3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

“Itt van az õsz, itt van újra…”

Megérkezett a szeles, borús õszi idõ, ezzel együtt a bekuckózós kedv is. Már jól esik belebújni egy meleg pulcsiba és forró teát szürcsölgetve nézni a lassan sárguló faleveleket. Ha azt mondjuk, hogy sorolj fel 5 dolgot, ami az õszhöz kapcsolódik, a gesztenye biztosan a listán lesz. S hogy mit is kell tudni errõl a különleges fajtáról? 


A szelídgesztenyérõl (Castanea sativa)

A szelídgesztenye a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésû fafaj. Nevezik édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is. A fajtát általában, a dióhoz hasonlóan, az ember nem magának ülteti, hanem a következõ generációnak. A gesztenyefa akár 30 méter magasra is megnõhet, élettartama akár több száz év is lehet, hazánkban találhatunk akár 500-600 éves példányokat is. Terebélyes lombkoronája metszés nélkül is formás, s amellett, hogy nyáron hûs árnyékot ad, a méhek egyik fontos nektárlelõhelye. A termés termõhelytõl függõen szeptember végétõl november elejéig érik. 

A gesztenyefa felhasználása

Faanyaga hasonlítható a tölgyekéhez: gyûrûs likacsú, a szíjácsa keskeny, a gesztje pedig sötét és sárgásbarna. A faanyag közepesen nehéz és kemény, szilárd, alaktartó. A gesztenyefa kitûnõen hasítható, fûrészelhetõ és gyalulható. Igen magas a csersav tartalma, mely elõsegíti a fa tartósságát, s melynek kivonatát az iparban bõrcserzésnél használják.

Elsõdleges feldolgozás során a gesztenyefából készülhet:

  • bútor
  • furnérlemez
  • boroshordó
  • fûrészáru
  • oszlop
  • talpfa
  • bútorléc
  • parkettfríz

A felsoroltakon kívül elõszeretettel használják még gazdasági és egyéb épületek tetõszerkezeteihez, faburkolatok, külsõ ajtók és kapuk készítéséhez is.

A gesztenye termése

A gesztenye termése vagy gyümölcse hosszan eltartható, a dióhoz hasonlóan néhány hétig szárítva, majd  száraz és hûvös helyen tárolva hónapokig eláll.  Ki ne emlékezne gyermekkorunk kedvencére, a klasszikus reszelt gesztenyepüré tejszínhab párosra? Vagy a karácsonyi vásárok papírzacskós sült gesztenyéjére? De tudtátok, hogy ezek mellett rengeteg finomság készülhet még belõle?

  • Gesztenyeliszt - sütemény, keksz és palacsinta is készülhet belõle
  • Gesztenyeméz - jellegzetes ízû, különlegesség teába vagy kávéba
  • Gesztenye befõtt - kiváló lehet húsok mellé
  • Gesztenyelekvár - finom töltelék süteményekbe vagy csak magában,  kenyérre kenve
  • Gesztenye olaj - elsõsorban láb- és visszérproblémákra használható
  • Kandírozott gesztenye - a cukorral tartósított gyümölcs különleges édesség

Sõt! A gesztenye levelébõl és héjából tea is készíthetõ, mely hatásos szamárköhögés és asztma ellen.

Reméljük, hogy érdekesnek találjátok a kis õszi ismertetõnket, legközelebb két hét múlva jelentkezünk.