3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy ha elmegyünk egy nem mindennapi bejárati ajtó mellett, azonnal lesz egy érzetünk arról, hogy milyen emberek élhetnek az ajtó mögött…

A textiltől a színes ajtókig
Az emberek kezdetben bőrrel, hánccsal vagy textíliával takarták le a ki-és bejárásra szolgáló nyílásokat, ám az ajtók kinézetének fontossága igazán csak az ókorban kapott nagyobb hangsúlyt. Sőt, a mívesebb, díszesebb darabok már akkor is igazi presztízs értékkel rendelkeztek. Az ajtókkal, stílusokkal, lakberendezéssel foglalkozó szakemberek úgy tartják, hogy az első színes bejárati ajtó-őrület a 19. században kezdődött Írországban, és még napjainkban is tart. A főváros, Dublin egyik szimbóluma még ma is a színes bejárati ajtók sora.

Hogyan válasszunk színt a bejárati ajtónkhoz?
Mielőtt ráböknénk egy színre a palettában, vegyük figyelembe az alábbi tényezőket:
-  a homlokzat színe
- a többi homlokzati nyílászáró színe
- milyen tónusok dominálnak az ajtó körzetében
- milyen a bejárati zóna megvilágítása
- milyen a lakásbelső stílusa

Milyen hatásokat érhetünk el az egyes színekkel?
A világos színek könnyedebb, a sötétebb színek pedig komolyabb benyomást keltenek, ez igaz az bejárati ajtók esetében is. Nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy a világos ajtó a világos homlokzaton egyáltalán nem érvényesül, ezért ilyen esetekben érdemes erőteljesebb, markánsabb színű ajtót választanunk. De figyeljünk a harmóniára is! A színek kölcsönhatásukban érik el a végleges hatásukat, tehát ne csak az ajtó színét, hanem a homlokzat, a kilincs és az ajtó környezetének színét is hangoljuk össze.

Egy kis gyorstalpaló a színekről
- A meleg színek növelik a melegség érzetet, az energia és a szenvedély színei: ilyen például a piros, a narancssárga és a sárga, ezek különféle árnyalatai és variációi.
- A hideg színek csökkentik a hőérzetet, mivel a víz, az éjszaka és a természet színei. Ide tartozik a kék, zöld, lila és ezek különböző változatai.- A semleges színek közé tartozik a fehér, ami tisztaságot, a szürke visszafogottságot, a fekete pedig az eleganciát jelképezi.

Mit mivel párosítsunk? 
Néhány gondolat a színharmóniáról:
Amennyiben az otthonunk homlokzati színe semleges, könnyebb dolgunk van, hiszen kitűnő alapként szolgál, valamennyi színnel párosítható. Ám ha ez nem így van, akkor érdemes tisztában lennünk a komplementer színekkel (a színkör egymással szemben álló színeivel), amik tökéletesen egészítik ki egymást. Ilyenek például a sárga és az ibolya, vagy a kék és a narancs párosok. Érdemes azonban odafigyelni az arányokra és a kevésbé tolakodó szín legyen a meghatározó. Variálhatunk egymás melletti, egymáshoz közeli színeket is, ha ezek ugyanabból az elsődleges színből származnak.

bluedoor_lil.jpg

 

Milyen színű bejárati ajtó illik az egyes lakberendezési stílusokhoz?
Tradicionális: sárga. Elsősorban az angol típusú téglafalakkal mutat jól.
Boho: színekben gazdag, csak a képzeletünk szab határt
Minimál: sötétbarna (wenge), meggybordó
Vintage: fehér, sárga, kék, természetesen koptatott változatban. A polgári lakások esetében is a fehér a „nyerő”, feltéve, ha nem akarjuk megbolondítani egy kis eklektikával, egy csipetnyi stíluskeveréssel.
Modern: fekete, magenta, piros
Skandináv: világos színek
Mediterrán, farmhouse, rusztikus: természetes színek
Utóbbiak esetében sem szabad megrémülnünk, és feladni a színes bejárati ajtó tervét! Gondoljunk csak a máltaiak színes nyílászáróira vagy a görög semmivel össze nem keverhető kék színére. De bátran kutakodhatunk a zöld különböző árnyalati között is!

Ha éppen felújítasz, vagy építkezel, és az új faajtódat nem mindennapi színben képzelted el, akkor érdeklődj nálunk a lehetőségekről!