3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Tesztelje Ön is faablakait!

 

Ahogy közeledik a tél, egyre inkább érezzük, hogy ablakainknak vannak-e „gyengéi”. Tudják, például a fűtésszámlán.  De a szigetelőképesség figyelmen kívül hagyása csak egy a sok hiba közül, amit elkövethetünk a faablakokkal vagy általában az ablakokkal kapcsolatban.

Van hibája az ablakomnak? Illik a lakásomhoz, házamhoz? Érdemes lenne kicserélni a jelenlegit? Vegyen részt a faablakok virtuális mustráján: Tekintsük át, hogy hol követhetünk el hibát, és azokat esetleg hogyan orvosolhatjuk! Ha felújít, vagy építkezik, akkor duplán érdemes előrelátónak lenni, mert sok múlik az ablakokon.

 

   
1. Az ablak funkcióját vizsgálni első gondolatra nevetségesnek tűnik! Ebben a tekintetben is követhetünk el hibát?!

Ne legyintsünk, tekintsük át ezt a kérdést is.  Tehát az ablak funkciói a következők:

I. lehetővé teszi a természetes fény bejutását otthonunkba, friss levegőt engedhetünk be segítségével a helyiségekbe, ugyanakkor a hidegtől és esőtől is óvja a belső tereket.

II. Jelleget, stílust adnak a háznak,

III. A ház, belülről pedig a szoba dísze lehet.

Őszintén, az Ön ablakai, faablakai betöltik mind a három funkciót, vagy csak az elsőre „adnak választ”? Lehet, hogy a másik két funkció szóba se került? Vagy a színre festésnél megállt a dolog?

Építkezésnél, felújításnál, érdemes a kiválasztott stílusnak utánanézni, és átgondolni, hogy kevésbé konvencionális megoldás mennyit emelne a ház „presztízsén”, és ez mennyivel növelné meg a költségeket. Lehet, hogy megérné a végeredmény a többletkiadást? Imádnánk ránézni a házunkra tőle? Növelné az eladhatóság esélyét, ha egyszer úgy döntünk?

 

 

2. Lehet rontani a (fa) ablakok méretválasztásánál is!

Milyen méretű legyen?

Az faablakok méretének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy melyik helyiségbe kerül az ablak (ugyanis bizonyos előírásokat be kell tartanunk), pontosan mi is a szerepe. Az előírásokon felül szeretnénk-e plusz megvilágítást? Esztétikailag megfelelő-e a méret kívül és belül egyaránt? A homlokzaton lévő összes nyílászáró mérete (és azok elhelyezése) harmonikus képet mutat-e?

Például egy lakószoba falain lévő ablakok összes méretének az alapterület minimum 1/8-ának kell lennie az OTÉK szerint. Ennél lehet több, de kevesebb nem.

A bevált szokásaink a méreteket tekintve a következőek: az ablakok párkánymagassága (parapet) 90cm (kivéve a kicsi szellőzőablakokat), az ablakok magassága 150cm (2,70m tipikus belmagasság esetén), az ablakok magassága tetőtérben vagy kisebb belmagasságú helyiségekben 120cm. Esztétikailag tetszetősebb, ha az ablak szélessége jól láthatóan nem éri el a magassági méretét. Ajánlott, hogy az ablakok szemöldökmagassága egy magasságban legyen egy szinten belül.

Természetesen a fentiektől az egyes építészeti stílusok, irányzatok esetén nyugodtan eltérhetünk. Ez csak némi iránymutatás volt. 

Felújításnál általában korlátozott lehetőségeink vannak az ablakok méretének módosítására, netán helyének megváltoztatására. De ekkor is érdemes az alábbiakat átgondolni:

Általában úgy gondolja az ember, hogy legyen minél világosabb, tetessünk be minél nagyobb ablakokat! Azonban figyelembe kell vennünk azt, hogy bár az ablakok hő- és hangszigetelése sokat javult, azért még mindig rajtuk keresztül szökik el a legtöbb meleg télen a lakásból, és az ablakok felülete „segít” a napnak a nyári nem kívánt felmelegedésben. 

