3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Egy zöld tisztás közepén álló rönkház meghittséget és romanitkus hangulatot idéz az emberben. Kanadában, az Egyesült Államokban és a skandináv országokban nagy hagyománya van a rönkházépítésnek, de már hazánkban is kezd elterjedni ez az építkezési forma.


Általánosságban a gerendaházakról

A fa hosszú élettartamú, megfelelõ vastagságban nagyon jó hõszigetelõ, környezetbarát építési alapanyag. Luc, cédrus, vörösfenyõ, vagy borovi, bármelyik alkalmas lehet az építkezésre. A rönkházak nagy elõnye, hogy egy kész és stabil alapra jó szakemberek akár 2-3 hónap alatt kulcsrakész házat építenek. Nem lassítja a munkát technológiai szünet vagy betonozás/vakolás utáni száradási idõ. A házak színe is variálható, lehet pácolni és festheteni is. 

Hátránya, hogy a jó alapanyag drága, ezen felül a jó szakembereket is meg kell fizetni. Egy rönkház idõközönként karbantartást igényel, kártevõmentesíteni kell, kezelni kell a felületét, hogy megfelelõen védve legyen az UV sugárzástól.

A rönkházak típusai

Gépi rönkházaknál gépek által esztergált egyforma, 20-22 centiméter átmérõjû, kör keresztmetszetû rönkökbõl építkeznek.
Kézi készítésû rönkházaknál három építkezési stílusról vagy technikáról beszélhetünk:

  • Piece-en-piece

A piece-en-piece rönkház nem rendelkezik sarokillesztékkel, az oszlopok közötti panelek faragva-illesztett rönkökbõl állnak össze (hasonlóan, mint majd a scribe-fit technikánál olvashatjátok). A stílus pontos eredetét nem ismerni, de a történelmi francia-kanadai épületeknél láthatunk hasonlót.

  • “Chink” vagy hézagos

Talán a legtöbbek által ismert típusnál rések vannak a hosszanti rönkök között, melyeket angolul "chink"-nek hívnak, s a régi "chink your armor" (rés a pajzson) szólásból ered. A tömítésre használt anyag neve "chinking", s évszázadokkal ezelõtt szárított mohából, lószõrbõl és agyagból is állhatott, napjainkban már inkább szintetikus anyagokat használnak. Bár más típushoz képest idõt lehet nyerni az építkezésnél azzal, hogy nem kell hosszanti barázdákat faragni az összeillesztéshez, azonban a rések tömítése is idõigényes munka.

chink.jpg

  • Kézi készítésû "scribe-fit" vagy  faragva-illesztett

Ahogy a neve is mutatja, minden egyes rönköt kézzel faragnak és illesztik a következõhöz. Az illesztett falban minden egyes rönk teljes hosszában van egy horony és egy sarokillesztés, melyekkel hézag nélkül, pontosan illeszkedik az alatta és fölötte fekvõ rönkökhöz. Nevezik még skandináv, palástos vagy résmentes technikának is. A felhasznált rönkök lehetnek természetes gömbölyûek, vagy vágottak is.

scribe_fit.jpg

Az Egyesült Államokban a rönkház olyannyira kultikus dolog, hogy a gyermekek is kaptak egy saját építõjátékot is.

Amcsi gyermekjáték: Lincoln Logs

Amíg hazánkban a gyermekek körében az építõkocka és a LEGO hódít(ott), addig az amerikai gyerkõcöknél a Lincoln Logs a menõ. A játékot 1916 körül John Lloyd Wright, a híres amerikai építész Frank Lloyd Wright fia hozta létre, s nevét amerika 16. elnöke, Abraham Lincoln után kapta, aki rönkházban élt. A kis négyzetesen bemart, kb 2 centiméteres, könnyûfából készült “rönkök” alkalmasak házak és erõdök építésére, de mint minden ilyen játéknál, csak a képzelet szabhat határt. A játék alapanyaga kezdetben redwood, azaz mamutfenyõ volt.

lincoln_logs.jpg

Be kell valljuk, a kép láttán érzünk némi piaci rést a miniatûr házak nyílászáróinak legyártásában, de még nem kezdünk neki rögtön ennek a projektnek. ;) Viszont ha szeretnél rendes, emberi házra valót tervezni és készíttetni, akkor keress minket bizalommal elérhetõségeink valamelyikén.