3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Nem férek a ruháktól, a cipőktől, a „majd jó lesz valamire holmiktól” …! – panaszkodott egyik ismerősöm. Ugye Önök is látják a lelki szemeik előtt a problémát, a zsúfolásig tömött, nem éppen praktikus szekrénysorokat, az ide-oda begyömöszölt, szívünkhöz nőtt vicikvacakokat, a napról napra növekvő cipősorokat az előszobában, az itt-ott felbukkanó fél pár zoknikat… Pedig van megoldás! A lakást levegősebbé, a rendszerezést pedig megoldottá teszi egy jól eltalált egyedi bútor, a beépített szekrény.  Mi most segítünk abban, hogy hogyan is lehet ez a szekrény „csinos” és személyre szabott.  Hogyan lehet olyan, mint egy ruha, amit a varrónő, vagy az „úri szabó” két-három próbával tökéletesen ránk alakít! Jöjjenek, tanuljunk egy kis szabászatot a tökéletes egyedi bútorért!

 

1.    Attól is egyedi a bútorunk, hogy már a helye is otthononként változik!

A beépített szekrénynek az igazán nagy előnye, mint minden egyedi bútornak, hogy nem azzal kell beérni, ami van, hanem maximálisan kihasználhatjuk a rendelkezésre álló teret, és stílusunkhoz alakíthatjuk a dizájnt. Hol van olyan sarok, kihasználatlan falszakasz, ami egyébre nem használható, mint beépített szekrényre. (Az ajtó mögött vagy fölötte? A fürdőben? A nappaliban?) Hasznossá tehetünk vele egy beugró falrészt, körülölelhetünk egy oszlopot stb…

 

2.    Tisztázzuk csak, hogy mit szabunk!?

A beépített szekrények könnyített szerkezetűek: nem rendelkeznek alj, tető és hátfallal.

Egyes esetekben (pl. ha a szekrény két fal közé készül) az oldalfalak sem szükségesek, helyettük ütközőlécekkel készülnek. Ilyenkor a belső elemek a falhoz vannak rögzítve, ezért a beépített szekrények hely- és költségtakarékos megoldást jelenthetnek számunkra.

De természetesen beépíthetünk egy falszakaszt úgy, hogy szekrényünknek van hátlapja, oldala, sőt bútorlapból nagy fesztáv esetén duplakorpusz is készülhet.

Nem érdemes egy szekrénybe beszuszakolni minden holminkat! Jobb, ha több helyiségben is van tárolási lehetőségünk, az előszobától a fürdőig. Így sokkal áttekinthetőbb és tematikusabb rendszer szerint tudunk tárolni.

Érdemes a bútorunk anyagát a burkolatunkhoz igazítani. Kisebb helyiségekben a tükrökkel szerelt ajtók megnagyobbítják a térérzetet, és a nagy, sötét ajtók sem előnyösek a kis térben.

 

3.    Elő a szabócentit! (pardon a mérőszalagot!) Mérjük le, mekkora szekrény fér el!

Tervezzük meg alaposan, mekkora méretű szekrényre van szükségünk, mekkora fér el pontosan! Ebből mennyi lesz polcos, mennyi fiókos és mennyi akasztós? (A magasságot a lakás belmagassága, illetve a beépíteni kívánt rész magassága adja.)

4.    Mell- és derékbőség, ujjhossz és vállszélesség helyett milyen méretre is van szükségünk?

Általában véve jó kiindulási alap, ha a család tagjainak számát figyelembe véve személyenként egy 120x60-as akasztós részt, egy 60x60-as vagy 60x45-ös polcos részt számolunk. Természetesen mindent a ruhák számához kell igazítani, vagyis igény szerint növelni vagy csökkenteni ezeket a méreteket. Férfiaknál akár lehet kevesebb is, nőknél talán több… Vagy nem?

