3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Ne tévesszen meg a cím, jó helyen jársz. Még mindig nem alakultunk át néprajzi vagy gasztrobloggá, azonban szeretnénk változatos cikkekben megmutatni nektek, hogy a fa mennyi területen és milyen változatos szerepben van jelen az életünkben. S ha azt hittétek, hogy a múltkor poénkodtunk a fa-héjas fánkkal, hát most, a farsangi időszakban nem hagyhatjuk ki a receptet. ;)


Farsangi rönkhúzás

Lassan a farsang végéhez közeledünk, kezdődik a húsvétot megelőző böjti időszak, de most még van lehetőség a mulatozásra és a tél elbúcsúztatására. A jelmezes összejövetelek és a hagyományos disznóvágások mellett van Magyarországon egy különleges népszokás, a rönkhúzás.

A nyugat-dunántúli területeken, ha farsang ideje alatt - vízkereszttől hamvazószerdáig - nem volt esküvő a faluban, akkor úgynevezett bolond- vagy maskaralakodalmat szerveztek, ahol egy kinevezett “vénleányt” adott férjhez a falu népe. Az ifjú párt felültették egy nagy farönkre és úgy húzták végig őket a településen, miközben tréfás mondókákkal szórakoztatták a jelenlévőket. A hagyomány célja a bálokhoz hasonlóan a tél elűzése és a tavasz jókedvű köszöntése volt. Vannak olyan kisebb falvak, ahol ezt a szokást a mai napig megtartják.

S ha már hagyomány! Következzen a farsangi fánk receptje. :)

Az isteni Fa-Héjas fánk receptje

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 25 g élesztő
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 70 g margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl olaj
  • 1 csipetnyi
  • fahéj és cukor díszítéshez

  1. A langyos tejbe 1 evőkanál cukrot keverünk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A liszthez adjuk a maradék cukrot és vaníliás cukrot, sót, a felfutott élesztőt, a puha margarint és a tojássárgáját.
  3. A tésztát alapos dagasztás után meleg helyen nagyjából 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkán 1,5 cm vastagra nyújtjuk, majd egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.
  5. A korongok közepét szintén kilyukasztjuk egy kisebb szaggatóval vagy pohárral.
  6. Egy magasabb falú edényben olajat forrósítunk.
  7. Közepes lángon, többször megforgatva barnára sütjük mindkét oldalukat. Figyelni kell, mert hamar odaéghetnek!
  8. Papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges olajat, megforgatjuk a fahéjas cukros keverékben és kész is.
  9. Jó étvágyat! ;)

Azt nem ígérjük, hogy fánkkal várunk a műhelyben, de ha árajánlatra lenne szükséged, keress bátran minket személyesen vagy az elérhetőségeink egyikén.