3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Szempontok – amit a megrendelők szeretnének és amit mi javasolunk

1.) Mit szeretnénk mi, mint „laikus” lakástulajdonosok? Milyen szempontok szerint választunk ajtót?
- könnyű legyen kezelni, működtetni
- esztétikus legyen
- tartsa a hőt (főleg fűtésszámla csökkentés miatt)
- biztonság (ne legyen könnyű a betörők dolga)

2.) Miért fontosak ezek a pontok? Illetve mivel egészítenénk ki a felsorolást?
- Könnyű működtetés
A bejárati ajtók gyakran igen nagy súlyú, robusztus szerkezetek, ezért kiemelkedően fontos, hogy minden körülmények között könnyen nyithatóak és zárhatóak legyenek. Ezt a megfelelő alapanyag és jó minőségű vasalat használatával érik el a gyártók. A jelenleg kapható vasalatok pedig már tudják az utóállítást is, így megakadályozható az ajtó deformálódása. A bejárati ajtóknak nagy hőmérséklet különbséget is ki kell úgy bírniuk, hogy ne vetemedjenek. A bejárati ajtó anyaga, amit cégünk használ, vetemedésmentes, hiszen száraz, feszültségmentes hossztoldott frízekből dolgozunk. (Fríz = rétegragasztott faszerkezet.)

- Esztétikum
Manapság ha végigmegyünk egy új építésű utcán, láthatjuk, hogy a bejárati ajtók dizájnja, kivitele micsoda széles skálán mozog, és mennyire próbáljuk kifejezni vele a stílusunkat. De talán ettől fontosabb, hogy a bejárati ajtónk mindig harmonizáljon az ablakainkkal stílusban, színben, hogy mindig jól essen ránézni az otthonunkra. A design tekintetében sokszor merül fel igényként a beltéri ajtókhoz történő illeszkedés.

- Megfelelő gumitömítés, hőszigetelés
Az ajtólap stabilitásán kívül elengedhetetlen a megfelelő tömítési réteg az ajtólap és a tok között. Ez biztosítja ugyanis a kisebb fokú deformációk esetén a tökéletes záródást. A szakemberek sokszor ajánlják, hogy ne a szigetelés vastagságát figyeljük, hanem az U értéket. Mi is az? Minden szerkezet hőszigetelő képessége egy számmal jellemezhető, mely azt mutatja meg, hogy ha a szerkezet két oldalán eltér a hőmérséklet, mennyi hő jut át a magasabb hőmérséklet felől az alacsonyabb felé. Például: Ha az U=1,0 hőátbocsátási tényezőjű szerkezet két oldala között 20ºC a hőmérséklet különbség, akkor az átbocsátott energia 20 watt.
Az U értékről tehát azt mondhatjuk, hogy minél kisebb az értéket jelölő szám, annál kisebb az adott szerkezet hőátbocsátási tényezője, és nagyobb a hőszigetelő értéke. Jelenleg Magyarországon a javasolt U érték üvegezett homlokzati nyílászáró esetében: 1,15. A nem üvegezett bejárati ajtó esetében ez az ajánlott érték 1,45.

- Az ajtó felépítése
Az ajtólap felépítése döntően befolyásolja az ajtólap stabilitását, alaktartósságát, ez által a jó záródást. A hőmérsékletváltozások hatására ugyanis az ajtólapok erős deformációs erőknek vannak kitéve. Ha az ajtólap az évek során vetemedik, elnyílik a toktól, akkor csökken a hőszigetelő képessége (biztos többen emlékeztek azokra a régi ajtókra, amik alatt „befütyült a szél”. De ez már a múlté, a korszerű alapanyagok ezt a problémát már kiküszöbölik.)

- Vasalat (stabilitás)
A megfelelően méretezett vasalatok (zsanérok, zárak) biztosítják az ajtólap stabilitását, az egyenletes fekvését a tokon, valamint a tömítések résmentességét.

- Küszöb
A küszöb kialakítása az egyik legkényesebb pont a bejárati ajtóknál. Biztosítani kell, hogy a küszöb elhelyezése és rögzítése olyan legyen, hogy az áthaladás közben semmi esetre se tudjon kimozdulni, különben nem biztosítja a tökéletes zárást.

- Betörésvédelem
Egy családi ház fő- vagy mellékbejárati ajtaját olyan mértékben érdemes védeni, hogy az alkalmi és besurranó tolvajokkal szemben hatásos legyen, betörés esetén megakadályozza a gyors behatolást. Ugyanis minden betörésvédelemmel foglalkozó cég véleménye az, hogy az elektronika (lakásriasztó) riaszt, a mechanikai védelem, a bejárati ajtó hátráltatja a betörőt! A kettő együttes alkalmazása biztosítja a megfelelő védelmet.

A betörésvédelemhez hozzátartozik a bejárati ajtó stabilitása, klímaállósága, az összes beépített vasalat, de még a szerelés technológiája is. A minősítő intézetek sem a zárakat számolják, hanem teszteknek vetik alá a gyártó előírásai szerint beépített bejárati ajtókat, és ezek alapján ítélik meg a betörésállóságot. Végül biztonsági kategóriákba sorolják őket és tanúsítványt adnak ki róla.

Cégünk minden bejárati ajtóba több ponton záródó zárat rak, és fúrás biztos betétet alkalmazunk minden esetben.

- Hangszigetelés
A bejárati ajtók másik minőségi fokmérője a hangszigetelési képesség. Nem mindegy ugyanis, hogy az utca zaja akadálytalanul áramlik-e be a lakásunkba, vagy kívül marad. A bejárati ajtók többnyire erőteljes, robusztus felépítésű szerkezetek, így a hangok és zajok nem az ajtólapon keresztül, hanem az ajtólapot körülvevő réseken át jutnak be. Ezek közül is kiemelendő az ajtólap alatti rés, melyet mindenképpen le kell zárni. Erre alkalmasak a különböző fix, vagy automata küszöbök. A másik "rés", amit tömítenünk kell az az ajtótok és a fal között található. Ennek megfelelő tömítése a szakszerű szerelés feladata.

fa_ajto_fa_bejarati_ajto_pince_ajto_fabol.jpg

 
3.) Mit tud egy fa bejárati ajtó?
Pontosabban, mit tudnak a mi ajtóink?
- hossztoldott, rétegragasztott anyagból készülnek
- szerkezeti vastagságuk 68mm vagy 78 mm (régi ajtók általában 43mm-esek)
- üvegezésüket tekintve: 2 rétegű Ug=1,1 W/m2K vagy 3 rétegű üveggel Ug=0,7 W/m2K gyártjuk őket
- több pontos (általában 5 pontos) biztonsági zárral szereljük
- megfelelő, általában kettős gumitömítéssel rendelkeznek bejárati ajtóink
- festés nélkül (natúr) vagy festve is rendelhetők
- bármilyen elképzelését el tudjuk készíteni
- nagyon jó hőszigetelők, hangszigetelők
- rendszeres karbantartás esetén korlátlan ideig megőrizhető a minősége
- vetemedésmentes anyagból készülnek

Természetesen ezektől eltérő konstrukcióban is elérhetőek az ajtóink, egyeztessünk!

Ha fa bejárati ajtót szeretnél, nincs más dolgod, mint felvenni a kapcsolatot velünk elérhetőségeink valamelyikén, vagy ingyenes árajánlatot kérni ITT.