek egyes darabjai balesetveszélyesek.

Talán ez a csoport keseríti meg leginkább az ember életét. Mikor tudja, hogy lehetne szép és jó egyedi bútora, ami minden követelménynek megfelel, csak éppen nem a megfelelő szakemberrel végeztette el a munkát, és így az eredmény siralmas lett. Sőt talán további kiadással is jár a helyrehozatala.  De az is lehet, hogy visszafordíthatatlan a baj!

Egy ismerősünk konyhája csodaszépen néz ki, egy baja van, hogy a pultot nem sikerült vízszintesre építeni. A mosogató mellett van egy lejtős rész, ahol mindig kialakul egy kisebb tócsa. Mosogatás után ezt mindig fel kell itatni egy törlőkendővel. Vajon ki volt a kivitelező? Sőt az asztalos felhívta rá figyelmünket, hogy a törölgetés csak ideig-óráig lesz megoldás, mert a pult anyagába a mosogató mellett előbb-utóbb egy hajszálnyi résen is be fog szivárogni a víz, és az csökkenteni fogja a bútor élettartamát.

Asztalosunk mesélt olyan „rémtörténetet” is, amikor maga a megrendelő rosszul mérte le a kör alakú mosogató átmérőjét, és nagyobb sugarú kört vágatott a méregdrága munkalapba.  Hát erre már nem lehet mit mondani …

 

A bútorokat sosem rövid időre tervezzük, készíttetjük, vásároljuk. Ezért nem mindegy, hogy egy-egy „projektünknek” mi lesz a végeredménye. Örülni fogunk, vagy húsz évig bosszankodni? Gazdaságos lesz a megoldásunk, vagy kétszer fizetünk, egyszer az „asztalosnak látszó” kontárnak, majd még egyszer a valódi szakembernek?

Ha szeretne egyedi bútort, de nincs még hozzá megbízható szakembere, akkor kattintson, és nézze át a Fa-Héj kft referenciáját!»»

Ha pedig bútorfelújításon töri a fejét, akkor pedig itt tud tájékozódni, csak egy kattintás! »»