3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Olyan gyorsan elröppent az ünnepi időszak! Reméljük ezek a napok, hetek csupa vidámságot és megnyugvást hoztak minden kedves olvasónknak! Túl a „szedjél még!”, a „sütit is vegyél!”, „mit iszol?”, „ki vezet?”, „mákosat vagy diósat kérsz?”, „csúnya a sovány!” kulcsmondatokon és a szilveszteri koccintáson, rohamosan száguldunk január 6. felé…

A karácsony esszenciája az igazi fenyőfa, ami feldíszítve új szintre lép és karácsonyfa válik belőle. A fa kellemes illatával határozza meg az ünnepi hangulatot, ám Vízkereszthez közelítve egyre jobban veszít a fényéből és sajnos búcsút kell intenünk tőle.

Mi is az a Vízkereszt?
A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjától január 6-ig, vízkeresztig vagy más néven az epifániáig (görög: megjelenés) tart. Több dolgot is egybefog ez a jeles nap:
- a böjti időszak kezdetét
- a napkeleti bölcsek látogatását a kis Jézushoz
- Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban

Miért pont ilyenkor kell megszabadulni a fától?
Úgy tartották, hogy aki hamarabb dobja ki a fát, annak balszerencsét hoz, viszont ha vízkereszt éjjelén a fán még mindig díszek vannak, akkor azt egész évben úgy kell hagyni. De miért is hozna egy fa balszerencsét? A néphit szerint áldást hozó jó szellemek laknak az örökzöldekben, de ha azok karácsony után nem kerülnek vissza a természetbe, akkor abban az évben nem lesz jó a termés. Ma már a néprajzi háttér kevésbé ismert, azonban sokan még mindig tartják, hogy a fát ekkor kell “lebontani”.

Sok helyen a Vízkereszttel kapcsolatos babona azt sugallja, hogy ezen a napon be kell fejezni a karácsonyi dekorációk eltakarítását és az otthoni rendrakást. Aki ezt elmulasztja, azt sokan úgy vélik, hogy egész évben babonás szerencsétlenségek érhetik.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a babonák és hiedelmek inkább népi hagyományok és nem mindenki hisz bennük. A különböző kultúrákban és családokban változhatnak ezek a szokások, amik teljesen rendben vannak. :)

Mihez is kezdjünk a fenyővel?
A legtöbben csak simán kirakják a kuka mellé, de lehetne ez most másképp is! Hoztunk néhány egyszerű ötletet arra, hogy mit is csinálhatok otthon belőle, vagy mire, hogyan lehet felhasználni a szebb napokat is látott karácsonyfánkat:

A legtöbb városban találhatóak komposztáló állomások, erdészetek, kertészetek - keressük fel és adjuk le ott a család karácsonyfáját! Hiszen a fenyőfák komposztálhatóak, és hozzájárulnak a talaj tápanyagtartalmának növeléséhez.

Ha a fenyőtüskék még nem potyogtak le és egészséges színük van, készíthetsz belőle teát vagy olajat. Igen, jól olvastad. Bár a boltok polcain nem gyakran látni, az erdei fenyő, a luc, illetve az ezüstfenyő tűleveléből készült teát vagy olajakat, ezeket régóta használják gyógyító célokra. A hideg időben segíthet az influenza elleni küzdelemben, de hatásos orrdugulás és torokfájás esetén is. Ha egy kis Fa-Héjjal ;), kardamommal, szegfűszeggel, rózsaborssal és borókabogyóval keverve forrázod, egy igazi fűszeres téli teát kaphatsz, a fenyőolaj pedig különleges aromaterápiára, masszázsra vagy fürdőzésre is használható.

fenyotutea.jpg


Ha vastagabb törzsű fád volt ebben az évben, vághatsz vagy vágathatsz belőle fa korongokat, amiket használhatsz poháralátétként, de egy gyertya alatt is jól mutat.

poharalatet.jpg


2024-ben is töretlenül hívei maradunk a fa alapanyagoknak, így ha van egyedi bútor vagy nyílászáró ötleted, keress minket bizalommal az elérhetőségeink egyikén.