Ha egy forgalmas főutcán áll a házunk, nem biztos, hogy szeretnénk, hogy belássanak, és várhatóan túl sok zaj szűrődne be a nagyobb ablakokon keresztül. Tehát főutcai háznál érdemes kicsit többet „vacillálni” az optimális megoldáson.

Viszont egy panorámás telken épülő házba célszerű nagyobb faablakokat beépíteni (árnyékolóval) az elénk táruló panoráma irányába, ha az nem az állandó széliránnyal szembe néz. Épületünk stílusához is igazodnia kell a faablakok méretének.

 

 

3. Természetesen el lehet rontani az elhelyezést is.

Újabban  divatos dolog régi parasztházakat felújítani. Elég illúzióromboló azonban nagy üvegfalakat építeni a régies stílusú házakba portálszerűen. Valamint a megfelelő méret még nem elég egy helyiség jó megvilágításához. Fontos az is, hogy a helyiségben jó helyen legyen az ablak. Előfordulhat például, hogy a homlokzaton szépen elhelyezett ablakok belülről rosszul helyezkednek el, és egy helyiségben csak egy sarkot világítanak meg. Ilyenkor lehetőleg egy olyan kompromisszumos megoldást kell találni, hogy esztétikus maradjon az épület, de a helyiségek is jól megvilágítottak legyenek.

 

4. Az faablakok anyaga, az örök gyenge pont! Itt lehet bedőlni a relatíve alacsonyabb árnak!

Hossztoldott, 3 vagy 4 rétegragasztott alapanyagból készült faablakokat válasszunk, mert ez a felépítés megakadályozza a fa vetemedését. Alapanyagok lehetnek: lucfenyő, erdei- vagy borovi-fenyő, vörösfenyő, meranti, tölgy vagy akár egyéb egzóta (trópusi) fafajták.

Talán a toldásmentes anyagok feleslegesen vastagok lesznek. Természetesen érdemes légszáraz anyaggal dolgozni, hogy ne vetemedjen, de ez már mind jellemző a mostani „frízekre”, ha valóban "jó helyen" rendelünk.

 

5. Vannak „mostoha” ablaktípusok, amiket ritkán választunk, pedig a családi házakban, lakásokban is lenne értelme a használatuknak.

Nyitási mód szerint az alábbi típusokat választhatjuk:

Fix ablak:

A kevésbé népszerű faablak-típusok közül a fixet az alábbi helyeken javasoljuk: mivel nem nyitható üvegfelülettel rendelkezik, tisztán tartása miatt földszinti, vagy könnyen elérhető helységekben javasolt a használata. Egyetlen feladata hogy a természetes fényt beengedje, a helység szellőztetését más módon kell megoldani.
Ha a pénztárcánkra is akarunk gondolni, akkor feltétlenül válasszuk a fix ablakot, mert olcsóbb, mint azok a típusok, amelyekbe valamilyen vasalat kell. Ha például több ablak van egymás mellett, akkor teljesen felesleges, hogy mindegyik bukjon, vagy nyíljon. Akár több is lehet fix, a lényeg az, hogy valamelyik szárny nyitható legyen a külső takarítás miatt.

Bukó változat:

Mi a helyzet a bukó faablakokkal? Alapjában véve itt is igaz, hogy ha van 2-3 ablak egymás mellett, akkor felesleges nyílnia mindegyiknek. Valamivel alacsonyabb lehet a faablakra költött keretösszeg, ha csak bukó ablakos alternatívával váltjuk ki a bukó-nyílót. Viszont a takarítás megoldhatóságára mindig mindenhol gondolni kell!

