3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Az olvasás nem csupán egy tevékenység, hanem egy utazás, ahol az írók az olvasókat különleges helyekre kalauzolják csupán a szavak és mondatok erejével. Ahhoz, hogy ez az utazás még mélyebb és élvezetesebb legyen, az olvasósarkok különleges szerepet játszanak. Ezek a kényelmes zugok nem csupán a könyvek tárolására szolgálnak, hanem egyfajta menedéket is teremtenek az olvasók számára, ahol elmerülhetnek a könyvek világában. Merüljünk hát el!

olvasosarok4.jpg

 

Személyre szabott otthonosság
Az olvasósarok kialakítása lehetőséget teremt arra, hogy személyessé tegyük ezt a teret is. Az egyedi bútorok, kiegészítők és lámpák segítenek létrehozni azt az atmoszférát, ami a saját ízlésünket tükrözi. Egy jól megtervezett olvasósarok segít abban, hogy az olvasás ne csak szórakozás legyen, hanem egyfajta személyes szertartás, amit egyedi hangulat jellemez.

olvasosarok.jpg

 

Kényelem és relax
Az olvasósarok nem csupán esztétikai szempontból fontosak, hanem kényelmi szempontból is. Kényelmes ülőhelyek, puha párnák és megfelelő megvilágítás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az olvasás valódi kikapcsolódássá váljon. A kényelmes elrendezés lehetővé teszi, hogy az olvasók teljesen belevessék magukat a könyvek világába anélkül, hogy a különböző külső tényezők megzavarnák őket.

Inspiráció és kreativitás
Az olvasósarkok egyfajta szentélyt is jelenthetnek az inspiráció és kreativitás számára. Megfelelő környezetben az olvasók könnyebben meríthetnek ötleteket, elgondolkodhatnak a könyvek által felvetett témákról, sőt, akár még saját írásokba is belekezdhetnek.

olvasosarok3.jpg

 

Közösségi tér
Az olvasósarok nem kizárólag egyéni tevékenységek számára szolgálnak. Ezek a különleges zugok lehetőséget teremtenek arra, hogy az olvasók megosszák egymással kedvenc könyveiket, beszéljenek az olvasmányaikról és együtt élvezzék az olvasás örömét. Az olvasósarok így nemcsak egyéni élmények helyszínei, hanem olyan közösségi teret is teremtenek, ahol az emberek találkozhatnak és inspirálhatják egymást.

olvasosarok7.jpg

 

Tippek és az első lépések az olvasósarok felé

Hol lenne az ideális helye?
Nappali? Hálószoba? Ablak előtt? Ablak mellett? Térképezd fel otthonod és válaszd a számodra legjobbnak, legkényelmesebbnek tűnő helyszínt!

Kényelmes ülőalkalmatosságok
Válassz kényelmes ülőhelyet, például puha fotelt vagy karosszéket.

Világítás
A megfelelő megvilágítás kulcsfontosságú az olvasásnál. Használj lámpákat vagy függesztett világítást, amelyek megfelelő fényt biztosítanak a könyvek olvasásához. Azt is fontolóra veheted, hogy hangulatfényeket vagy lámpákat helyezel el az olvasósaroknál, hogy egyedi atmoszférát teremts.

Dekoráció
Add hozzá az egyéni stílusodat az olvasósarokhoz! Szőnyegek, párnák vagy más személyes tárgyak elhelyezése fokozzák a komfortérzetünket.

Polcok
Na ez az, ami megannyi formát ölthet! Hoztunk néhány ötletet, hogy mi hogyan is képzeljük el álmaink olvasósarkát!

olvasosarok6.jpg

 

Szervezés és Tisztaság
Gondoskodj arról, hogy az olvasósarok tiszta és rendezett legyen. Csoportosítsd a könyveket az ízlésed szerint (műfaj, szín, ábécé, stb.) és csak olyan tárgyakkal vedd körbe magad, amik nem zavarnak az olvasás során.

olvasosarok11.jpg

 

Ezen lépések segítségével egyedi, személyre szabott olvasósarkokat hozhatsz létre, ahol az olvasás valódi bekuckózós élménnyé válik.

Nem is olyan ördögtől való ez az olvasósarkos ötlet, ugye? Szólj, ha segítségre van szükséged, szívesen veszünk részt ilyen projektekben is!

Inspirációk: Pinterest

szechenyi_2020_logo_1.jpg
 
esza.jpg
 
2022_07_04_1044070p3j.jpg