3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Segítünk mérlegelni és előre tervezni az ajtókkal kapcsolatban! Ha felkészülten döntünk, nyugodtabban vághatunk bele a felújításba és még spórolhatunk is!

1. Milyen anyagból készüljön az ajtónk?
Minden ház, minden lakás különböző, így a beltéri ajtajaink is megannyi stílusban pompázhatnak. A hagyományos stílus kedvelői általában tömörfa ajtót választanak természetessége miatt. Ezek a tömörfa ajtók számos fafajtából készülhetnek, néhányan a klasszikus keményfára, míg mások a fenyőre esküsznek. Skandináv vagy rusztikus stílusú lakásbelső esetén a legtöbben ragaszkodnak a fenyőajtóhoz. Természetesen dönthetünk a fa, a fafurnérral borított, illetve a laminált felületű ajtók között is.

2. Tetszik a tolóajtó?
Ha helytakarékos és trendi megoldást keresel, a tolóajtó a jó döntés! A tolóajtók kétségtelen előnye, hogy nem kell számolni nyílási szöggel, így nyitott, illetve csukott helyzetben egyaránt párhuzamos a fal síkjával – legalábbis, ha így akarjuk, hiszen léteznek harmonikaszerűen összehajtható, a térbe belógó változatok is. Jövő héten is látogassatok el weboldalunkra, hiszen következő cikkünkben a tolóajtókról fogunk részletesebben írni Nektek!

3. Milyen formát és színt válasszak?
Először is a lakás stílusát kell meghatároznunk, majd ahhoz kiválasztani a megfelelő faajtót, ami passzol otthonunk többi eleméhez. A szín kiválasztásánál a padlóburkolatot, a bútorok és a fal színét célszerű figyelembe venni és lehetőleg kontrasztos megoldást választani (sötét-világos kontraszt).

c4f1.jpg

 

4. Merre nyíljanak az ajtók?
Körültekintően gondoljuk át, hogy ajtóink merre nyíljanak, hiszen egy kis tervezéssel nagyon sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat és a pénztárcánkat is. Ha az ajtó felénk nyílik, és a csukott ajtó zsanérja/pántja bal oldalon van, a kilincs pedig a jobb oldalon, akkor balos ajtóról beszélünk. Ha pedig jobbra nyílik az ajtó, akkor a kilincs bal oldalon, a zsanér/pánt pedig jobb oldalon van, és ezt nevezzük jobbos ajtónak. Tippünk, hogy egy helyiségben egy nyitásirányt használjunk, ugyanis, ha az egyik kifelé nyílik, a másik meg befelé, az mindenképp zavaró lesz a mindennapokban.

5. Mit vegyünk figyelembe, ha üveges ajtóban gondolkodunk?
Nem kellően bevilágított helyiségekhez érdemes üvegezett, fényáteresztő ajtókat használni (egyedül a gyerekszoba ajtajának nem ajánlunk üvegezett ajtót, mert balesetveszélyes. Ha viszont ragaszkodunk hozzá, akkor érdemes biztonsági védőfóliát ragasztani rá.) Egyébként minden elképzelés megvalósítható, bármilyen üveg betétet be lehet építeni ajtóinkba.

c4f.jpg

 

6. Szükséges-e szellőzőt tetetni az ajtóra?
Cirkó és egyéb gázfűtés esetén a szellőzők szükségességét szabályzók írják elő. Ezekről érdemes tájékozódni, mielőtt véglegesítjük az ajtórendelésünket. Szellőzőréses ajtót ajánlanak a szakemberek a magas páratartamú helyiségekre, ha azoknak nincs megfelelő külső szellőzési lehetősége (pl. fürdőszoba, WC). Sőt még ablakos helyiség esetén is jól jön a pluszszellőzés a téli időszakban.

7. Át fogja engedni a hangot a normál, egyszerű ajtóm?
Általában a beltéri ajtóknak nincs magas szintű zajszűrő képessége. Így ha irodát, rendelőt vagy munkaszobát akarunk elszigetelni a ház többi részétől, akkor azt speciálisan kérnünk kell az ajtó megrendelésekor.

8. Lakásból nyíló garázsra, pincére, télikertre, padlásra mehet ugyanolyan ajtó, mint a többi helyiségre?
Nem ajánljuk. Ha a két szomszédos helyiség között több mint 6°C különbség van, akkor ajánlott speciális klímatechnológiai megoldást alkalmaznunk.

9. Vannak olyan trükkök, amikkel még szebbé, praktikusabbá tehetjük ajtóinkat?
Természetesen! Az egyik ilyen az ajtópánt-takaró sapkák alkalmazása, amik esztétikai célt szolgálnak. Az ajtókhoz kapcsolódva különböző színekben, stílusban kaphatóak, így a kiválasztott kilincsgarnitúra stílusához és felületéhez is igazíthatjuk az ajtópánt kinézetét. Nem túl elterjedt megoldás a rejtett automataküszöb, ami megszünteti a padló és ajtólap közötti rést. E technológia alkalmazásával nincs több átszűrődő fény, valamint növekszik az ajtó hanggátlási tulajdonsága. Végül ajánljuk az ajtóütköző használatát, amivel megakadályozhatjuk az ajtó kicsapódását, az ajtó közelében lévő tárgyak sérülését. Manapság már változatos méretű, alakú ütközőket lehet kapni, ami szerelhető padlóra, falra, sőt létezik olyan is, ami az ajtóra ragasztható, így nem kell a padlót megfúrnunk.

10. Tippek
- Kilincses kérdés: Nem mindegy, hogy milyen kilincset választunk! Nem csak árban, stílusban, megjelenésben is óriási különbségek vannak. Ha nem megfelelően választunk, el tudjuk rontani az ajtók dizájnját, ezért körültekintően vásároljunk stílusban megfelelő kilincset ajtóinkhoz.
-  Burkolatváltó vagy küszöb? Gondoljunk arra is, hogy burkolatváltó profil, vagy küszöb lesz-e az ajtó alatt.
- Élőben válasszunk! A képek általában nem adják vissza a valóságos színt, ezért érdemes élőben megtekinteni a mintákat. A személyes találkozás során a szakemberek további szakmai tudnivalókra is rámutatnak és a kérdéseitekre is szívesen válaszolnak.

Természetesen akár már most is kérdezhettek! Bátran vegyétek fel velünk a kapcsolatot, kérjetek ajánlatot!