3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Segítség építkezőknek, felújítóknak, ajtócserét tervezőknek

 

Aki már építkezett, felújított, az tudja, hogy egy munka sosem annyiba kerül, és sosem olyan gördülékeny, mint ahogy előzetesen megterveztük. „Rendelek egy (vagy több) faajtót, és kész! Ajtótéma letudva!” Ha így gondolja, sajnos téved. Ezer kérdés, probléma, buktató „jöhet szembe” az ajtócsere, a beépítés és a karbantartás során. Milyet, hová, kivel, mikor, hogyan, mennyiért stb… Olvasson tovább, és felkészült lesz minden Önre leselkedő „veszélyre”, és biztos, hogy örömét leli majd a melegséget, otthonosságot árasztó fa nyílászáróban. 

 

Először is beszéljünk általában a faajtóról, tulajdonságairól, funkcióiról, elvárásainkról! Ezzel tisztázhatjuk, hogy mikor is érdemes ezt az ajtótípust rendelni.

 

Mindenféle felépítésű ajtó készülhet fából?

Igen, egyszárnyúak is, de nagyon sokféle kétszárnyú, és dupla ajtóféle is létezik fából. Az utóbbi egyik típusát például parasztajtóként is találjuk meg az interneten.

 

Milyen alapanyagból készül faajtó?

Vannak tömörfa ajtók, ezek készülhetnek bármilyen fafajból tölgy, bükk, éger stb… Lehetnek síkfelületűek, de lehetnek domborúak is, ilyenkor betétek, filungok kerülnek bele.

Vannak a furnéros ajtók, amikor az ajtó magja, belseje MDF, erre kerül rá a fafurnér. Itt is választhatunk bármilyen fafajt. Ezek síkfelületű ajtók.

Illetve vannak a festett MDF-ajtók, amikbe a mintákat tudunk belemarni. Bármilyen színre felületkezelhetőek.

 

Mi jellemző a faajtóra?

A faajtó a hagyományos ajtó. Környezetbarát, az időjárásnak nagyon jól ellenáll, amíg megfelelően ápoljuk, karban tartjuk. A hőszigetelése nagyon jó, ellentétben a hiedelmekkel. Az U-érték (hőátbocsátás) semmivel sem rosszabb, mint a műanyag és fémajtóknál. A súlyuk általában kisebb, mint a többi ajtóé.

 

Fenyőajtót szeretnék, mit kell róla tudni?

Beltéri  fenyő faajtók alapanyaga lehet lucfenyő vagy borovi fenyő. Mindkét fafajból készülő ajtók jellemzően vésett csapos, betétes vagy üveghelyes kivitelben rendelhető. Míg a lucfenyő ajtók inkább nyaralók, viszonylag olcsó ajtói, a borovi fenyőből készülő ajtók rusztikus, lakások kedvelt nyílászárói. Felületkezelésük történhet pác és lakk alkalmazásával, lazúrozással, és az utóbbi időkben egyre népszerűbb környezetbarát – bio, kezelő anyagokkal, viaszokkal, viaszpácokkal. Érdemes figyelni arra a jelenségre, miszerint a lágyabb szerkezetű lucfenyő anyagú ajtóknál előfordulhat pácolás során nem egyenletes színeződés, ezért ezeknél a lazúrozás javasolt, vagy a viaszkezelés.

 
A beépítéssel kapcsolatosan is számtalan probléma jelentkezhet, ami során az alábbi kérdések szoktak felmerülni:

 

Ki mérje fel a belső faajtók paramétereit?

Az ajánlathoz elegendő, ha Ön mér, de gyártáshoz mindenképpen a szakértő pontos, szakszerű, helyszíni mérése szükséges. Ez a tulajdonos szempontjából is fontos, mert különben nem tud reklamálni, ha valami nem stimmel.

 

Mikor kell megrendelni a beltéri faajtót?

A kérdést célszerű kétfelé választani. Megrendelni elegendő 6-8 héttel a tervezett beépítés előtt, ami ugyebár kizárólag a szakipari munkák (burkolás, festés, szerelvényezés) befejezése után történhet. Az ajtót és a vállalkozót azonban minden esetben a válaszfalazás megkezdése előtt kell kiválasztani. Csak ebben az esetben lehet ugyanis az Ön számára tökéletes műszaki megoldást garantálni. Ebben az esetben biztosított, hogy nem kell semmiről lemondania, nem kell minőségi és műszaki kompromisszumokat hoznia, mert a fogadószerkezetek az Ön igényei alapján épülnek.

