3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Új ajtót szeretne, mert építkezik, felújít, átalakít? Ahány helyiség, annyi új beltéri ajtó? Akkor annyi döntés, de vigyázat, mindig más és más szempontot kell mérlegelni! Akkor hogyan is kell választani? Mire kell figyelni? Milyen kérdésekre kell választ keresni? Olvasson tovább, hogy felkészülten tudjon dönteni, vagy valódi tanácsot tudjon adni a család többi tagjának a választáshoz.

 

1.    Tolóajtó vagy hagyományos faajtó?

 

A hagyományos ajtót ismerjük, de mit kell figyelembe venni, ha a nyitási területet nem igénylő, a helyiségek összenyitását lehetővé tevő tolóajtón gondolkozunk?

Kétféle tolóajtó-megoldás létezik: 1. Ha van szabad falfelület ahová a tolóajtó lapok elhúzhatók, akkor a fal síkja előtti sínen mozgatható az ajtólap. Két oldalra is tolható vagy egymás elé csúsztathatóak az ajtólapok. 2. A másik megoldás a falban sikló tolóajtók, amik rejtett szerkezetük miatt elegáns megjelenésűek, ám beépítésük nagyobb átalakítást igényel, és természetesen költségesebbek is.

 

2.    Milyen formát és színt válasszak?

 

Dönthet a család a saját az egyéni ízlése alapján, de segíthet lakberendező is ebben a kérdésben. A lényeg, hogy a lakás stílusát, hangulatát, színeit figyelembe vegyük.

A stílus lehet modern, vagy klasszikus, vagy egészen semleges, időtálló, ami mindenhez passzol. Alapvetően 2-3 stíluscsoportba oszthatjuk a beltéri ajtókat:

A modern csoportban megtaláljuk a minimál dizájnú és a retró típusú ajtókat. A klasszikus, polgári, hagyományos ajtók alkotják a másik csoportot, de nem ritka a vidékies, country stílusú ajtó választása sem.

Ha ezt eldöntötte, akkor jöhet a szín. A padlóburkolatot, a bútorok és a fal színét kell figyelembe venni, és kontrasztos megoldást választani. Hiába próbálunk azonos színeket használni a bútoron és a faajtón, általában a felületkezelés különbsége miatt eltérő árnyalatot kapunk, és ezt nem biztos, hogy szeretni fogjuk. Ezért célszerű inkább a világos-sötét ellentétre hagyatkozni.

 

3.    Milyen anyagból készüljön az ajtónk?

 

Sokszor ezt a kérdést a szín- vagy stílusválasztás el is dönti. Például skandináv stílusú vagy rusztikus a lakásbelső esetén  ragaszkodnak a fenyőajtóhoz. Természetesen itt szóba sem jöhet egy laminált fehér ajtó. De sokszor van olyan eset, hogy dönthetünk a fa, a fafurnérral borított, illetve a laminált felületű ajtók között.

Árat tekintve a fa- és furnéros ajtók drágábbak, de melegebb érzetűek, természetes hatásúak. A laminált felületű ajtók olcsóbbak, de itt nagyon kell vigyázni arra, hogy a laminált réteg megfelelő vastagságú legyen. De azt is el kell mondani róluk, hogy nagyobb a színválaszték, modernebb a megjelenés esetükben.

Feltétlenül gondolják végig azt is, hogy hová szánják az ajtót! Gyerekszobára nem célszerű drága, tömörfa ajtót tenni, mert az nagyon könnyen sérül. Hálószobán nem fogjuk szeretni az üvegbetétes változatot, a fürdőszobára pedig majd még visszatérünk, mert az külön is „megér egy misét”.

Végül a takaríthatóságot is „fussuk át”, mert ezzel előbb-utóbb úgyis szembe kell nézni! Alaptézis, hogy a fehéren minden meglátszik. A lakkozás pedig könnyen sérül. Igen, lakkozott felületünk is lehet, ha nem faszínű ajtót  választunk. Ha ajtónk nem sima, hanem például érezhető, látható az erezete, akkor számolni kell azzal, hogy a takarításra több időt kell szánnunk, mint a teljesen sima ajtó esetében.

