3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Az asztalosok és a szegek – a tökéletes páros
Az asztalos mesterség és a szegek története a kreativitás, az innováció és a kitartás története. Az asztalosok művészei a fának, akik képesek formát és funkciót adni egy egyszerű darab fából. A szegek pedig az egyszerű, de nélkülözhetetlen eszközök, amelyek mindent egyben tartanak.

Az asztalos mesterség születése: „…mert faragni jó!”
Az asztalos mesterség története egészen az őskorig nyúlik vissza, amikor az emberek rájöttek, hogy a fát nemcsak tűzre lehet dobni, hanem hasznos dolgokat is lehet belőle készíteni. Az első "asztalosok" valószínűleg vadászok voltak, akik az elejtett állatok csontjaival faragták a fadarabokat, hogy szerszámokat, fegyvereket és később már bútorokat is készítsenek.

Az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában az asztalos mesterség már fejlett szakmának számított. A fáraók sírjait finoman faragott bútorokkal rendezték be, és a fa nemcsak hasznos, hanem dekoratív anyag is volt. Az asztalosok már ekkor is különböző faanyagokat használtak, hogy a legjobb és legszebb eredményt érjék el. Ez a mai napig nem változott, (főleg nálunk, a Fa-héj Kft-nél. :) )

A középkor mesterei
A középkorban az asztalos mesterség virágzott. Az asztalosok bonyolult mintázatokat és részleteket faragtak a templomokba és kastélyokba. Az akkoriban divatos gótikus stílusban az asztalosok lenyűgöző, ég felé törő szerkezeteket készítettek. A középkori mesteremberek nemcsak asztalokat és székeket készítettek, hanem mindent, amit faanyagból meg lehetett alkotni: kapukat, lépcsőket, sőt, még házakat is!

Az ipari forradalom: Amikor a gépek bekapcsolódtak a „buliba”
Az ipari forradalom nagy változásokat hozott az asztalosok életében is. Az új gépek és technológiák lehetővé tették a faanyag gyorsabb és precízebb feldolgozását, így az asztalosoknak már nem kellett minden egyes darabot kézzel faragniuk, ami jelentősen megnövelte a termelékenységet. Szerencsére a gépek megjelenése nem tette feleslegessé a kézműves tudást, inkább csak kiegészítette azt, új lehetőségeket teremtve a bonyolultabb és finomabb munkákra.

A szegek története: a kapocs, ami összetart
Most, hogy már tudjuk, hogyan alakult ki az asztalos mesterség, nézzük meg a szegeket! A szeg egy apró, de annál fontosabb találmány, ami nélkül a világ valószínűleg sokkal „darabosabb” lenne.

Az első szegeket az ókori Egyiptomban használták a faelemek összetartására, és ezek kezdetleges bronz- vagy rézdarabok voltak. A rómaiak ezt a technológiát fejlesztették tovább: már vasból készítették a szegeket, amik sokkal erősebbek és tartósabbak voltak.

A modern szegek típusai:
A mai világban a szegek széles választéka áll rendelkezésünkre, és mindegyik más-más célra alkalmas:

Simafejű szegek: Ezek a legegyszerűbbek, és általában fából készült szerkezetek összekapcsolására használják őket.
Hosszú szárú szegek: Különösen nagy teherbírású rögzítésekhez használatosak, például fa gerendák összekapcsolására.
Csavarszegek: Menetesek és csavarozóval rögzíthetők. Kiválóan alkalmasak a fém és fa összekapcsolására.
Dekoratív szegek: Díszítő jellegűek, például bútorok díszítésére használjuk őket. A fejüket gyakran különleges minták díszítik.
Húzott szegek: Nagyobb húzóerőre tervezettek, általában ablakok és ajtók rögzítésére használjuk.

Az asztalos mesterség ma: fából álmokat építeni
Manapság az asztalos mesterség továbbra is virágzik, hiszen az emberek mindig igénylik a szép és funkcionális bútorokat, építészeti elemeket. Az asztalosok munkája továbbra is a kreativitás és a precizitás ötvözete, legyen szó egyedi bútorok készítéséről vagy nagyobb építészeti projektek kivitelezéséről.
A modern technológia és az új anyagok lehetővé teszik, hogy az asztalosok elképesztő dolgokat hozzanak létre. Az automatizálás és a digitális tervezés mellett azonban a kézi munka és a hagyományos technikák is tovább élnek, megőrizve a mesterség hagyományait és egyedi báját.

Tehát, ha legközelebb ránézel egy bútordarabra, gondolj az asztalosokra és a szegekre, akik lehetővé tették, hogy a fából és vasból valami csodálatosat hozzanak létre!

Ha pedig egyedi bútorra vagy fa nyílászáróra van szükséged, gondolj ránk, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy mi Fa-héj-as asztalosok alkothassunk neked valami szépet!