 

Van-e magyar szabvány? Vagy milyen ajtó számít szabványosnak?

Magyar szabvány gyakorlatilag már nincs, de a korábbi rendszer ma is él a köztudatban. Ez a beltéri ajtóknál a 65, 75, 90 és 100 cm szélesség, míg magasságot tekintve a 210 cm a falnyílás mérete.  Lényeges, hogy ebben a rendszerben mindenkor a falnyílás mérete a mérvadó.

 

A felújítás, építkezés melyik szakaszában kell beépíteni a beltéri faajtókat?

 

A Fa-Héj Kft által gyártott ajtók utólag szerelhetőek egy egyedileg, általunk kifejlesztett tokkal. Tehát minden ajtónkat az utolsó fázisban, utólag szerelünk be egy egyedi állítható tokkal. Ez nagyban megkönnyíti a különböző "mesterek" összehangolását, ugyanis ránk nem kell várni.

 

 

Az ajtók kivitelével, különleges funkcióival kapcsolatban is szokott kérdés érkezni, legyen szó üvegezett altípusról, hangszigetelésről, speciális nedves téri ajtókról.

 

Melyik a legkevésbé átlátszó üveg?

A savmart üveg, vagy más néven tejüveg átereszti a fényt, de már az alak sem felismerhető mögötte. A savmart üveget gyakran összekeverik a homokfújt verzióval. Homokfújt üveget beltéri ajtóba nem célszerű rakni, mert a homokfújás felőli oldala nem sima, így minden szennyeződés meglátszik rajta. Ellenben a savmart üveg mindkét oldala sima, könnyen tisztítható.

 

Lehet e felülvilágítót kérni a faajtókhoz?

Bármelyik típusú ajtóhoz tudunk felülvilágítót készíteni, bejáratihoz, beltérihez egyaránt. Bármelyik belső faajtó készíthető üvegezett felülvilágítóval is.

 

Mit tehet, ha betörik a faajtó üvege?

A 4-5mm-es katedrálüvegek sokkal nehezebben törnek, mint a régi ajtók 2-3mm-es üvegtáblái. Ha mégis eltörik, lehetőleg az üzemben érdemes cseréltetni.

 

Kérhető-e fix oldalvilágító beltéri ajtóhoz?

Ha nagyobb nyílást hagytak ki, mint egy egyszárnyú ajtó, de a bútorozás miatt nincs hely kétszárnyú ajtónak, készülhetnek a faajtók fix üveges oldalvilágítóval is.

 

Biztonsági üveg kérhető-e beltéri faajtóba?

A beltéri ajtók nem biztonsági ajtók. Betörésvédelmi célból nincs értelme biztonsági üveget kérni. Balesetek elkerülésének érdekében nagyfelületű üveges ajtók esetén kérhető edzett üveg. Az edzett üveg rendkívül ellenálló. Ha mégis sikerül betörni valami úton-módon, apró kristályokra esik, mint az autók szélvédője

 

Párás, nedves környezet esetében mire kell figyelni?

Alapvetően arra kell ügyelni, hogy az ajtólap szerkezete és felület borítása legyen alkalmas az ilyen környezetben történő alkalmazásra. Laminált borító felület és forgácslap belső lapkitöltés megnyugtató eredményt adhat. Érdemes az ajtólapok alsó, nem lezárt élét viaszos anyaggal kell kezelni beépítés előtt, hogy a környezetből származó nedvességtartalom ne hatolhasson be az ajtólap keretanyagába.

 

Hogyan lehet a hangszigetelést, hanggátlást elérni?

Önmagában csak egy ajtóra bízni a hangcsillapítást nem hatásos. Néhány javaslat: válasszunk forgácslap betétet az ajtó belső kitöltésére, ami az alap20-22 dB csillapítással szemben 27-29 dB ganggátlást ad, továbbá javasolt az ajtólap alsó élébe automata küszöb beépítése, ami további 3-4 dB csillapítást jelent. Összességében így elérhető a 32-34 dB hanggátlás egy átlagos beltéri ajtónál. Nem szabad ugyanakkor elfelejtkezni a tokok hangvezetés csökkentéséről sem, amit a beépítő-rögzítő habbal, a szakaszok közötti rések ásványgyapottal történő tömedékelésével lehet elérni.