De ha még mindig nem sikerült dönteni, itt egy szakember által készített összefoglalás a két anyag előnyeiről. Válasszák ki, hogy Önöknek mely tulajdonságok fontosak:

A műanyag ajtók előnyei:
- korrózióálló, nem igényel felületkezelést,
- könnyű, alaktartó, merev,
- baktérium és vegyszerálló,
- széles hőfokhatások között alkalmazható,
- színtartó és kis karbantartási igényű,
- méretpontosan gyártható, tehát légzárása kedvező.

A faajtók előnyei:
-    A fa természetes anyag. Ha a lakás stílusa a természetesen anyagokon alapul, akkor ezt az anyagot kell választani.
-    Egészségügyi szempontból a fa ajtók előnye, hogy jobb szellőzést biztosítanak.
-    A modern faajtók hőszigetelő képessége már jó.
-    A fa nagyobb tűzbiztonságot nyújt, mint műanyag társai. Megégetten is tartja az alakját, míg a műanyag ellágyul, és káros anyagokat bocsát ki.
-    Magasabb az ára, de megfelelő karbantartás esetén meg is „hálálja” a nagyobb befektetést a hosszú élettartammal.

 

4.    Merre nyíljanak az ajtók?

 

Gondolhatnánk, hogy ezt majd a tervező tudja. Igen, de mégis mindannyian találkoztunk már ahhoz hasonló megoldásokkal, mint például, hogy nem nyílt ki a lépcsőházajtó, csak ha a kisszoba ajtaját becsuktuk, vagy a wc-ből csak úgy tudtunk kijönni, ha szorosan a falhoz tapadtunk, mert befelé nyílt az ajtó a picurka helyiségben, és így tovább folytathatnánk a sort.
Legelőször tisztázzunk néhány fogalmat, amire szükségünk lesz, amikor az ajtóbeépítésről tárgyalunk: balos ajtóról akkor beszélünk, ha az ajtóval szemben állunk úgy, hogy az felénk nyílik, és csukott állapotban  a zsanér/pánt  a bal oldalon van, a kilincs pedig a jobb oldalon. Jobbos ajtó esetében pedig természetesen pont fordítva.

Van néhány alapszabály ennél a kérdésnél, amit érdemes betartani:

Egy helyiség – egy nyitásirány. Ugyanis, ha az egyik kifelé nyílik, a másik meg befelé, az mindenképp zavaró lesz. Többek között azért, mert máshová esik a burkolatváltás, aztán mert különböző méretűnek látszanak az egyébként egyforma ajtók, és ez zavarni fog bennünket.

Az ajtók beépítésének vannak méretbeli kötöttségei, amikről tájékozódjunk a szakemberektől.

 

5.    Mit vegyek figyelembe, ha tetszenek az üveges ajtók?

 

Nem kellően bevilágított helyiségekhez érdemes üvegezett, fényáteresztő ajtókat használni. Ez ad némi természetes megvilágítást a sötétebb helyiségnek. Mint már írtuk, a gyerekszoba ajtajának nem ajánlunk üvegezett ajtót, mert balesetveszélyes. Ha viszont ragaszkodunk hozzá, akkor érdemes biztonsági védőfóliát ragasztani rá.

 

6.    Szükséges-e szellőzőt tetetni az ajtóra?

 

Cirkó és egyéb gázfűtés esetén a szellőzők szükségességét szabályzók írják elő. Ezekről érdemes tájékozódni, mielőtt véglegesítjük az ajtórendelésünket.

Szellőzőréses ajtót ajánlanak a szakemberek a magas páratartamú helyiségekre is, ha azoknak nincs megfelelő külső szellőzési lehetősége (fürdőszoba, WC).  Sőt még ablakos helyiség esetén is jól jön a pluszszellőzés a téli időszakban. 

 

7.    Át fogja engedni a hangot a normál, egyszerű ajtóm?

