3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A régi családi albumot nézegetve hangos kacajban törünk ki újra és újra, hogy hogyan láthatták nagyapáink szépnek az 5 gallyból álló, ám viszonylag magas fenyőfát, (amin már a díszek sem segítettek), vagy éppen hogyan telt el úgy a karácsony, hogy a fa törzse köszönőviszonyban sem volt a függőlegessel. Mégis olyan szépek ezek az emlékek és bizony mi vissza is sírjuk őket!

Térjünk is rá jelen irományunk fő témájára, egyben a karácsony legveszélyesebb műveletére: a fa talpba faragására.

A csodatalp:
Létezik műanyag kivitel, műanyag csavarokkal, hagyományos fém talp vagy erős sodrony, amit racsnis szerkezet feszít rá a beillesztett törzsre – a talpak tárháza végtelen, csak a stílusunk és a pénztárcánk szabhat határt. Ha már beszereztük a „csodatalpat” érdemes ehhez választani a fenyőfánkat. Kicsi talphoz kisebb fa dukál, nagyobb talpba pedig nagy fa, vagy sikerül máshogy választanunk, akkor vagy új talpat kell vennünk, vagy ha nagy talpba kicsi fát helyezünk, azt nagyon ki kell ékelni, hogy megálljon benne. A talp rögzítőcsavarjait pedig apránként, lehetőleg egyszerre javasolt szorosan becsavarni, mert a fa még száradni fog a meleg lakásban.

karifa3.jpg

 
A segítőkész karácsonyfaárus:
Gyakran szakember segítségét kérik a vásárlók és már méretre faragtatják az árusokkal a talpat. Ehhez is szükséges tudni a talp mérteit, de az kedvesebb árusok láncfűrésszel pikk-pakk megoldják a problémánkat.

Ha otthon esnénk neki:
Ha érzünk magunkban annyi lelkesedést, nekiállhatunk otthon is megfaragni a család karácsonyfáját. Ám azt javasoljuk, hogy ne egyedül próbálkozzatok, mert ez a feladat inkább kétszemélyes hadművelet. Sőt, ne is bontsátok ki a fát faragás előtt, sokkal könnyebben tudjátok mozgatni a fenyőfát, amíg be van hálózva a lombozata. A taktika pedig a következő: valaki tartja a fát, a másik pedig satuba fogja, faragja. Mivel tegyük mindezt? A legjobb eszköz erre talán az éles balta. Kalapáccsal és vésővel is lehet, sőt, késsel is, bár utóbbit nem ajánljuk, ez a legveszélyesebb eszköz, könnyen megvan a baj. Ha baltával dolgozunk, a fát érdemes tőkére állítani és minden esetben csak a legalsó ágakat kell levágni, annyira, hogy a talp hengerét végig betöltse a faragott rész. Ami még nagyon fontos: ne kapkodj! Ne faragd túl! Próbáljátok bele többször a fát a talpba, hogy biztosan egyenes-e (vagy legalább „szép a szemnek”), ha kell, faragjatok még belőle, vagy ékeljétek ki.

Csinos szoknya:
Manapság egyre divatosabb, hogy a talpat eltakarjuk különböző díszítésekkel. Rengeteg boltban találkoztunk már ezzel a megoldással, ami nem is olyan ördögtől való! Bátran kísérletezzünk a dekorokkal, hiszen tudjuk: ronda karácsonyfa nem létezik!

karifa.jpg

 
Ezennel megnyitjuk az idei fafaragó-szezont! 

Ha bármilyen egyedi fa bútorral vagy nyílászáróval kapcsolatos kérdésed van, bátran írj nekünk vagy kérj ajánlatot, segítünk!