3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Akik régebb óta olvasnak minket, azok tudhatják, hogy a Fa-Héj műhelyén kívül hozzánk tartozik a Lukács Kulcs, Zár és Vasalat Szaküzlet, itt írtunk róla.

Most egy olyan cikket hoztunk, ami segíthet akkor, ha váratlanul olyan feladattal nézel szembe, hogy zárat kell cserélni egy bejárati ajtóban, s nem árt ha tudod, hogy mit is kell venned.


Zárbetét vagy zár - Mi a különbség?

Sokan azt gondolják, hogy a kettő egy és ugyanaz, ám ha ebben a tudatban élünk és vásárlásra kerül a sor, akkor kellemetlen meglepetés érhet minket.

A zártest, vagy röviden zár az a szerkezet, mely a kilincs mozgatásakor nyitja, illetve zárja az ajtót. 

Ezzel szemben a zárbetét az a rész, amelybe a kulcs kerül, s amely a kulcs elfordításával úgy mozgatja a zárat és a zárnyelvet, hogy az ajtó nyitva vagy éppen csukva legyen.

Most, hogy megismertük egy kicsit a szerkezetet lássuk milyen típusai vannak.

1d56abff.jpg

Típusok

Nagyon sokféle fajta létezik, de ha maradunk a bejárati ajtónál, akkor ott használhatunk többpontos zárat, bevésőzárat vagy portálzárat. De vannak még zártípusok biztonsági ajtóhoz, léteznek amerikai típusú zárak, elektromos zárak, pánikzárak, hevederzárak, tolózárak és a másodzárak is.

Asztalosként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy kiemelkedő minőségű zárszerkezetekkel lássuk el nyílászáróinkat. Egyrészt zárat az ember hosszú távra vásárol, nem cseréli gyakran, másrészt fontos az otthonunk biztonsága, a benne található értékek védelme is!

Melyik zár mit tud?

A legnagyobb védelmet a biztonsági, illetve a többpontos zárak nyújtják, melyek egyaránt passzolnak a fa, illetve műanyag ajtókhoz is. Utóbbi zártípust laikusként felismerhetjük arról, használat előtt fel kell nyomni a kilincset, illetve a kulcs többszöri körbeforgatása reteszeli be az ajtót.

A portálzár általában, műanyag vagy fém ajtókba kerül, melyekhez javasolt biztonsági zárbetétet használni. A bevésőzárat, ahogy a neve is mutatja, be kell vésni az ajtóba, ezért ez fa ajtókba való.

Mivel is foglalkozunk a szaküzletben?

  • Kulcsmásolással,

  • autókulcs készítéssel,

  • minőségi zárbetétekkel, zárakkal, lakatokkal és ezek kódolásával,

  • többpontos zárakkal,

  • kilincsekkel és vasalatokkal.

A  Lukács Kulcs, Zár és Vasalat Szaküzlet Facebook oldalát itt találod, a honlapot pedig itt.

Előre szólunk, hogy ebben a nagy nyári forróságban egy kis pihenőt tartunk: augusztus 1-től 5-ig zárva lesz a bolt, de előtte és utána szeretettel várunk bármilyen kulcsfontosságú (:D) dolog miatt!

szechenyi_2020_logo_1.jpg
 
esza.jpg
 
2022_07_04_1044070p3j.jpg