Nyíló faablak

A nyíló faablak jobbra vagy balra nyíló ablakszárnyakkal rendelkezik, és a pántok elhelyezését tekintve jobbos vagy balos nyitásirányúak lehetnek. Ez a legelterjedtebb típus nálunk.  Ezzel nem tudjuk igazán jól szabályozni a beáramló levegő mennyiségét, az előző típussal ellentétben.

Bukó-nyíló faablak

Használatuk és felépítésük szinte teljesen megegyezik nyíló faablakokkal, kiegészítve a bukó funkcióval, ezzel a lehetőséggel mindkét szárny ellátható, akár egymástól függetlenül is. A nyílászáró buktatásával igény esetén nagymértékben csökkenthetjük a beáramló levegő mennyiségét.

Toló-bukó faablak

Gyakran használt megoldás erkély és teraszajtóknál. Két külön üvegfelületről van szó. Az egyik egy fixen rögzített üveg, a másik pedig egy kilincs segítségével oldalirányba eltolható a fix felület elé vagy mögé. Az ajtó egy sínen csúszik.

Helytakarékos és könnyű használat jellemzi. A zárszerkezet másik kilincs állásában pedig a bukó funkciót lát el, amely a friss levegő szabad bejutását segíti elő.

 

 

6. Üvegmező: csak a fantázia szab határt! Tényleg engedjük szárnyalni fantáziánkat?

Még mielőtt a fantázia szárnyán gyönyörűbbnél gyönyörűbb alakzatokat képzelünk el üvegből, van néhány tény, amit érdemes tudni:

  • A faablakok szigetelése szempontjából kiemelt fontosságú, hogy a beépített üvegfelület hőszigetelt üveg legyen, mivel a hőenergia jelentős része az üvegen át távozna.
  • A hőszigetelt üvegek alaptípusa a két db 4mm vastagságú üveglapból álló, melyek közt 16 milliméteres légrés található, ez pedig általában argon gázzal van feltöltve. Természetesen ezen kívül sokféle üvegrend van, illetve vannak a Lowe-típusú üvegek, amik már mélyebb szakmai vizekre vinnének bennünket. Tehát a lényeg, hogy bízzuk szakemberre, hogy az optimális hőszigetelést és a dizájnos elképzelésünket összehangolja!
  • A pára elkerülése érdekében nedvszívó tömítést is be kell építeni.
  • A hőszigetelés mellett az üvegfelület jelentős hangszigetelő képességgel is rendelkezik.

A tények után pedig jöhet a sokat emlegetett házstílushoz, dizájnhoz passzoló üvegmező kiválasztása. Íme, néhány nem szokványos ötlet, nehogy megbánjuk később, ha jellegtelen üvegmezőt választottunk faablakunkhoz:

 

 

7. Felületkezelési ”csapda”!

A fa nyílászárók felületkezelésüknek köszönhetően tartósak, védettek lesznek az időjárással szemben, továbbá festés által még jobban belesimulhat a környezetébe.

A faablakok és ajtók gyártás után felületkezelésen esnek át, mely segítségével a nyílászáró ellenálló lesz az időjárás hatásaival szemben, mint az eső vagy a pára.  Sokféle felületkezelés közül választhatunk, a lényeg, hogy a nyílászáró az UV sugárzás és a fát károsító gombák ellen is védve legyen, amelynek köszönhetően jelentősen meg fog nőni az élettartama.

Hol itt a „csapda”? A karbantartás hiányosságain csúszhatunk el! Tartsunk önvizsgálatot, valóban az alábbi, a szakemberek által javasolt módon „gondozzuk” faablakainkat?

  • Évente legalább egy alkalommal (ajánlott félévente egy alkalommal) szükséges a homlokzati nyílászárók külső fafelületének ápolása egy speciális felületápoló anyaggal.
  • Szükséges a fafelületek áttörlése, tisztítása nedves, enyhén mosószeres kendővel. Kerülendő a hosszas áztatás, és az erős savak, lúgok használata.
  • Száradás után vigyük fel a vékony rétegben a speciális felületápoló anyagot egy kendővel, és hagyjuk a felületet megszáradni. A speciális felületkezelési védőanyag beszerezhető a Fa-Héj Kft-nél, vagy kérjék más szakembertől.

