3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Megunta, hogy boltról boltra járjon, hogy megtalálja azt a bútort, amire Önnek pont szüksége van? A neten sem talált semmi egyedit, és egyben megfizethetőt? Akkor Ön jól gondolta, egyedi bútorra van szüksége! De mire van szüksége ahhoz, hogy az a bútor pontosan az legyen, amit megálmodott, elképzelt,… ami passzol a lakáshoz, betölti funkcióját, és pont befér arra helyre, ahová szánták! Ez akkor garantált, ha helyszíni felmérés és egyeztetés alapján történik meg a gyártás. Hogy miért? Nézze meg, és közben lessen el néhány „fogást” , hogy elkerülje a tervezési bakikat!

1. Mik az egyedi bútor rendelésének első lépései?

Ha Ön már küldött nekünk árajánlatkérést, nagyjából felvázolta, hogy mit szeretne, mi küldünk Önnek egy előzetes árajánlatot. Ha ez megfelel, akkor jön a következő lépés: egy személyes találkozó alkalmával felmérjük, hogy mekkora helyre, milyen méretű, stílusú, anyagú stb. bútort szeretne.  Megbeszéljük az Ön összes egyedi igényét a készítéssel kapcsolatban. Javaslatokat teszünk a bútorok műszaki kivitelezésére, a beépítendő anyagokra a funkció és a felhasználás alapján. Tisztázunk minden kérdést, így a munka végén olyan terméket fog kapni, ami Önhöz van „igazítva”.

 

2. Mért nem elég, ha Ön méri meg a rendelkezésre álló helyet, adja meg a végleges paramétereket?

Az árajánlat-készítés első lépései az Ön által megadott méretek alapján történnek. De elengedhetetlen, hogy a gyártás megkezdése előtt szakember mérje föl a rendelkezésre álló helyet, hogy szakember határozza meg a pontos méreteket.  Ezáltal biztosítjuk, hogy a bútor tökéletesen illeszkedni tudjon a tervezett helyre. Ugye Ön sem akarja, hogy ne férjen be, vagy esetleg túl kicsi legyen, netalán ne nyíljon ki az ajtaja!? Valamint a végleges ár is csak akkor tud megszületni, ha minden részlet tisztáztunk.

 

 

3. Mire kell odafigyelni, mikor első körben Ön készíti a méretezést, Ön tervez? Melyik bútortípusnak mik a buktatói? Nézzük végig, hogy a legelterjedtebb egyedi bútorok esetében mire kell odafigyelni:

 

Konyhabútor esetében

 

ellenőrizni kell a már meg lévő kiállásokat. Új építésű lakás, vagy felújítás esetén is bele kell kalkulálni a gépészeti kiállásokat. Végig kell gondolni, hogy milyen háztartási készülékeket szeretnénk (hűtőszekrény, mosogatógép, tűzhely, páraelszívó), ezek hová is kerüljenek, mekkora hely kell nekik, hol lesznek praktikusak! Vigyázat egy 60 cm széles hűtőnek 63 cm kell! A mosogató gépek ajtajának lenyílását ne hagyja ki a számításokból!

A konyhabútor elrendezése alapján van néhány alapvető, praktikus méretezési tanács, amit érdemes megfogadni:

  1. Lineáris elrendezésű konyhában (a konyhabútor egy vonalban helyezkedik el), helyet takaríthatunk meg, ha egyes konyhai berendezéseket beépítünk a konyhapult alá.
  2. Folyosókonyha esetében a konyhabútorok egymással szemben helyezkednek el, ennél az elrendezésnél arra ügyeljünk, hogy legyen elég hely a két oldal között nem csak beférni kell, hanem pakolni is.
  3. „ L” alakú konyha berendezésekor érdemes a két szár találkozásának megoldásán eltöprengeni, a bútorgyártásban használatos sarokmegoldásokat tanulmányozni, és utána kitalálni és méretezni. 
  4. A konyhasziget kialakításánál a gépészeti elemek elhelyezése valamint a pult alatti terület optimális kihasználása szokott gondot okozni.

