3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kalapács. Ez nem volt egy hétköznapi kalapács, hanem egy valódi hős, aki nap mint nap szembenézett a legkeményebb faanyagokkal és legmakacsabb szögekkel. De ahogy minden hős, a kalapács is megérdemel egy kis figyelmet és tiszteletet.
Nézzük hát, miért olyan különlegesek ezek a mindennapi eszközök!

A kőkortól az asztalosműhelyig
Biztos nem mondunk túl okosat, amikor azt állítjuk, hogy az első kalapácsot egy ősember találta fel, amikor egy kődarabot addig ütögetett egy másik kődarabbal, míg végül rájött, hogy ez mennyivel könnyebb, mint puszta kézzel próbálkozni. Azóta hosszú utat jártunk be, de az alapelv nem változott. 

Több mint egy fej és egy nyél
Minden kalapács két fő részből áll: a fejből és a nyélből. De nem minden fej egyforma, és nem minden nyél ugyanolyan hosszú. Az asztalosok körében az egyik legnépszerűbb típus a szegélykalapács. Ennek a kalapácsnak van egy széles, lapos feje, ami ideális a szögek beütéséhez, és egy szegkihúzó karom a másik végén, ami segít, ha valamit mégis elrontanánk.

Hogyan legyünk a kalapácsok mesterei?
Az asztalosok nem csak azért mesterek, mert tudják, hogyan kell egyenesen beütni egy szöget. :) 
De itt van néhány asztalos tipp, hogy te is a kalapácsok mestere lehess!
- Markold meg helyesen! Ha túl közel fogod a fejet, elveszíted az ütőerőt. Ha túl messze, elveszíted a kontrollt.
- Figyelj a szögre! A szögek mindig megszöknek! Ügyelj rá, hogy megfelelő szögben tartsd őket, különben ferde lesz a végeredmény. (Ujjakra vigyázni!)
- Ne csak üss, gondolkodj is! Néha jobb, ha először előfúrsz egy lyukat, mielőtt beütnél egy nagyobb szöget. Ez megakadályozza a fa repedését is.

Ne feledd! Minden ütés egy lépés a kész munka felé, minden bevert szög egy újabb siker! Mi, asztalosok tudjuk, hogy a legnagyobb mesterművek is egyetlen szöggel kezdődnek. Szóval legközelebb, amikor kezedbe veszel egy kalapácsot, gondolj arra, hogy egy valódi hős van a kezedben. Egy olyan eszköz, ami évszázadok óta segíti az embereket abban, hogy álmaikat valóra váltsák – legyen szó egy egyszerű polcról vagy egy bonyolult bútordarabról.

Amennyiben egyedi bútort vagy fa nyílászárókat szeretnél, keress minket bizalommal!