3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A komposztálás egy olyan folyamat, ami az organikus anyagok lebomlásával jár. A folyamat végén pedig tápanyagdús trágya, vagyis komposzt képződik. Komposztálásra használhatunk gyümölcs- és zöldséghulladékot, kávézaccot, falevelet és más növényi maradványokat is, a lényeg, hogy organikusak legyenek.
Tudtad, hogy a komposztálás nem csak a kertészeti tevékenységek számára fontos, hanem a környezetvédelem szempontjából is? Ugyanis ezen hulladékok lebomlása során keletkező komposzt nemcsak kiváló talajtrágya, hanem segít csökkenteni a szeméttelepeken lévő organikus hulladék mennyiségét is, tehát csökken a szemétlerakók terheltsége.

Miért is jó, ha komposztálunk?
A komposzt kiváló talajkiegyenlítő és tápanyagforrás. A komposztált talaj jobban megtartja a nedvességet, javítja a talaj szerkezetét és a vízelvezetést, emellett a komposztban található tápanyagok a növények számára lassan és fokozatosan szabadulnak fel.

komposztlada.jpg


Komposztláda fából – te is meg tudod csinálni!

Most, hogy megértettük a komposztálás fontosságát, nézzük meg, hogyan készíthetünk egy egyszerű, de hatékony komposztládát otthon, fa alapanyagok felhasználásával!

Mire lesz szükséged?
- 4 egyforma méretű fa deszka
- fűrész (körfűrész vagy sablonfűrész)
- csavarok
- fa-anyag ragasztó
- fúrógép
- mérőszalag
- fém sarokvasak (opcionális, a stabilitás érdekében)

Hogyan kezdj neki?

1.) Vágd méretre a fűrészárut
Mérjük ki és vágjuk le a deszkákat az egyenlő méretű darabokra. Ezek lesznek a láda oldalai.

2.) Készülhet a láda
Helyezzük el a deszkákat egy négyzet alakú dobozként, majd rögzítsük őket egymáshoz csavarokkal. A fém sarokvasak hozzáadása növelheti a láda stabilitását.

3.) Fontos elem: az ajtó
Az egyik oldalon hagyjunk nyílást vagy ajtót, amelyen keresztül könnyen hozzáférhetünk a komposzthoz. Eltávolítható lécek vagy elülső panelek, ajtók segítségével könnyen forgatható lesz a komposzt.

4.) Készítsd el a tetőt
Ha már megvannak az oldalelemek már csak a tetőt kell rögzítened.

5.) Találd meg a helyét!
A házi komposztládád kész, már csak a megfelelő helyet kell megtalálni számára. Tedd a ládát egy napos, könnyen elérhető helyre, de ügyelj arra, hogy a láda alján vagy oldalán legyenek nyílások a szellőzés érdekében.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? Láthatod, hogy a komposztálás egy roppant egyszerű, de hatékony módja annak, hogy csökkentsük a hulladékot és természetes módon gazdagítsuk a talajt. A házilag készített komposztláda segítségével pedig könnyedén bevonhatjuk a családot is ebbe a környezetbarát gyakorlatba. :)

komposztlada2.jpg

 
Inspirációk: Pinterest

Ha bármilyen fával kapcsolatos kérdésed lenne, esetleg segítséget, árajánlatot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink valamelyikén!