Ha komolyabb hangszigetelésre gondolunk, pl. egy lakáson belüli rendelő, dolgozószoba stb. esetében, akkor párnázott ajtót szoktunk javasolni. Választható két- vagy egyoldali párnázással.

 

Természetesen építkezéskor, felújításkor is árérzékenyek vagyunk. Az árképzés, az ár-érték arány az alábbi kérdéseket szokta generálni a megrendelőkben:

 

Miért drágább egy üvegezhető ajtó még üveg nélkül is, mint egy tömör?

Visszatérő kérdés, hogy miért drágább még üveg nélkül is az üvegezhető ajtó, mint a tömör, hiszen kevesebb anyag van benne. Az üveges ajtókat a tömör ajtók lapjából készítik. A kivágott részből hulladék lesz, míg az üveget tartó üvegezőlécezés elkészítése sok élőmunkát igényel.

 

A tolóajtó drágább faajtó típus, megéri az árát?

Nyilván attól függ, hová. Nem kell mindenáron ezt rendelni, de egyértelmű tény, hogy olyan helyekre, ahol nagyon szűkös a hely, vagy nincs más megoldás, oda kell. Illetve azt is végig kell gondolni, hogy van-e hová elhúzni az ajtót, vagy meg lehet-e oldani a legdrágább, a falba csúszó változatot, ami a leghelytakarékosabb és legelegánsabb is egyben. 

 

Melyik a legolcsóbb üvegtípus, amit faajtóba lehet tenni?

A sima, egyszerű átlátszó üveg, víztiszta üvegnek szokták nevezni.

 

Sok kérdés csak utólag, vagy a más kárán tanulva jut az eszünkbe. Íme, egy csokorra való ezekből is, hogy megspóroljunk Önnek jó néhány bosszús percet és sok pénzt:

 

Kell-e küszöb az ajtóhoz?

Az utólag szerelhető ajtótokoknak nem része a küszöb. Régebben a küszöb alkalmazását elsősorban a falazással egy időben történő ajtó beépítési technológia igényelte. A korszerű építéstechnológiában a küszöb funkciója kizárólag a burkolatváltás esztétikus megoldása. Erre a célra azonban sokkal alkalmasabbak a burkolatváltó profilok, melyek lehetővé teszik az akadálymentes közlekedést.

 

Mitől görbül el egy faajtó?

Az ajtólapok görbülése minden esetben a klimatikus viszonyokra vezethető vissza. Tekintettel arra, hogy egy faajtó minden esetben tartalmaz fát ill. fa alapanyagokat, ami reakcióba lép a környezetében lévő nedvességgel. A levegőből párát vesz fel és oda párát ad le. Az előbbi dagadáshoz, az utóbbi zsugorodáshoz vezet. Ha ez a folyamat az ajtó két oldalán nem egyidejűleg és nem azonos mértékben történik, akkor az ajtólap elgörbül.

Ennek kivédése érdekében mi  légszáraz faanyaggal dolgozunk, illetve hossztoldott, rétegragasztott szerkezetekből, pont azért, hogy a görbülést kiküszöböljük!

 

Hogyan állapítjuk meg egy ajtó nyitásirányát, hogy ne értsük félre egymást a szakemberrel?

A beltéri ajtók nyitásirányát úgy állapítjuk meg, hogy szembe állunk az ajtóval olyan módon, hogy az ajtó felénk nyíljon. Ha ebben az esetben a pántok jobb oldalon, illetve a kilincs bal oldalon helyezkedik el, akkor jobbos nyitásirányról beszélünk. Ha a pántok bal oldalon , a kilincs pedig jobb oldalon található ajtónkon, akkor azt balos ajtónak nevezzük. 

 

Sokszor halljuk azt a felkiáltást, hogy „Ó, ha tudtam volna, akkor én is ilyet rendelek…” Ennek elkerülése végett mutatunk búcsúzóul néhány képes ötletet, ami beindíthatja az Önök fantáziáját is.

 

Ha tetszettek, kérdezzenek, vegyék fel velünk a kapcsolatot, csak egy kattintás ide!