 

8. A faablak könyöklője és párkánya is „megér egy misét”, mert rossz technológia esetén a víz hamar kikezdi vagy az ablakot, vagy a falat!

Az ablakpárkány akadályozza meg, hogy az ablak felületéről lefolyó esővíz és pára a falazatot feláztathassa. Ennek eléréséhez az ablakpárkánynak kifelé kell lejtenie, hogy elvezethesse a vizet és megakadályozza a beázást. Fontos hogy felszerelésük közben stabilak legyenek, ne mozdulhassanak el, ezt a ragasztó megkötéséig a párkány súlyokkal való terhelésével érhetjük el. A párkány és az ablakkeret találkozásánál vízzáró szilikonnal látjuk el a hézagot, mely megakadályozza, hogy a felületén felgyűlt víz ne okozhasson beázást.

Az ablakpárkány anyaga festett lemez, alumínium, vagy műanyag, de gyakran használnak márvány vagy kő granulátumból készült párkányokat is. Választhatunk kedvünk szerint.

A falnyílásban belülről egy könyöklőt helyeznek el, ennek főként esztétikai szerepe van, eltakarja és megvédi a falnyílás felső részét, valamint egy könnyen tisztán tartható felületet ad. A belső könyöklők faablak esetén általában fából készülnek, ne válasszunk műanyag megoldást!

 

9. Ki kéne cserélni az ablakot, de húzzuk-halasztjuk, nem vagyunk biztosak benne, hogy megtérülne-e egy ablakcsere. 

Honnan lehet tudni, hogy ablakaink cserére szorulnak?

Van néhány csalhatatlan jel, amit ha megtapasztal az ablakokon, akkor biztos lehet benne, hogy eljött a nyílászáró cseréjének ideje.

  • A gyanúsan magas fűtésszámla vagy a minduntalan bepárásodó ablakok a rossz szigetelés jelei.
  • Az elöregedett, hibás keretekre több jel is utalhat, ilyen az, ha a becsukott ablak nem illeszkedik pontosan a keretébe, illetve a kilincs körbeforog, nem zár rendesen.
  • Érdemes elgondolkodni a nyílászárócserén, ha beázik az ablak, poros és nagyon zajos a szoba a régi ablakokkal.

 

 

10.Végül, ugye Önnek sem jut eszébe nem szakemberrel beépíttetni faablakát?

Néhány ízelítő a leggyakoribb hibákból:

  • Az ablak beépítése után még szigetelés kerül a falra, de ezt a beépítésnél nem kalkulálják bele, és rossz helyre esik az ablakunk!
  • A párazáró és párát áteresztő fólia helytelen felhelyezése
  • A purhab meglepetést okozhat, ha nem ismerjük minden tulajdonságát.

 

Összefoglalva:

Fa nyílászárók használatával otthonunk komfortérzete jelentősen megnövelhető. A faablak kiváló választás azoknak, akik a természetes anyagok hívei, és otthonukban ez dominál. 

A fából készült ablakoknak, a többi alapanyagból készültekhez hasonlóan számos elvárásnak kell megfelelniük:

  • Hőszigetelő képessége által csökkenti az épület energiafelhasználását az év teljes időszakában.
  • Biztosítja a természetes fény bejutását, a zavaró zajok kint tartását, valamint elősegíti a zavartalan kilátást.
  • Segítségével friss levegőt juttathatunk otthonunkba, zárt állapotban pedig megvédi a bentlakókat valamint az épületben tárolt értékeket.
  • Legyen megbízható, könnyen használható, valamint tartós.
  • Végül pedig díszítse, öltöztesse a házat, segítse az otthon stílusának kialakítását.

 

Kedve támadt megnézni néhány stílusos faablakot? Akkor kattintson ide!