3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Ahogy telnek az évek, egyre több holmink lesz. Hiába kreálunk újabb és újabb tároló helyeket, a ruhák, cipők és társaik mindig kitöltik a rendelkezésre álló teret. Arról már nem is beszélve, hogy a növekvő gyerekeknek is egyre nagyobb térre van szükségük! Mi pedig, mint egy verseny résztvevői, újabb és újabb üres zugok után kutatunk a lakásban, hogy enyhítsük az állandó helyigényt! Ebben a cikkünkben egy általában kihasználatlan holttér hasznossá tételére adunk ötleteket, illetve egyedi bútortervezési útmutatót asztalos segítségével. Tartsanak velünk, és használják ki hatékonyan a lépcső alatti teret egyedi bútorral vagy más belsőépítészeti megoldással! 

 

I. Egyedi lépcső –egyedi bútor

Ha a lépcsőnk szerkezete, kialakítása lehetővé teszi, és a rendelkezésünkre álló hely is elegendő, akkor érdemes a lépcső alatti teret is kihasználni. Az, hogy a lépcsőnk hol is található, meghatározhatja, hogy mire is használhatjuk. Ha a bejárat közelében van, akkor a kabátok, cipők tárolására alkalmas egyedi bútorral építhetjük be. Ha a konyha közelében található, akkor a száraz élelmiszerárunak lehet jó helye alatta, vagy beépíthetünk egy-két konyhagépet a lépcsőnk alá. De bármilyen más funkciót is betölthet, ez már tényleg a ház egyedi adottságaitól függ. 

A lényeg, hogy a beépített egyedi bútor anyaga, színe harmonizáljon a lépcsővel. Valamint fontos, hogy olyan egyedi bútort, esetleg funkciót válasszunk, amire tényleg alkalmas a lépcső alatti terület. Ha szükséges, már az ötletelés fázisában kérjük az asztalos segítségét.

 

II. Milyen funkciót álmodhatunk a lépcsőnk alá? Nézzük végig az egyedi bútorokat, egyedi belsőépítészeti megoldásokat!

 

1. Dolgozó vagy hobbisarok:

Sokszor készültek úgy lépcsők, hogy alkalmasak arra, hogy egy kis zugocskát készítsünk alá, ahol dolgozhatunk, netezhetünk, kezelhetjük ügyes-bajos dolgainkat. Általában itt nem fér el sok és bonyolult egyedi bútor. Valószínűleg meg kell elégednünk egy falra erősített munkalappal, egy székkel és egy faliújsággal. Ha van elég helyünk akár ragaszkodhatunk a hagyományos íróasztalhoz is, de ne lepődjünk meg, ha azt egyedi bútorként kell egy jó asztalossal legyártatnunk, mert a készen kaphatók pont nem fognak beférni az adott helyre. Arról nem is beszélve, hogy stílusban is nehéz éppen a lépcsőhöz passzolót találni.

 

2. Könyves polc, minikönyvtár:

Talán ez a legegyszerűbb projekt abban az esetben, ha nyitott polcokat választunk. Annyi a dolgunk, hogy a lépcsőnkkel azonos színű, anyagú, vagy azzal harmonizáló anyagot keresünk, és lemérjük a lehetőségeinket.  

Figyelem! Vannak méretezési praktikák, amiket figyelembe kell venni, különben hosszú és intenzív bosszankodás lesz a végeredmény: Mérjük meg, hogy a tárolni kívánt könyvek milyen polctávolságot igénylenek, kalkuláljunk az anyagvastagsággal is, sőt azzal is, hogy a könyveket ki bírjuk húzni a helyükről. Számolnunk kell a függőleges merevítők vastagságaival is. Illetve át kell gondolnunk, hogy van-e szükség egyedi bútorunknál, polcrendszerünknél hátfalra, lábazatra. Általános tanács, hogy nagyobb polc esetében inkább asztalossal terveztessünk, méreteztessünk. Jobban járunk!