 

Általában a beltéri ajtóknak semmiféle hanggátló képessége nincs. Ha nem akarjuk a gyerekek ricsaját hallani, vagy irodát, rendelőt, munkaszobát akarunk elszigetelni a ház többi részétől, akkor azt speciálisam kérnünk kell az ajtó megrendelésekor.

 

8.    Lakásból nyíló garázsra, pincére, télikertre, padlásra mehet ugyanolyan ajtó, mint a többi helyiségre?

 

Természetesen nem. Ha a két szomszédos helyiség között több mint 6 C fok különbség van például télen, akkor számítani kell a vetemedésre. Erre van már speciális klímatechnológiai megoldás. De tárgyalhatunk alumíniummerevítésről és hőszigetelésről is ebben az esetben a gyártónkkal. 

 

9.    Vannak olyan trükkök, amikkel még szebbé, praktikusabbá tehetjük ajtóinkat?

Igen, vannak.

Az egyik ilyen az ajtópánt-takaró sapkák alkalmazása. Mire is jó ez? Esztétikai célt szolgálnak. Különböző színekben, stílusban kaphatóak. A kiválasztott kilincsgarnitúra stílusához és felületéhez igazíthatjuk az ajtópánt kinézetét az egységes harmónia kialakítása érdekében.

Nem túl elterjedt megoldás a rejtett automataküszöb. De mitől rejtett és mitől automata? Az ajtólap aljába mart automataküszöb az ajtó csukásakor lép működésbe és süllyed le, ez által megszüntetve a padló és ajtólap közötti rést. E technológia alkalmazásával nincs több átszűrődő fény, valamint növekszik az ajtó hanggátlási tulajdonsága. Szinte mindenféle ajtóhoz társítható ez a praktikus „kiegészítő”.

Végül ajánljuk az ajtóütköző használatát, amivel megakadályozhatjuk az ajtó kicsapódását, az ajtó közelében lévő tárgyak sérülését. Változatos méretű, alakú ütközőket lehet kapni, ami szerelhető padlóra, falra, sőt létezik olyan is, ami az ajtóra ragasztható, így nem kell a padlót megfúrnunk.

 

+ Van még valami?

Igen, néhány apróságra még muszáj odafigyelni.

  • Nem mindegy, hogy milyen kilincset választunk. Nem csak árban, de stílusban, megjelenésben is óriási különbségek vannak. Vigyázni kell, nehogy elrontsuk az ajtónk dizájnját egy oda nem illő kilinccsel!
  • Előre döntsük el, hogy mely ajtókba tettetünk WC-zárat. Ne utólag kelljen „vacakolni” vele.
  • Az ajtók méreteinek meghatározását mindig bízzuk szakemberre.
  • Gondoljunk arra is, hogy burkolatváltó profil, vagy küszöb lesz-e az ajtó alatt.
  • Jó, ha tudjuk, hogy a nedvestéri helyiségekre kínálnak speciális ajtókat, amik bírják a belső uszodák, pezsgőfürdős, szaunás wellness helyiségek magas páratartalmát.

 

Természetesen sokáig folytathatnánk a sort. Nem is a teljességre törekvés volt a célunk, hanem az, hogy ha beltéri ajtóra van szüksége, akkor a mi látogatóink tudják, hogy milyen kérdésekre kell megtalálni a választ, mielőtt választanának.

Végül van még egy jó tanácsunk, annak érdekében, hogy semmiképpen ne érje csalódás Önöket: ajtót mindig „élőben” szabad csak választani. Sosem az internetről. Ugyanis a képek sohasem adják vissza a valóságos színt. Plusz a személyes találkozás során a szakemberek olyan szakmai tudnivalókra is rámutatnak, amiket egy cikk során nem tudunk érinteni, viszont az Önök esetében esetleg fontos lehet.

Természetesen tőlünk is kérdezhetnek, csak egy kattintás, és mi rövid időn belül küldjük a választ:

Kérdezni szeretnék. >>