3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A szakma nevéből adódóan gondolhatnánk azt is, hogy csak asztalokkal foglalkozunk, de ez nem így van. Hiába az asztalos elnevezés, mi értünk mindenféle bútorhoz és a nyílászáróhoz is. Pontosabban mindenhez, ami a fa megmunkálásához kapcsolódik. Igazából az asztalos név a régi időkből maradt rajtunk, mert az asztal volt a legfontosabb bútor a lakásban, amit az ácsok nem tudtak elkészíteni. Annó a szekrény helyett jó volt a láda, ágy helyett a szalmazsák, a székkel azért az ácsmester is boldogult, de az asztal bonyolultabb szerkezetnek mutatkozott... A régmúlt asztalai igazi műalkotásnak minősülnek, hiszen masszív faanyagból készültek és sokszor rendkívül precíz díszek, faragások is tarkították. Ezek a darabok máig hatalmas értéket képviselnek, időtálló szépségek. A modern bútorokat már tömeggyártásban megtalálhatjuk a különböző nemzetközi nagyáruházak polcain, de ha igazán minőségi és esztétikus, otthonunkba milliméterre passzoló, egyedi gyártmányú bútorokkal szeretnénk felszerelni a lakásunkat, akkor bizony egy jó asztalos a mi emberünk!

Összességében elmondhatjuk, hogy az asztalos szakmát a mindennapi élet ihlette, hiszen amióta az ember eszközöket használ, azóta él a famegmunkálás művészete is. Az ősemberek hamar rájöttek, hogy a fa mekkora kincs, ugyanis a fa a legkönnyebben megmunkálható, mégis megfelelő szilárdságú anyag, amiből a későbbiek folyamán már bonyolultabb eszközöket is készíthettek. Az ókorban megszületett az ács szakma - akkoriban mindenkit így neveztek, aki famegmunkálással foglalkozott. Az asztalos szakma pedig az ács szakma „gyermeke”. A középkorban már mi, asztalosok készítettük a trónszékeket, heverőket és az ágyakat is.

És hogy mi a mai asztalos mai fogalma? 
„Az asztalos egy olyan faipari szakma, amelyet a hagyományos kézműves munka mellett a gépi technológia és a digitalizáció jellemez. Az asztalos különböző rendeltetésű és szerkezetű bútorok, ajtók, ablakok és belsőépítészeti munkák elkészítését, szerelését, javítását és felújítását végzi. Az asztalos az a szakember, aki munkája révén a családok számára igazi otthont, a közösségek számára pedig harmóniát teremt.”*

asztalos_1.jpg


Szakmánk ajánlott minden fiatal számára, aki szeret alkotni, a fával és faalapú lap termékekkel dolgozni, érdekli a design, kreatív és szereti a változatos tevékenységeket. Mi büszkék vagyunk, hogy ezt az ősi szakmát űzzük!

A Fa-Héj Kft. foglalkozik többek között egyedi bútorgyártással is, tehát ha bármi kipattant a fejedből és már csak a megvalósításban keresel egy korrekt partnert, mi állunk rendelkezésedre!

*Forrás: https://ikk.hu/szakmakartyak/szakmak/asztalos