“Itt van az õsz, itt van újra…”
Megérkezett a szeles, borús õszi idõ, ezzel együtt a bekuckózós kedv is. Már jól esik belebújni egy meleg pulcsiba és forró teát szürcsölgetve nézni a lassan sárguló faleveleket. Ha azt mondjuk, hogy sorolj fel 5 dolgot, ami az õszhöz kapcsolódik, a gesztenye biztosan a listán lesz. S hogy mit is kell tudni errõl a különleges fajtáról?
A szelídgesztenyérõl (Castanea sativa)
A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésû fafaj. Nevezik édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is. A fajtát általában, a dióhoz hasonlóan, az ember nem magának ülteti, hanem a következõ generációnak. A gesztenyefa akár 30 méter magasra is megnõhet, élettartama akár több száz év is lehet, hazánkban találhatunk akár 500-600 éves példányokat is. Terebélyes lombkoronája metszés nélkül is formás, s amellett, hogy nyáron hûs árnyékot ad, a méhek egyik fontos nektárlelõhelye. A termés termõhelytõl függõen szeptember végétõl november elejéig érik.
A gesztenyefa felhasználása
Faanyaga hasonlítható a tölgyekéhez: gyûrûs likacsú, a szíjácsa keskeny, a gesztje pedig sötét és sárgásbarna. A faanyag közepesen nehéz és kemény, szilárd, alaktartó. A gesztenyefa kitûnõen hasítható, fûrészelhetõ és gyalulható. Igen magas a csersav tartalma, mely elõsegíti a fa tartósságát, s melynek kivonatát az iparban bõrcserzésnél használják.
Elsõdleges feldolgozás során a gesztenyefából készülhet:
- bútor
- furnérlemez
- boroshordó
- fûrészáru
- oszlop
- talpfa
- bútorléc
- parkettfríz
A felsoroltakon kívül elõszeretettel használják még gazdasági és egyéb épületek tetõszerkezeteihez, faburkolatok, külsõ ajtók és kapuk készítéséhez is.
A gesztenye termése
A gesztenye termése vagy gyümölcse hosszan eltartható, a dióhoz hasonlóan néhány hétig szárítva, majd száraz és hûvös helyen tárolva hónapokig eláll. Ki ne emlékezne gyermekkorunk kedvencére, a klasszikus reszelt gesztenyepüré tejszínhab párosra? Vagy a karácsonyi vásárok papírzacskós sült gesztenyéjére? De tudtátok, hogy ezek mellett rengeteg finomság készülhet még belõle?
- Gesztenyeliszt - sütemény, keksz és palacsinta is készülhet belõle
- Gesztenyeméz - jellegzetes ízû, különlegesség teába vagy kávéba
- Gesztenye befõtt - kiváló lehet húsok mellé
- Gesztenyelekvár - finom töltelék süteményekbe vagy csak magában, kenyérre kenve
- Gesztenye olaj - elsõsorban láb- és visszérproblémákra használható
- Kandírozott gesztenye - a cukorral tartósított gyümölcs különleges édesség
Sõt! A gesztenye levelébõl és héjából tea is készíthetõ, mely hatásos szamárköhögés és asztma ellen.
Reméljük, hogy érdekesnek találjátok a kis õszi ismertetõnket, legközelebb két hét múlva jelentkezünk.