3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Az ablakok régóta a szobák „szemei” a külvilágra. Azonban nem mindig voltak olyan elegánsak és funkcionálisak, mint ma. Nézzünk is be az ablakok történelemkönyvébe, és derítsük ki, hogyan változott ez a praktikus „szerkezet” az évszázadok során!

1. Az ablakok őskora
Régen az ablak nem volt más, mint egy lyuk a falban. Az őseink nemigen foglalkoztak üvegezéssel vagy szigeteléssel; a lényeg az volt, hogy valami módon fényt és friss levegőt juttassanak a lakótérbe. Képzeld el, hogy egy mamutok elől menekülő ősember egyszer csak rájön, hogy ha csinál egy lyukat a barlang falába, jobb lesz a szellőzés. Ez volt az első "ablak". Persze, ha esett az eső vagy fújt a szél, nem volt túl praktikus, de kezdetnek egyáltalán nem volt rossz.

2. Az ókori ablakdivat: kő, fa, de még mindig üveg nélkül
Az ókori Rómában és Görögországban az ablakokat már kicsit elegánsabban alakították ki. Kőkereteket használtak, és gyakran fából készült rácsokat helyeztek el bennük, hogy legalább egy kis privát szférát biztosítsanak a lakóknak (mert ők sem szerették, ha a szomszéd Zeus folyton bekukucskál). Azonban az üveg még mindig hiányzott. Az előkelőbb otthonoknál már használtak vékony, áttetsző állati bőrt vagy csiszolt kagylókat, de ez még mindig nem volt az igazi.

3. Az üveg megjelenése: „átlátszó luxus”
Az üveggyártás technikája a Római Birodalom idején kezdett elterjedni, és az első üvegezett ablakokat is ekkor kezdték használni. Az első üvegablakok igen drágák voltak, és inkább luxuscikknek számítottak, ezért csak a gazdagok engedhették meg maguknak.

 4. A középkor: színes és szent
A középkori templomok és katedrálisok színes ólomüveg ablakai ma is elkápráztatnak minket. Ezek az ablakok nemcsak dekoratívak voltak, hanem a vallásos történetek és tanítások közvetítésére is szolgáltak. Minden kis üvegszilánk olyan, mint egy darabka színes cukorka, amit senki sem ehetett meg, de mindenki csodálhatott. :)

5. A modern ablakok: a technológia csúcsa
Ma már az ablakok igazi technológiai csodák. A modern ablakoknak számos fajtája van, amelyek különböző funkciókat látnak el:

Nyíló ablakok: Ezek a klasszikus darabok, amelyek kifelé vagy befelé nyílnak. Az egyszerűség jegyében még mindig népszerűek.
Billenő ablakok: Ezek az ablakok csak az egyik oldalukon nyílnak, ideálisak szellőztetéshez.
Tolóablakok: Két szárnyuk van, amelyek egymás mellett elcsúsztathatók. Praktikusak, ha helyet akarunk spórolni.
Fix ablakok: Nem nyithatók, de kiválóan alkalmasak nagy üvegfelületek létrehozására, hogy minél több fényt engedjenek be.
Dupla és tripla üvegezésű ablakok: Szuper szigetelést biztosítanak, így télen melegen, nyáron pedig hűvösen tartják a lakást.

6. Az okos ablakok kora
A XXI. században az ablakok is „okosabbak” lettek. Ma már léteznek olyan ablakok, amelyek automatikusan sötétednek el, ha túl erős a napfény, vagy hangvezérléssel nyithatók és zárhatók. Az okos otthonok korszakában az ablakok is csatlakoztak az internethez, így akár a világ másik feléről is irányíthatjuk őket.

Az ablakok többek egyszerű nyílásoknál a falban. Szerepük az idők során sokat változott, és ma már elengedhetetlenek az otthonokban. Akár egy ősi barlangablakra, akár egy modern, okos ablakra nézünk, egy biztos: az ablakok mindig is az életünk szerves részei maradnak. Főleg nekünk, Fa-héj-as asztalosoknak, akiknek tényleg minden az ablakokról, nyílászárókról és egyedi bútorokról szól. :)

Hívj minket, ha csodálatos fa ablakokra vágysz!