Fehérneműkre is számíthatunk egy 40-50x40-es egységet. A cipőket külön szerencsés tárolni, lehetőleg az előszobában, egy lábbelire 30x30 cm-t számítva.

A jó helykihasználás érdekében a vállfás ruhákat különböző magasságokban, több sorban lehet felakasztani. Emellett különböző tárolási módokra van lehetőség: dobozok, polcok, fiókok, amelyekbe rengeteg apróságot pakolhatunk.

A hasznos mélység ajánlott mérete 55-60 cm, ami a vállfán lévő zakó szélességéből adódik, de egyénenként változhat.

A sínrendszer 9 cm-t vesz el a beépített szekrény mélységéből. Az összehajtogatott ruhák számára a  polcok közti magasságot 30-35 cm-re érdemes méretezni.

A szekrényvázat 18 mm-es bútorlapból szokás készíttetni, de mind anyagban, mind vastagságban eltérhetünk ettől, akár esztétikai, akár stabilitási szempontok miatt.

Hogy könnyebb legyen tervezni:


Forrás: Maxgardrob

 

5.    Itt beveszünk, ott kiengedünk, amoda egy mellbevarrás…. vagyis maximális térkihasználás!

Ellenőrizzük a következő pontokat, ha megvan az első vázlatos tervünk!

•    Az akasztórúdon elhelyezett ruhák a szekrény előtt állva kényelmesen elérhetők?
•    A felső részbe is lehet akasztót tenni, azon a rúdon azonban a ritkábban használt ruháknak tervezzünk helyet! Esetleg az évszakváltás alkalmával használhatjuk a felső traktust, ide rakhatjuk az épp nem aktuális darabokat! Így tervezte egyedi bútorát?
•    Terveztünk ruhaliftet a szekrénybe, ha a fölső részbe mindennapi ruhákat kívánunk tárolni? 
•    A fiókokba ömlesztve akarjuk tárolni az apró holmijainkat? A fiókok, kosarak, az apróbb dolgok, pl.: fehérnemű tárolására alkalmasak. De a speciálisan kialakított fakkos beosztású fiókokban akár, órát, ékszert vagy öveket is tárolhatunk anélkül, hogy káoszba fulladna a rendszerezésünk!

 

6.    Néhány kiegészítő? Esetleg egy fodor, egy csipkebetét vagy inkább egy fiók? 

Választható kiegészítők:

•    nadrágtartó
•    nyakkendő tartó
•    ruhalift
•    fiók
•    drótkosár
•    cipőtartó
•    övtartó

 

7.    Tökéletesítsük szabásmintánkat: válasszunk ajtórendszert egyedi bútorunkhoz!

Tolóajtós kivitel:

A tolóajtós beépített szekrény, dizájn és a helykihasználás együttes szempontjából a legideálisabb választás, éppen ezek miatt a legkeresettebb ajtajú szekrénytípus is.

A legközkedveltebb a tükörbetéttel készült ajtó, amelyet minden esetbe biztonsági fóliával vonnak be. Nagy előnye, hogy optikailag megnagyobbítja és kivilágosítja a teret, ezért kis helyiségekben ideális választás.

A sínrendszerek lehetnek szimpla, dupla vagy akár tripla sínek is. Felhasználásuknak a hely és praktikum szab határt. Például a tripla sínes előnye, hogy az ajtók egymás mögé rendezhetőek, ezért a teljes nyílás kétharmada hozzáférhetővé válik.

Nyílóajtó

A nyílóajtó azoknál a beépített szekrényeknél jó választás, ahol kisméretű a nyílás, és szükséges a teljes szélességű hozzáférés a belső tartalomhoz.

A nyílóajtóval készített szekrények nagy előnye, hogy az ajtók nyitás után szinte teljesen hozzáférünk a szekrény belsejéhez. Valamint a szekrény teljes mélységből is csak 2cm-t vesz el.

A kivetőpántok teherbírása miatt az ajtók szélessége és magassága is maximalizált, nem lehet akármekkora.

