3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Salgótarjánban a Lukács Kulcs, Zár és Vasalat Szaküzletben (Salgótarján, Március 15. u. 34.) várjuk a vásárlókat rendkívül nagy választékkal és szakértelemmel!

vasalat6.jpg

 
Ennek apropóján jelen cikkünkben egy kicsit távolabb merészkedünk a fáktól és a fa megmunkálásától, hiszen a kulcsok is nagyon izgalmasak! Ezek a tárgyak rengeteg művészt inspiráltak már és inspirálnak a mai napig, hiszen a kulcsok nem csak a zárak nyitására és zárására szolgálnak, hanem mélyebb jelentésekkel és szimbólumokkal is bírnak. A kulcsok történelmi, kulturális és személyes értékekkel telítettek, amiket a művészek különböző módokon ábrázolnak. 

Nézzük, milyen sokoldalúak is a kulcsok!

A kulcsok szimbolikus ereje:
A művészetben a kulcsok rendkívül erős szimbólumok. Gyakran jelképezik a rejtett vagy elveszett dolgokhoz való hozzáférést, a titkok megfejtését, vagy éppen az új lehetőségek ajtajának kinyitását. Ezek a jelentések lehetnek szó szerintiek vagy metaforikus értelmezésűek is. A kulcsok ábrázolása a művészeti alkotásokban lehetőséget ad a nézőnek a saját értelmezésére és arra is, hogy közelebb hozza az egyént a művészhez.

Kulcsok a festményeken:
Ha szemfülesek vagyunk, a festményeken is gyakran találhatunk kulcsokat, amiknek szerepe és jelentése a kép kontextusától függ. A reneszánsz művészek például gyakran használták arra kulcs motívumokat, hogy szűz Máriát jelképezzék, mint a "mennyország kulcsát", vagyis az emberiség megváltójának anyját. A barokk festményeken a kulcsok utalhatnak a földi hatalomra és az uralkodói uralomra, míg a modern és kortárs művészek gyakran személyes élményeiket fejezik ki a kulcsokkal, amik megnyitják a múlt vagy éppen a jövő ajtaját.

Szobrok és installációk:
Ezek a műalkotások megidézhetik a kulcsok fizikai és szimbolikus tulajdonságait is, nem ritkán interaktív élménnyel párosítva. Egy nagyobb méretű, díszesen kidolgozott kulcs szobor például lehetőséget adhat a látogatóknak, hogy saját maguk próbálják ki a kulcs elfordítását és megértsék a zár működését. Az installációkban a kulcsok gyakran olyan környezetbe vannak helyezve, ami kérdéseket vet fel a látogatók számára, és arra készteti őket, hogy gondolkodjanak el a kulcsok rejtett jelentéseiről, a személyes vagy társadalmi korlátokról.

Ékszerek:
A kulcsok a divat világában és az ékszerkészítésben is népszerűek. Léteznek kulcs alakú medálok, fülbevalók és nyakláncok, amik az egyén stílusával és személyiségével egyesülve fejezik ki viselőjük személyiségét.

Kulcs tetoválás:
Máig népszerű tetkó motívum a kulcs (és néhány esetben a hozzá tartozó zár), ami mindenkinek más-más jelentéssel bír. Lehet például a felszabadulás és a szabadság jelképe, a rejtélyek iránti érdeklődés, a tudás megszerzése és a felfedezés iránti vágy, de az otthon és a biztonság jelképe is. Néhány kultúrában a kulcsokat spirituális értelemben használják. Egyes vallásokban a kulcsok Isten uralmát, a bölcsességet vagy a spirituális megvilágosodást jelképezhetik.

Elmondhatjuk tehát, hogy a kulcsok erős szimbólumok, számos rejtett jelentéssel. Az egyedi jelentéseknek száma pedig végtelen, így a kulcs motívum igazi jolly joker a művészet világában is.

vasalat5.jpg

 
 Gyere és nézd meg, nekünk milyen kulcsaink vannak a Lukács Kulcs, Zár és Vasalat Szaküzletben! :)