3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A vakablakok eredete
Történelmi adócsalás? Ugye, hogy milyen furcsán hangzik? Mégis van benne valami, hiszen a vakablakok története visszavezet a középkor és az újkor találkozásához, amikor bizonyos városokban és országokban ablakadót vezettek be. Az adó alapja az volt, hogy minél több ablak van egy házon, annál gazdagabbnak tűnik a tulajdonosa, tehát annál nagyobb adót kell fizetnie. Ez arra ösztönözte az építészeti tervezőket, hogy vakablakokat hozzanak létre, amiket valódi ablaknak álcáztak, ezzel kijátszva, hogy ne kelljen fizetni az extra ablakokért.

Több, mint puszta dekoráció
Ma már természetesen nem kell ablakadót fizetni (vagyis, ha a feláras panorámákért fizetünk, mint a katonatiszt, akkor valahol mégiscsak kell...), de a vakablakok nem tűntek el az építészetből. Sőt, bizonyos helyzetekben praktikus és kreatív megoldást nyújtanak:

Homlokzati harmónia: Az épületek esztétikája ma is kiemelten fontos szerepet játszik. Bizonyos esetekben az építészeti tervek megkövetelik a vizuális szimmetriát, de a funkcionális elrendezés miatt nem mindig lehet valódi ablakokat beépíteni. Ilyenkor kerül sor a vakablakok használatára, hogy ne törjön meg a dizájn.

Történelmi rekonstrukció: Amikor egy régi épületet helyreállítanak, gyakran előfordul, hogy az eredeti tervek szerint vakablakok is szerepeltek a homlokzaton. Az ilyen típusú rekonstrukciók során fontos megőrizni az épület eredeti karakterét, így a vakablakok újraépítése elengedhetetlen.

Művészi kifejezés: A modern építészet egyre inkább a kreatív megoldások felé nyit és sok tervező játékos módon használ vakablakokat az épületeken. Ezek az elemek ma már nemcsak az esztétikai harmóniát szolgálják, hanem önálló művészi elemek is.

 

Miért szeretjük még mindig őket?
A vakablakoknak van valami nosztalgikus bájuk. Bár funkcionálisan üresek, a történelem egy darabját hordozzák magukban. Egy városi séta során érdemes megállni és kicsit elgondolkodni azon, hogy egy-egy vakablak mögött vajon milyen történet rejlik. Egy adórendszer túlélője? Egy művészi döntés része? Vagy éppenséggel egy modern környezettudatossági választás?

Ezek az üres ablakok különös szerepet töltenek be az építészeti világban: összekapcsolják a múltat a jelennel, és esztétikai, funkcionális, valamint történelmi értéket hordoznak. És talán pont ez a sokoldalúság az, ami miatt nem tűnnek el, hanem inkább új életet kapnak a modern világban.

Ráadásul egyre többször használják már beltérre is a vakablakokat. Szerintünk nagyon menő és egyben praktikus is. Nézzétek csak!

 

Néz, mint a vakablak
Ugye, milyen sokszor használjuk ezt a kifejezést? Most már tudjuk, hogy a vakablak egy olyan ablak, ami valójában nem nyílik sehova, nem látsz át rajta, mert mögötte fal vagy más akadály van. Így az ablak, bár megjelenésében olyan, mintha látni lehetne rajta keresztül, valójában "semmit sem lát". A kifejezés tehát humoros módon arra utal, hogy az illető úgy néz valamire, mintha próbálna figyelni, de valójában nem ért belőle semmit, vagy nincs is tudatában annak, amit lát. Ez a képzavar ironikusan kifejezi az értetlenséget, a zavart vagy éppen a kifejezéstelen bámulást, amikor valaki látszólag figyel, de valójában nem érzékel igazán.

Tehát, nyugodtan gondolkozz vakablakokban, ha tetszik mindaz, amit ki lehet hozni belőlük. Szerintünk a bepolcozás is remek ötlet, de kívülről zsalukkal is varázsolhatsz.

Igazi, rendes, tisztességes fa ablakokért, ajtókért és egyedi bútorokért pedig keress minket bátran, kérj ajánlatot vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén!