3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Először is tisztázzuk, hogy mikor van farsang:
A farsangi időszak hagyományosan a keresztény liturgikus év része a nagyböjti időszak előtt. A pontos időtartam évente változik (Húsvét időpontjától függ), de 2024-ben február 14-ig tart.

A farsang a vízkereszt és a nagyböjt kezdete, a hamvazószerda közötti időszak elnevezése. Ebből kifolyólag a farsang minden évben január 6-a és a húsvétot megelőző 40. nap között van.

A farsangot gyakran azonosítjuk a vidám mulatságokkal, bálokkal, aminek csúcspontja a „farsang farka”, amit karneválnak is hívunk. (Ilyenkor tartják például a velencei vagy riói karnevált, de a mohácsi busójárást is.)

farsang4.jpg

 Miket készíthetünk farsangra (esetleg fa alapanyagok felhasználásával)?
1. Maszkok: Fából vagy kartonból készült maszkokkal könnyedén feldobhatod a farsangi hangulatot. Színezd, díszítsd, és hozz létre egyedi karaktereket.
2. Farsangi jelmezek kiegészítői: Ha a kiválasztott jelmezekhez kiegészítőket szeretnél készíteni, próbálj meg fából készült kalapot, kardot alkotni.
3. Farsangi dekorációk: Fából készült dekorációkkal könnyedén feldobhatod a lakásodat. Készíthetsz farsangi bábut, táblát, vagy egyéb vidám tárgyakat.
4. Farsangi kereplők: Készíthetsz farsangi kereplőket is fából, amiket farsangi felvonulásokon vagy bulikon használhatsz.
5. Álarcok: Készíthetsz fából alapokat, majd azokat dekorálhatod, festheted, vagy ragaszthatod. A farsangi jelmezekhez kiváló kiegészítő, szinte elengedhetetlen farsangkor.

farsang1.jpg

Szóval, készítsünk álarcot!

Egyszerű álarcok készítéséhez legjobb, ha egy keményebb kartont választunk. A kartont hajtsd félbe és rajzold meg az egyik felére a mintát. Ezután kivághatod, majd kedvedre díszítheted az álarcot festékkel vagy bármilyen otthon megtalálható rajzolásra alkalmas eszközzel. Sőt, ha csillogó maszkot szeretnél, akkor használj dekorboltban kapható csillámló porokat. A maszkot ragasztóval kend be, az általad elképzelt mintának megfelelően, szórd rá a csillámot bőven, a felesleg majd úgyis leesik róla. Ahhoz pedig, hogy az arcod elé tudd helyezni, hurkapálcikát ajánlunk (a minőségi darabok mi keményfából készülnek).

Ami mindenképp szükséges az álarc készítéshez:
- keményebb karton vagy falap
- ceruza / filctoll / vízfesték / tempera / ragasztó / bármi, amivel alkotni lehet!
- színespapír / kreatív papírok
- olló / sniccer,
- radír,
- gumi vagy elegánsabb selyem szalag, amivel a maszkot majd az arcodra erősítheted

A bátrabbak sablon alapján maguk is vághatnak falapból álarcformát, amit később kifesthetnek, díszíthetnek.

Mi a farsangi időszakban is állunk szolgálatotokba, bátran keressetek meg minket, ha fa nyílászárókra vagy egyedi bútorra vágytok!