3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Lakás vagy házfelújítás során gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen nyílászárókat válasszunk otthonunkba. Mivel ez egy hosszú távú befektetés, érdemes mérlegelnünk és a hozzánk legközelebb álló típust választani. 

A műanyag ablakok, ajtók előnyei közé sorolhatjuk a könnyű tisztíthatóságot és a jó szigetelőkészséget. Legnagyobb hátrányuk pedig a műanyag okozta ridegség, ami rontja az otthonosság érzését. Persze manapság már léteznek speciális mintázattal ellátott, festett műanyag nyílászárók is, de ezek a darabok továbbra sem tudják ugyan azt az érzést nyújtani, mint a valódi fából készült társaik.

Térjünk is rá a mi szenvedélyünkre, a fára. A fa nyílászárók legnagyobb előnye a vitathatatlan egyediség és természetesség, amik hozzájárulnak a jobb közérzethez és igazi meleg, otthonos hangulatot árasztanak. Fából sokkal esztétikusabb nyílászárókat lehet készíteni, a fantáziának pedig semmi sem szabhat határt.

fahej_cikk_faablak.jpg

Sajnos több tévhit is kering a fa nyílászárókról.
Lássunk tisztán!

Tévhit 1.) A fa ablakok nem szigetelnek eléggé. Sok helyen hallani róla, hogy a fa nyílászárókat egy felújítás során műanyagra cserélték, és ezért vizesedni, penészedni kezdett a helyiség. A leggyakoribb indok az szokott lenni ilyenkor, hogy a fa nyílászáró kevésbé szigetel, ezért jobb a szellőzése a szobának, s így végső soron nem penészedik be, ha nedves a fal. Ebből következik - tévesen -, hogy a faablakok, faajtók nem szigetelnek eléggé. Ez egyértelműen butaság, hiszen ma már a fából készült nyílászárókat is ellátjuk szigetelő csíkokkal, gumikkal, amik eltömítik a keret és az ablak, vagy ajtó közötti esetleges rést, tehát a modern fa nyílászárók is tökéletes szigetelést nyújtanak.
Tévhit 2.) A fa mindig vetemedik. Gyakori indok műanyagra váltásnál, hogy a fa elvetemedik, míg a műanyag nem. Ez csak a helytelen használatból vagy a nem megfelelő beépítésből adódhat, s ez esetben a műanyag ajtók is tudnak vetemedni, esetleg szétesni.
Tévhit 3.) A fa nyílászárókat nehéz takarítani. A mai darabokat már egyáltalán nem nehézkes vagy körülményes takarítani, ha pedig évente lekezeljük őket a megfelelő UV védelmet adó felületkezelő anyaggal akkor akár hosszú-hosszú évtizedekig eredeti szépségében pompázó ajtókat, ablakokat kaphatunk.

Bár jórészt ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik, mi hiszünk a természetes anyagok használatában, s abban, hogy az ember jobban érzi magát természetes anyagokkal körülvéve, mint műanyag környezetben. Ezért ahol csak lehetséges, javasoljuk a fából készült nyílászárók használatát. 
Fa-héj tipp: Amennyiben a fa mellett döntesz, több évtizedes szakmai tapasztalatunkkal segítünk a nyílászárók ápolásához megfelelő termékek kiválasztásában is.

Ha hozzád a fa nyílászárók állnak közelebb,  ne habozz kapcsolatba lépni velünk!

szechenyi_2020_logo_1.jpg
 
esza.jpg
 
2022_07_04_1044070p3j.jpg