Ne tévesszen meg a cím, jó helyen jársz. Még mindig nem alakultunk át néprajzi vagy gasztrobloggá, azonban szeretnénk változatos cikkekben megmutatni nektek, hogy a fa mennyi területen és milyen változatos szerepben van jelen az életünkben. S ha azt hittétek, hogy a múltkor poénkodtunk a fa-héjas fánkkal, hát most, a farsangi időszakban nem hagyhatjuk ki a receptet. ;)
Farsangi rönkhúzás
Lassan a farsang végéhez közeledünk, kezdődik a húsvétot megelőző böjti időszak, de most még van lehetőség a mulatozásra és a tél elbúcsúztatására. A jelmezes összejövetelek és a hagyományos disznóvágások mellett van Magyarországon egy különleges népszokás, a rönkhúzás.
A nyugat-dunántúli területeken, ha farsang ideje alatt - vízkereszttől hamvazószerdáig - nem volt esküvő a faluban, akkor úgynevezett bolond- vagy maskaralakodalmat szerveztek, ahol egy kinevezett “vénleányt” adott férjhez a falu népe. Az ifjú párt felültették egy nagy farönkre és úgy húzták végig őket a településen, miközben tréfás mondókákkal szórakoztatták a jelenlévőket. A hagyomány célja a bálokhoz hasonlóan a tél elűzése és a tavasz jókedvű köszöntése volt. Vannak olyan kisebb falvak, ahol ezt a szokást a mai napig megtartják.
S ha már hagyomány! Következzen a farsangi fánk receptje. :)
Az isteni Fa-Héjas fánk receptje
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 25 g élesztő
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 70 g margarin
- 2 evőkanál cukor
- 5 dl olaj
- 1 csipetnyi só
- fahéj és cukor díszítéshez
- A langyos tejbe 1 evőkanál cukrot keverünk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A liszthez adjuk a maradék cukrot és vaníliás cukrot, sót, a felfutott élesztőt, a puha margarint és a tojássárgáját.
- A tésztát alapos dagasztás után meleg helyen nagyjából 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
- A korongok közepét szintén kilyukasztjuk egy kisebb szaggatóval vagy pohárral.
- Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.
- Közepes lángon, többször megforgatva barnára sütjük mindkét oldalukat. Figyelni kell, mert hamar odaéghetnek!
- Papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, megforgatjuk a fahéjas cukros keverékben és kész is.
- Jó étvágyat! ;)
Azt nem ígérjük, hogy fánkkal várunk a műhelyben, de ha árajánlatra lenne szükséged, keress bátran minket személyesen vagy az elérhetőségeink egyikén.