3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Az online szavazáson ez alkalommal közel kétezer voks érkezett az egyesület tagságától, az erdész szakemberek közösségétől és nem utolsó sorban a természetbarátoktól, ahol meggyőző fölénnyel, összesen 1381 szavazattal a közönséges bükk (Fagus sylvatica) lett az év fája. A második helyen a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

Érdekességképpen 2022-ben a nagylevelű hárs (Tillia Plathyiphylos), 2023-ban pedig a vénic-szil (Ulmus laevis) végzett a dobogó tetején.

Az Év fája mozgalom célja pedig az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás és ismeretterjesztés.

A bükkről

A belső terek örök slágere! A bútorok mellett készülhet belőlük parketta, lambéria, lépcső vagy akár még fakanál is. A bükk főként Közép-Európában megtalálható fafaj, közepes keménysége ellenére nagyon jól lehet vele dolgozni, világos színe pedig minden esetben igazán otthonos hangulatot teremt. A bükkből készült bútorok megunhatatlanok, strapabíróak és persze csodaszépek, de magas páratartalmú helyiségekbe (például fürdőszoba) nem ajánlott őket elhelyezni.

A bükkfa megmunkálása

Az asztalosok egyik kedvence, mivel jól fűrészelhető, esztergálható és maratható, az esetleges belső fahibák pedig már a megmunkálás során könnyedén javíthatók, ezért is remek bútor alapanyag a bükkfa. Fontos, hogy megmunkálás előtt gőzölni kell a vetemedés elkerülése érdekében. A fát magas hőmérsékleten kezelik (ennek köszönhetően nyeri el jellegzetes húsvörös színét, de színskálája a világos narancstól egészen a lazacig terjed). A gőzölt bükkfa további előnye, hogy könnyebb megmunkálni és tömörfa állapotában is jobban hajlítható. A belőle készült bútor magas karcállósággal rendelkezik. A bükk pácolásához korábban diópácot használtak, ám manapság elterjedtek a piros vagy akár zöld pácok is, hiszen a bükk remekül színezhető alapanyag. A természetesség miatt azonban sokan továbbra is a natúr olajokat és egyszerű lakkokat kedvelik, amik segítenek megőrizni a bükk saját színét és rajzolatát.

Érdekesség

- „Bükkfával füstölt” – olvashatjuk megannyi húsfélén. Ugye milyen izgalmas, hogy a bútorgyártás mellett húsok füstölésére is használják a bükkfát? Illetve a söripar is szívesen használja a 2024-es év fáját.

- A bükkfának nincs illata, ezért ha nem akarsz faillatot az otthonodba, akkor a legjobb választás a bükkfa.

- A tölgyfa olcsóbb alternatívája.

spanish_serrano_ham_with_breadstick_black_background.jpg
  

Negatívumok

Sajnos a bükkfa bútor foltosodásra hajlamos, ezért javasolt a bükkből készült bútor szakszerű festése, a fa gőzölése nélkül pedig nem zárhatjuk ki a vetemedés lehetőségét. A jó hír, hogy ha ezekre figyelünk, akkor egy nagyon időtálló és szép bútort kaphatunk, aminek mindenki a csodájára fog járni!

Amennyiben bükkfa bútort, bútorokat képzeltél el az otthonodba, vedd fel velünk a kapcsolatot és egyéni igényeidre szabva készítjük el őket!