3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Hiánypótló cikkünkből kiderül mi a legfőbb különbség a fa- és a műanyag nyílászáró között, illetve melyiket mikor érdemes választani. Kinek való fa nyílászáró és kinek nem.

Sok helyen hallani róla, hogy a fa nyílászárókat egy felújítás során műanyagra cserélték, és ezért vizesedni, penészedni kezdett a helyiség. A leggyakoribb indok az szokott lenni ilyenkor, hogy a fa nyílászáró kevésbé szigetel, ezért jobb a szellőzése a szobának, s így végső soron nem penészedik be, ha nedves a fal.

Ebből következik, hogy a faablakok, faajtók nem szigetelnek eléggé. Ez egyértelműen butaság, hiszen ma már a fából készült nyílászárókat is ellátjuk szigetelő csíkokkal, gumikkal, amik eltömítik a keret és az ablak, vagy ajtó közötti esetleges rést.

Gyakori indok egy műanyagra váltlásnál, hogy a fa elvetemedik, míg a műanyag nem. Nos ez is csak a helytelen használatból adódóan lehet igaz, s ez esetben a műanyag ajtók is tudnak vetemedni, esetleg szétesni.

10380824_685231064907171_7060096815687594141_o.jpg

 

Fából sokkal esztétikusabb nyílászárókat lehet készíteni, mint műanyagból. Maga a technológia adja azt, hogy bőségesebb a választék és tágabb mozgásteret enged a fantáziának, ahogy az a fenti képen is látható. S ez csak egy variáció a sokból.

Bár jórészt ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik, mi hiszünk a természetes anyagok használatában, s abban, hogy az ember jobban érzi magát természetes anyagokkal körülvéve, mint műanyag környezetben. Ezért ahol csak lehetséges, javasoljuk a fából készült nyílászárók használatát.