A nagy lapok súlya miatt érdemes magasságában kettes osztással készíteni az ajtót.

Nyílóajtó tervezésénél viszont figyelembe kell vennünk, hogy ez ajtótípus veszi el a legtöbb helyet a szekrény előtti közlekedőből.

Az ajtók fogantyúval és rejtett nyitással is elláthatóak, melyek gyengéd nyomásra nyílnak.
A nyílóajtó keret és betét választéka megegyezik az egyéb ajtóválasztékkal, szinte bármilyen anyagból és elosztással készíthető.

Csuklóajtó

A csuklóajtó használatával, egy kis mozdulattal is láthatóvá válik a beépített szekrény teljes tartalma. Kiválóan ötvözi tolóajtó és nyílóajtó előnyeit.

A csuklóajtók nyitáskor fél szélességükben a szobába nyílnak, viszont az ajtók egy síkba, egymásra csuklanak. A csuklós szekrényajtó ideális megoldás, amikor nagy szekrényszélességhez akarunk hozzáférni kis mozdulattal. Szűk helyiségekben, ahol csak keskeny szekrény beépítésére van lehetőség különösen előnyös a csuklóajtós gardrób.
Továbbá ideális sarokszekrények és átjárók ajtajának, valamint minden olyan helyen, ahol nem lehetséges tolóajtót szerelni, mert nincs hely eltolni azokat egyik oldalra sem.

A csuklós ajtók tolóajtók is egyben, hiszen a felső részükön függesztett sínrendszerbe kapaszkodnak, az ajtó teljes súlya a mennyezeten van.

A zavartalan ajtónyitás miatt a mennyezet és föld közti párhuzamra figyelni kell.
A szakember egyéb csodákat is tud: A csuklóajtók felszerelhetőek automatikával is, amikkel elég, ha csak az egyik oldalt nyitjuk, a másik nyílik magától. Továbbá széles helyekre csuklóajtókból egész rendszer is építhető, ahol az ajtók harmonikaként egymásra nyílnak. A rendszert fel lehet úgy is építeni, hogy több oldalról is nyitható legyen.

 

8.    Figyelem! A szabászat titkos fogásai következnek!

•    A hasznos mélységhez tolóajtós szekrénynél 9 cm-t kell hozzászámolni, ami a vasalat mélységéből és ujjaink védelméből adódik (a függőleges elválasztók sérülést okozhatnak, ha nincs az ujjunknak hely a korpusz és az ajtó között). Harmonikaajtók esetén ez csupán 4,5 centiméter, nyílós ajtóknál 2 centiméter, ami – ez utóbbinál – az ajtó anyagának vastagsága.

•    A védőfóliával ellátott üveg / tükör elemek fadekor és lakkozott fafelületű furnér anyagokkal variálhatók. Csak a fantáziánk szab határt a különleges megoldásoknak és remek hatásoknak.

•    Kalkuláljunk azzal is, hogy a falaink találkozása nem feltétlenül derékszögben történik! (Lehet, hogy a parkettás is figyelmeztetett bennünket már erre!)

•    Sőt, magában a falban is lehet egy diszkrét, finom ívű kanyar! Ezzel is számolnunk kell!

•    Azt pedig végképp érdemes megkérdezni szakembertől, hogy mekkora egybefüggő elem marad stabil.

•    A szekrényvilágítás nagyon hasznos és látványos dolog, ne hagyjuk ki! De feltétlenül a helyi sajátosságokat figyelembe kell venni! Például, van a közelben konnektor? Vagy elemes megoldást kell választanunk? Ledszalag legyen vagy hagyományos lámpácska? Nézzünk szét a „piacon”, mielőtt döntenénk!

 

Ha itt, vagy bárhol a tervezés során elvesztette a fonalat, nem gond, nyugodtan hagyatkozzon a szakemberre! Velünk itt veheti fel a kapcsolatot, kattintson!