3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Most sincs ez másképp, hiszen bő két hét múlva meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. Érezzük, hogy közeleg a karácsony, hiszen már nem tudunk úgy elmenni vásárolni, hogy „tele ne menjen a szemünk karácsonnyal”: a polcok roskadoznak az ajándékcsomagoktól, a csoki Mikulásoktól a díszektől és az adventi kalendáriumoktól, Mariah Carey és a Wham! megállíthatatlanul szól a rádiókban, mi pedig döbbenten állunk és morfondírozunk, hogyan telhetett el ismét egy év úgy, hogy észre sem vettük?!

adventik1.jpg

 

A töprengésből kanyarodjunk vissza a kalendáriumokra, és nézzük is meg az adventi naptár történetét:

Az adventi kalendáriumok hagyománya a 19. század elejére nyúlik vissza Németországba. A hagyomány kezdetben protestáns gyökerekkel rendelkezett és az adventi időszámolás eszközeként szolgált. Az advent a keresztény liturgiában pedig a karácsony előtti négy hetet jelenti, és a várakozás, az előkészületek időszaka.

Az első adventi kalendáriumok nem voltak azok a dekoratív, csokoládéval vagy más apróságokkal teli dobozok vagy ajtók, amiket ma ismerünk. Az eredeti kalendáriumok egyszerű papírlapok voltak, melyeken napról napra számozott ablakokat lehetett kinyitni. Minden ablak mögött bibliai idézet, vers, vagy egy kis kép volt, ami segített az embereknek elmélyülni az adventi időszak spirituális jelentésében.

A kalendáriumok népszerűsége az évek során nőtt, és az ipar is alkalmazkodott a trendhez. Az 1900-as évek elején már kereskedelmi forgalomban is kaphatók voltak kész adventi kalendáriumok. Ezek az első dobozok már tartalmaztak csokoládét vagy más apró ajándékokat minden napra, és gyakran képeslap formátumúak voltak.

A második világháború után az adventi kalendáriumok elterjedtek szerte a világon, és azóta is a karácsonyi időszak egyik népszerű hagyományává váltak. A kreativitás és változatosság terén szinte végtelen lehetőség nyílt, és ma már mindenféle formában és témában elérhetők, legyen az papír, fa, textil vagy éppen digitális verzió. Az adventi kalendáriumok így ma már nemcsak vallási szimbólumok, hanem a karácsonyi várakozás és öröm kifejeződése is.

Összegyűjtöttünk néhány modern fa DIY kalendárium ötletet, ezeket bátran ajánljuk Nektek:

adventik2.jpg

 

adventik3.jpg

 

adventik5.jpg

 

adventik6.jpg

 

adventik7.jpg


Forrás: Pinterest

Ha fa, akkor Fa-héj Kft.! 
Gondoljatok ránk, ha fa nyílászárókat vagy egyedi bútort szeretnétek otthonotokba!
Ingyenes árajánlatot kérhettek jelen oldalunkon, erre a linkre kattintva! ;)