3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Legutóbb ugyan ismét egy klassz és szinte full minimál nyílászárót készítettünk, most mégis másról fogunk neked írni. Ha azt mondjuk, hordó, mi jut eszedbe elsőként? A bor? Esetleg a sör? Nekünk a bútorok. Gondolom, nem csodálkozol. Azon viszont talán te is meglepődsz, hogy mi mindent lehet kihozni egy hordóból.


Egy hordó új élete

Bár hordókészítéssel a kádárok foglalkoznak, annak bútorrá alakításához nem árt némi asztalos szaktudás. Mi ez utóbbinak nem vagyunk híján, hordót is bárhol lehet ma már szerezni, tehát, ha szeretnéd, minden adott ahhoz, hogy neked is legyen egy klassz egyedi dekorelemed az otthonodban. Ráadásul a hordóból készült bútorok nemcsak rendhagyók, izgalmasak, hanem valóban hasznosak is lehetnek. Nézzük csak végig, mi minden készülhet hordóból.

Virágos láda hordóból

Talán ez a legkevésbé szokatlan tárgy, amelyet nemcsak kint, az udvarban, hanem bent az előszobában vagy a nappaliban is bátran mutogathatsz. Ehhez nem kell mást tenned, mint egy nagyobb hordót dézsaként félbevágnod (vagy egy kisebbet „lefejezned”), beletenned vízzáró fóliát, virágföldet és már palántázhatsz is. A vízzáró fólia nagyon fontos, ugyanis a hordó egy iszákos „dög”. Nem hiszed? Pedig így van. Olyan gyorsan magába képes szívni bármit, hogy öröm nézni.

A borral persze más a helyzet, hiszen annak más a fajsúlya, az alkoholtartalma, nem beszélve arról, hogy a hordót előkezelés gyanánt kiégetik és csak utána építik a két végét rá. Ha azonban pálinkát vagy sört töltenél bele, arra lennél figyelmes, hogy ezek a nedűk úgy elfogynak, mint a pinty. A hordó simán megissza apránként. (Tudja, hogy mi a jó!) A locsolóvizet ugyan nem szereti, de amikor a víz felszívódik a virágföldben, a hordó kitágul, átszíneződik, megfeketedik, befoltosodik. Az pedig – lássuk be – ronda. Mi, asztalosok pedig nem szeretjük a csúnya munkát. Ezért is javaslunk más hordófelhasználási módot is.

Éjjeli szekrény hordóból

Nagyon menő, ha egy fahordót beviszel a hálószobába, mert különleges hatásúvá teszi a fészkedet. Variálhatsz a színével, ebből a funkciójából kiindulva pedig biztos lehetsz abban, hogy nem teszel kárt benne. Hiszen mire is használjuk az éjjeliszekrényt? Rápakolod este a mobilt, megspékeled az egészet egy kislámpával, esetleg építesz bele egy polcot, hogy könyvet, újságot vagy az esti gyógyszereidet benne tartsd, és ennyi. De ha már polc….

Fali polc

Azért is kettévághatod a hordót, hogy azt falra szerelve könyvtartó, pohártartó vagy egyéb dekorációs kellékek kiállítóhelyévé varázsold át. Mindehhez elég felrögzítened a falra és máris van a két fél hordóból két különleges formájú, egyedi polcrendszered. Ebben az esetben a nagyobb hordó talán még jobb is, a rögzítésre viszont fordíts külön gondot. Nagyobb hordóhoz már egy fali sín is szükséges lehet. Ha viszont nem akarsz fúrni, készíts inkább puffot magadnak.

 

Puff még mindig hordóból

Ebben az esetben a színre festésen kívül nem sok mindennel kell törődnöd. Szerezz be egy kényelmes körpárnát a hordó tetejére és már rá is ülhetsz vagy – kisebb hordó esetén – lábtartónak is használhatod. Vagány, menő és klassz. Mint minden, ami fából készül. Apropó fa: láttad már, mi milyen fa nyílászárókat készítünk? ha nem, kukkants be a galériánkba. Ha pedig neked is segíthetünk, keress bennünket bátran, de csak augusztus 23-tól, mert most szabadságra megyünk egy röpke hétre. Találkozunk utána?