Azért is jó szakemberrel tanácskoznunk, mert további ötleteket kaphatunk egy olvasósarok kialakítására. Például egy szakavatott asztalos szeme rögtön meglátja, hogy van-e lehetőség a könyves tároló elemet további egyedi bútorral bővíteni, mondjuk egy ülőkével, ahol olvashatunk.

 

3. Egyedi bárszekrény:

Ha konyha, étkező vagy nappali mellett fut a lépcsőnk, bátran berendezhetünk alatta egy bárszekrényt az italoknak, poharaknak. Az egyedi bútorok tervezésének gyakorlata szerint először kitaláljuk, hogy miket is akarunk itt tárolni, (ital, borhűtő, pohár, apróságok a szervírozáshoz), utána következik a méretezés, majd végül a kivitelezés saját kezűleg, vagy asztalostól rendelve. De mielőtt véglegesítenénk az ötletünket, itt is gondolkodjunk tovább, mintha ott állna mellettünk az asztalos. Esetleg bővíthetnénk bárpulttal, ha megtoldhatnánk egy „kanyarral”? Vagy épp csak lehajtható pult kéne középre? Engedjük szabadon fantáziánkat, vagy kérjünk tanácsot asztalosunktól.

 

4. Bortároló

Maradjunk még egy percet az italok területén. Ha nincs pincénk, de szeretjük a bort, és a lépcsőnknek van hűvös helyen futó szakasza, akkor bátran gondolkodhatunk egy lépcső alatti bortároló megvalósításán.

Ennek a funkciónak pont annyi kiinduló típusa lehet, ahány variációja van a bortárolásnak. Lehetnek csúcsára állított négyzet/rombusz alakú rekeszeink fából, ahol minden rekesz egy-egy azonos típusú bornak adnak helyet. De lehet egy asztalos által készített kisebb rekeszrendszerünk, ahol egy fakkba egy üveg bor kerül. Szintén asztalos tud segíteni abban a megoldásban, amikor egy tulajdonképpeni lambéria hátfalra fémrudakat, vagy egyéb tartószerkezeteket erősítünk, és azokra pakoljuk az üvegeket.

 

5. Előszobai tároló-pakoló

Az előszobabútorok valóban sajátos, valóban egyedi bútorok tudnak lenni, mert ezeknek az összetevőit végtelen módon tudjuk variálni: fogas, cipőtartó, ernyő- vagy kalaptartó, ülőke, ajtós gardróbrész…stb. Hangold saját előszobád képére, ha onnan indul a lépcsőd.

Az előszoba stílszerű beépítésével már foglakoztunk egy korábbi cikkben, ha ebbe a helyiségbe szeretne ötleteket gyűjteni, akkor kattintson ide!

 

6. Beépített háztartási gépek helye:

Ezen a megoldáson akkor érdemes gondolkodni, ha konyha közelében, vagy a konyhából indul a lépcsőnk. Sajnos ez az ötlet is azok közé tartozik, ami megkíván némi szaktudást már a tervezés időszakában.  Ugyanis gondolnunk kell a vezetékek, csövek, aljzatok tervezésére. Ha asztalossal csináltatjuk ezt a munkát, akkor természetesen bátran elmondhatjuk az elvárásainkat arról, hogy miket is akarunk ide száműzni. Például a hűtő vagy a mosogatógép hatalmas teret foglalnak el a konyhában, miért ne kerülhetnének a lépcső alá?

 

7. Akár egy komplett minikonyha

is beférhet a lépcső alá, vagy a többszárú konyha egyik ága, ha úgy indul a lépcsőnk. Ha a lakásunk stílusa engedni, akkor nagyon egyszerű beépítési mód lehet, (akár még asztalos nélkül is megoldható), a nyitott polcrendszer, a „stelázsi” készítése. De természetesen egyedi megoldásokat is rendelhetünk, ha ódzkodunk a nyitott konyhai tárolástól.  A konyhabútor tervezésének csínját-bínját már taglaltuk egy korábbi cikkünkben, ha ez érdekli Önt, akkor kattintson ide!

