3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Bejegyzésünk cseppet sem korai, ugyanis 2 hét múlva már meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorún. A boltokban már karácsonyi zene szól, s a polcok megteltek csoki mikulások, rénszarvasok és díszes adventi kalendáriumok tömkelegével. Abban egyet érthetünk, hogy utóbbi nem csak a gyermekeknek szerez örömet, de a felnőttek is élvezik az apró csomagok bontogatását, a visszaszámlálást.

És azt tudjátok honnan ered ez a szokás?


Az adventi naptár története

Ahogyan a karácsonyfa díszítése és az adventi koszorú készítés, a kalendárium is német területről származó hagyomány. Az első, maihoz hasonló naptárat egy német anyuka készítette a kisfiának az 1900-as évek körül. A Gerhard nevű lurkó már türelmetlenül várta  a Szentestét, ezért édesanyja 24 részre osztott kartonlapra apró csokoládékat tűzött fel, melyből a fiú minden nap egyet ehetett meg. Úgy tartják, hogy a fiúcska felnőtt korában is őrizte ezt a kedves hagyományt és az adventi kalendáriumok készítésére egy külön vállalkozást hozott létre.

Hazánkban a naptárkészítés a 20. század elején kezdett elterjedni. A hagyományosnak mondható kalendárium vékony kartonból készített doboz, melyben 24 ablak mögött apró csokoládék jelzik a napok múlását a várva várt ünnepig.

Napjainkban a kalendáriumok számos méretben és fajtában léteznek, s már nem csak csokoládét, de más apró ajándékokat is rejthetnek. A tavalyi évben egy különleges, közmondásokkal teli adventi naptárral segítettünk nektek az ünnepekre hangolódni; idén hozunk pár kreatív, de egyszerű, otthon is megvalósítható kalendáriumot.

DIY kalendáriumok

Egy fa deszkára vagy faágra (melyet “beszerezhetsz” akár a közeli erdőből is) rögzíts fel számozott jutazsákokat vagy papírzacskókat, amikbe az apró kis ajándékokat és édességeket rejtheted. Mutatunk erre két változatot:

A következő kalendárium szintén nem igényel nagy kézügyességet: itt is szükséged lesz kis zsákokra, fa csipeszekre,  néhány lécre, szögekre és kalapácsra.

Nagyszülőknél még rejtőzhet egy patinás, öreg fa létra, melynek fokai közé felakaszthatod a kis csomagokat.

Utolsó mentsvár

Ha valaki közületek a halogatás nagymestere és utolsó pillanatra hagyná a naptárkészítést, annak mutatunk egy gyorsan kivitelezhető ötletet. (Természetesen nem csak sörrel működhet... ;) ).

Viccet félretéve: reméljük, hogy cikkünkkel hozzájárulhatunk egy kicsit a karácsonyi készülődéshez. Legközelebbi alkalommal szintén az ünnepkörhöz kapcsolódó bejegyzéssel jelentkezünk.

(Ui.: Ne feledjétek, már csak 36 nap van hátra karácsonyig!)

Képek forrása: