3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Tollas kulcsnak azokat a hagyományos kulcsokat hívjuk, melyeknél a kulcsszár végén egy vagy két kis fül, hivatalos nevén toll helyezkedik el. Ebbe a kategóriába soroljuk a régi kapukulcsokat, az egyszerû szobaajtók kulcsait, de ide tartoznak a komolyabb biztonságot nyújtó trezorajtók és páncélszekrények kulcsai is.


Amellett, hogy különbséget teszünk egy- és kéttollú, megkülönböztethetünk forma és fogazott kulcsokat is.

Formakulcs vagy profilkulcs

Általában alacsony biztonsági szinttel rendelkezõ zárak (kapuk, szobaajtók és kamrák) kulcsai. A kulcs szárának végén egy a kulcslyuk formájával pontosan megegyezõ alakú toll található, melynek sima az éle. A kulcs fején található számozás miatt, mely a kulcs formáját jelzi, számozott kulcsnak is hívják

Fogazott tollas kulcsok

Ennél a típusnál a szár végén lévõ egy vagy két tollon különbözõ mélységû bevágások találhatók, melyeknek a zárbetétben található lamellák elmozdításában van szerepük., A fogazott tollas kulcsokból is találhatók számozottak, ez többnyire egyszerûbb zárak kulcsainál jellemzõ. 

A biztonsági szinten kívül nagy különbség a forma és a fogazott tollas kulcsok közt, hogy a formakulcsok általában elõregyártottak, vásárláskor a szám alapján beazonosítják és “csak leakasztják a polcról”, míg a fogazott kulcsokat másolni kell.

Ha bármilyen kérdésetek van a témában vagy tanácsra lenne szükségetek, keressétek fel bátran a Lukács Kulcs, Zár és Vasalat Szaküzletet!