 

8. Tároló rendszer, beépített szekrény „lépcsőmódra”

Zárt és nyitott elemek variálásával elérhetjük, hogy rengeteg holmit nyeljen el ez az eddig kihasználatlan terület. A lépcső vonalát követő beépített szekrény az az egyedi bútor, ami a leghatékonyabban kihasználja ezt a teret, és a tárolásban a leginkább hasznunkra lehet.

Sőt! Rendelhetünk asztalosunktól csak fiókokat is a lépcső alá. Mutatós megoldás lehet, ha színekkel, fogantyúkkal fel tudjuk dobni. A nagyméretű fiókokban a ritkán vagy szezonálisan használt ruháinkat tárolhatjuk, vagy esetleg a plédeket, ágyneműket, amiket nem kell nap mint nap előszedni.

Ha ezt a beépítést választjuk, akkor tulajdonképpen egy sajátos „vonalvezetésű” egyedi beépített szekrényről beszélünk. Ennek tervezésénél figyelembe vehetünk majdnem mindent, ami általában a beépített szekrényeknél érvényes: az ajtók, a fiókok, a nyitott elemek, az előre gyártott kiegészítők használatának lehetősége. Egy korábbi cikkünkben már „megtanultuk”, hogyan is kell ezt az egyedi bútort megtervezni. Ha bővebben szeretne erről olvasni, akkor kattintson ide!

Különleges, praktikus, de feltétlen asztalos szaktudást igénylő megoldás a kihúzhatós szekrény: itt nem a fiókokat, hanem a komplett szekrényt tudjuk kihúzni-betolni. Átlátható, könnyen rendben tartható és nagyon látványos.

 

9. Egyedi fekhely:

Kéne egy hely, ahová csak úgy „ledől” az ember mondjuk újságot olvasni, relaxálni, elvonulni? Van egy lépcső a házban, ami alatt van hely? Ha van hely, akkor már csak egy asztalos kell, aki beépít ide egy egyedi kerevetet, ágyat. Nekünk már csak a kényelmes szivacsról, a betétről kell gondoskodnunk, és kész az egyedi bútor.

 

10.Egy kicsit más: a lépcsőforduló kihasználása

A lépcsőforduló esetében a padlóban rejthetünk egy tárolót, felnyitható fedéllel. Az asztalos biztosan azt fogja ajánlani, hogy legyen egy kerete a felnyitható ajtónak, a fogantyú pedig ne törje meg a padlózat síkját, nehogy balesetveszélyes legyen.

 

11. Álfalas helyiség:

Némi gipszkarton, fapolc és szakértelem segítségével egy komplett kis lomtárat alakíthatunk ki a lépcső alatt.  De ha a fantáziánk, a pénztárcánk és lehetőségünk engedi, vagy a szükség megkívánja, akkor merészebb, sőt vadabb elképzeléseket is megvalósíthatunk a lépcső alatt. Láttunk a neten lépcső alatt kialakított hálófülkét, fürdőszobát, wc-t, játszósarkot gyerekeknek, sőt még akváriumot is.

Bár nem álfalas, de nagyon ötletes a mi kedvencünk, egy gyönyörű famunka, amit minden kisgyereknek kívánunk játszó- és búvóhelyként, kuckóként.

 

Ha bármelyik ötlet megtetszett, vagy csak az igény van meg valamire az Ön házában is, de szakszerű tervezésre, kivitelezésre van szüksége, akkor a Fa-Héj kft-től tud kérdezni, vagy akár ajánlatot, helyszíni felmérést kérni. Csak egy kattintás ide!

Képek forrása: Obstanovka.by, hhss.ru, domechti.ru