3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Hiszen egy jó mosókonyha tervezése és felszerelése igencsak soktényezős: néznünk kell a háztartás igényeit, a praktikumot és a rendelkezésre álló helyet is úgy, hogy az esztétikumról se kelljen lemondanunk.

mosokonyha2.jpg

 
Mosókonyhánknak vitathatatlanul fontos szerepe van a mindennapi életben, hiszen nemcsak ruhák mosására és szárítására, hanem tisztítószerek és egyéb tárgyak tárolására is használhatók. Mivel ezek a helyiségek általában kisebbek, rendben tartásuk és maximális funkcionalitásuk fenntartása nem mindig egyszerű.

mosokonyha6.jpg

 
De mire is kell figyelni pontosan?

1.) A mosókonyha felszerelése „álljon kézre” (a mosógép, szárítógép könnyen elérhető és kezelhető legyen, legyen elég hely a ruhák be-és kipakolásához). A mosógép legyen elegendő kapacitású ruháink mosásához a mosószereknek és az öblítőszereknek pedig legyen megfelelő tárolóhelyünk. Ha előtöltős mosógépünk/szárítógépünk van, fontos, hogy minden gép előtt legalább 80 cm szabad teret hagyjunk, hogy könnyedén nyithatók legyenek az ajtók. Ha a gépeket pedig egy pult alá telepítjük, rengeteg helyet nyerünk a mosás utáni összehajtogatáshoz.

2.) Ugye te is környezettudatos vagy? A mosógépek és szárítógépek beszerzésénél törekedj az energia- és víztakarékos választásra! 

3.) A mosókonyhában fontos a jó szellőzés és páraelszívás, ugyanis a mosás és szárítás során sok pára keletkezhet. Ennek elkerülése érdekében nem rossz ötlet egy megfelelő szellőzőrendszer kiépítése, vagy ablakok beépítése.

4.) Legyen elegendő tárolóhely a mosószer, öblítő, ruhák és egyéb mosáshoz szükséges eszközök számára. Ezek lehetnek polcok, szekrények vagy (rejtett)fiókok.

5.) Fontos, hogy legyen elegendő munkafelület a ruhák előkészítéséhez, például a folttisztításhoz, hajtogatáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy kényelmesen dolgozhasson a mosás előtt és utána is. Ideális esetben a mosógép egyik oldalán legalább 40-50 cm széles pultfelületre lesz szükségünk.

6.) Egy kényelmes szék mindig jól jön és egy állvány is a ruhák szortírozásához. (A derékmagasságban elhelyezett pultok, állványoknak hála csökkenthetjük a hát- és derékfájás kialakulásának kockázatát is!)

7.) Mindenképpen megfelelő világítással lásd el a mosókonyhádat, hogy a nap bármely szakában tökéletesen használható legyen a helyiség.

7.) Fontos, hogy mosókonyhánk alkalmazkodjon a jövőbeli elképzelésekhez is: például ha jelenleg csak mosáshoz használjuk, de később szárítót is szeretnénk, legyen elég hely és elektromos csatlakozó a plusz eszközöknek.

8.) Tartsuk tisztán és higiénikusan a mosókonyhánkat. (Ez mondjuk a lakásunk, házunk többi területére is igaznak kéne lennie :) ) Ha tisztaság van körülöttünk, sokkal kiegyensúlyozottabbak leszünk.

9.) Extra hangszigetelés a falakon és a padlón szinte észrevehetetlenné teszi a mosást! Nincs többé zsörtölődő szomszéd! Egy másik tippünk a padlóösszefolyó: ha a mosógép tömlője elszakad vagy a gép túlcsordul ez megakadályozza, hogy mindenünk ússzon a vízben. Az automatikusan záródó vízcsap szintén hasznos kiegészítő, ami érzékeli a mosógép működését, és csak akkor nyitja meg a vízszállítást, amikor szükség van rá.

10.) A tolóajtók itt is jolly jokerek! Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a tolóajtók előnyeit, hiszen kevés helyet foglalnak, (a minőségi darabok) csendesek és nagyon esztétikusak is. A tolóajtós trükkel pedig ízlésesen eltakarhatod a mosógépet is.


mosokonyha7.jpg
mosokonyha8.jpg


Az aktuális trendek szerint a fehér, a kék és a zöld színek, valamint ezeknek az árnyalatai a legnépszerűbbek a konyhában és a mosókonyhában is. Ezek a színek jól harmonizálnak a beton vagy betonhatású járólapokkal, amelyek kiválóan kiegészítik és kiegyensúlyozzák az élénk alapszíneket. Persze az a legfontosabb, hogy olyan helyiséget hozz létre, ami stílusában passzol az otthonodhoz.

mosokonyha3.jpg

 

Bármilyen kicsi is a terület, egy stílusos mosóhelyiség óriási változást hozhat az otthonodban!  

Illusztrációk: Pinterest

Hozzuk létre közösen a kényelmes mosókonyhádat fa elemekkel és hasznos trükkökkel! Az is lehet, hogy annyira jól sikerül, hogy megszereted a mosást is! :)