 

big.jpeg.jpg

 

A beépített szekrények

 

készülhetnek nyitható ajtókkal vagy tolóajtókkal. Nem mindegy, hogy az Ön otthonába melyik verzió az ajánlott. Függ a helyisége tágasságától, a betöltendő funkciótól, stb. Helytakarékos, praktikus megoldás előszobába, folyosókra, tetőtéri szobákba és hálószobákba, de csak akkor, ha pontos és ésszerű a méretezése: kinyílik az ajtaja, oda lehet hozzá férni, nem maradnak mellette fölösleges, takaríthatatlan rések, holtterek, átgondolt a polcbeosztása, a tolóajtó könnyen siklik, és még folytathatnánk. Ezeken túl érdemes kikérni a szakember tanácsát, vagy kicsit kutakodni az interneten azzal kapcsolatban, hogy milyen újdonságok vannak a piacon a dizájnt és a tárolási „kellékeket” tekintve. Bosszantó, ha már a kész bútor átvétele után jön rá az ember, hogy mennyi ötlet van, amit szívesen megvalósított volna.

 

Gardróbszekrények

 

esetében az előzőeken túl érdemes végig gondolni az újabb típusú, beépíthető modulok lehetőségét: ruhalift, rejtett fiók, kihúzható nadrágtároló, tükrös ajtó stb. Aztán pedig be kell tartani néhány általános szabályt: az akasztórúd ne legyen 1 m-nél szélesebb, tehát ha nagyobb az igény, akkor egymás fölé két akasztós részt kell tervezni. A polc optimális szélessége 35-40 cm körül van, a magassága pedig 30 cm körül, ha ingek és pulóverek kerülnek rá. Az összehajtott kabátok vagy dzsekik magasabb polcot igényelnek. A polcos rész se legyen szélesebb 1 m-nél. A fiók optimális szélessége 60 cm körül van, 40-50 cm-es fiókok nem használhatók ki ideálisan, a szélesebben egymásra dőlnek a holmik. Az optimális fiókmagasság 20 cm körüli.

 

nap002.jpg

 

Tetőtéri szekrények

 

tervezésénél, méretezésénél pedig a ferde falsík követése, illetve a lezárt rész minél hatékonyabb kihasználása kívánja a szakember ellenőrzését. Ön a tervezés fázisában a következőket teheti: a tetők általában 30-45 fok közötti dőlésszögűek, az alattuk levő oldalfal pedig 90-150 cm magasságú szokott lenni, egy gyors vázlattal meghatározhatja, hogy milyen magas legyen a szekrény, amelyekhez lehajolva ugyan de kényelmesen hozzáfér.

 

A lépcső alatti holttér beépítését

 

külön meg kell említeni:  a méretezés mellett fontos az, hogy a tervező tisztában legyen azzal, hogy milyen elemtípusok közül választhat, mivel kalkulálhat, mire kell vigyázni a belső tér kialakításánál. (Csak zárójelben jelezzük: a szakemberek ide javasolják elrejteni a cipőket! )

 

Előszobabútor:

 

Itt is ezer aprósága kell figyelni, csak néhány kiragadott példa: mekkora hely is kell egy cipőnek, hová fér el például egy fiókos rész? Biztos, hogy kinyílik a bejárati ajtó a közeli elemtől? Kell hely esetleg tükörnek, vagy akarunk bele rejtett világítást? Hová, mekkorát? Ezt mindet a helyszíni felmérés során tudja csak pontosan ellenőrizni nekünk a szakember.
De a tervezés első fázisában Önnek érdemes végig gondolni az elindulási és hazaérkezési szokásokat, minden olyan tevékenységet és helyzetet, ami az előszobában előfordulhat - minden évszakra és élethelyzetre vonatkozóan, gyerekkel, kutyával, költözéssel együtt. Kell-e ülőalkalmatosság a cipőhúzáshoz? Mekkora fér el? Milyen rejthetünk el az ülőke alá? Hogyan és milyen méretű trükkökkel rejthető el az előszobában rekedt fogyasztásmérő?

