3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

De mi is az a lambéria?
A lambéria általában fenyőből készült, homogén szerkezetű, csap-hornyos szélekkel kapcsolódó könnyen munkálható és felületkezelhető faanyag. A mai modern változataik már széles(ebb) kivitelben is kaphatóak. Összeillesztésükkor szinte homogén felületet képeznek, ezért a lambéria akár fal- és mennyezetburkolatként is szuperül funkcionál, persze újragondolva. Manapság már ritka, hogy teljes falfelületen fut, általában csak a helyiség egyes falait, területeit emeli ki. A felhelyezésben is változás állt be, mert újabban akár vízszintesen is használhatók, nem csak függőlegesen. A lambéria alja pedig általában két vagy három hosszanti bevágással ki van könnyítve, így a lambéria kevésbé vetemedik, csavarodik.

Milyen anyagokból készülhet a lambéria?
- Fa: Töretlen a fa népszerűsége! A fa természetes szépsége, melegsége és variálhatósága miatt nagyszerűen alkalmazható minden otthonban, legyen az skandináv típusú vagy modern. Általában fenyőből, tölgyből, bükkből és cseresznyéből készülnek. A borovi fenyő kicsit vörösesebb árnyalatú, sok apróbb csomóval, a lucfenyő pedig világos, natúr színárnyalatú, nagyobb méretű, kevesebb csomóval.
- MDF: Az MDF közepes sűrűségű farostlemez, előnyei közé tartozik, hogy könnyen festhető.
- PVC: Vízálló, könnyen tisztítható, ideális választás fürdőszobákban és konyhákban. Emellett különféle mintákban és színekben kapható.
- Fém: Nem túl elterjedt, de ipari és modern terekben igazán különleges megjelenést kölcsönözhet.

Felhasználási területe
Általában beltéri burkolóanyag (plafon, falak), de terek elválasztására, tetőterek burkolására is előszeretettel használják. Sőt, kültéren is bevethető, mint például ezen az erkélyen, ahol az omladozó beton virágosládákat takarták el vele:

Felületkezelése
Pác, lazúr, lakk – a lambériára mehet bármi! Sőt, kell is, főleg ha kültérre kerül, akkor erősen ajánljuk a favédőszer használatát, elsősorban vizes bázisú festéket.

Néhány klassz felhasználása a lambériának:

Amennyiben te is szeretnél beszállni a lambéria-őrületbe, keress minket bátran elérhetőségeink valamelyikén!

Inspirációk: Pinterest