 

Gyakori, hogy dolgozószobába, irodába

 

rendelnek polcrendszert, fal mellé tervezett többfunkciós íróasztalt.  Az ilyen bonyolult rendszerek rengeteg buktatót rejtenek: pont beférjen, jól mutasson, arányos és jól használható legyen, hozzáférjünk minden fontos elemhez könnyen. Illeszkedjen az ott dolgozók ergonómiai sajátosságaihoz és az irodai gépek méretéhez. Többek között ezeket ellenőrzi a szakember a helyszíni felmérés során.  

 

A nappalik komplex bútora,

 

a falon lévő TV, polc, fiókok, komód, falburkolat kombinációja is pontos mérést kíván, illetve a gépészeti elemek, vezetékek elrejtésének belekalkulálását is. De manapság egyre gyakoribb a ledvilágítás „beledolgozása” a nappali bútorba, amiben a szakemberek általában nagyobb jártassággal rendelkeznek, mint a megrendelők.   (Gyakorta a TV tartó panel háta mögé kerül, vagy megvilágítja például egy polc elejét.

 

A fel/lehajtható ágy

 

még nem túl elterjedt, pedig nagyon praktikus,  a kislakások nagy találmánya. Sok helyet spórol az ember, ha nappalra felhajtja, és az alját például szekrényajtónak álcázza. Ezt általában egy hátfalas szekrény vagy polcrendszer övezi. Ennél a bútorcsodánál sem lehet tévedni a méretek megadásánál, plusz olyan összetevőkre is gondolni kell, amiről egy laikus nem is tudhat.

 

Fürdőszoba esetében

 

mit mérjen és mérlegeljen a megrendelő,  ha egyedi tervezésű bútorral akarja berendezni? A tervezett bútorok magasságánál elsősorban arra kell figyelni, hogy a legfelső polcokat, a legmagasabb szekrényeket is elérje. Ne kelljen sámlira állni, ha valamit le akar venni.  A tárolók mélység határozza meg, hogy mennyi hely marad a mozgásra és a tárolásra: találja meg az egyensúlyt!

 

Végül vannak olyan, csak a helyszínen kiderülő esetek, amiket a skiccelés során el sem tud képzelni a tapasztalatlan tervező, vagy ha tud is róla, nem fogja tudni modellezni. Ezek az olyan „meglepetések”, mint hogy nem egyenesek a falak, nem derékszögű a sarok, az ajtónyitást valami gátolja. De építési hibák nélkül is bármely helyiségben találkozhat olyan problémával az ember, ami felkészületlenül érheti: például amikor a fűtőtestet is „beburkolva” a bútorzat részévé akarja tenni, olyankor annak lejtése, hatásfokának minimális csökkentése, szerelhetősége szokott gondot okozni a megrendelők számára. Ilyenkor feltétlenül jelezzük ezeket a gondokat a szakembernek.  

Összegzésképpen elmondhatjuk az egyik oldalról, hogy ha az ember így végigjárta a bútortervezés, méretezés jó néhány buktatóját, láthatja, hogy akkor van a legnagyobb biztonságban, ha szakember is ellenőrzi méréseit, terve megvalósíthatóságát.

Véleményezi az megálmodott bútorhoz tartozó anyagválasztást, a szín- és felületkezelései ötleteket. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel sok pénzt és bosszúságot spórol meg magának a megrendelő.

A másik oldalról pedig a gyártó cég a helyszíni felméréssel leveszi a felelősséget és a gondot a megrendelő válláról, például nem  kell izgulni, hogy be fog-e férni a szekrény, kinyílik-e az ajtó, elfér-e a mosogatógép kifolyócsöve, stb…. mert ha gond van, akkor nyugodtan reklamálhat, és érkezik a segítség, él a garanciavállalás.

Önt is szeretne egyedi bútort? Gyűjtsön ötleteket nálunk, kattintson! >>