3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Ha rákeresel a neten a bak jelentésére, akkor biztosan nem az asztalos bak lesz az első, amit megtalálsz. Még a legnagyobb netes lexikon is fontosabbnak tart olyan bakokat, akik januárban születtek, mint a mi egyik kedvenc asztalos bútorunkat. Hívhatnánk a bakot persze szerszámnak is, de tulajdonképpen családtag, ezért felemeltük a presztízsét. Nélküle ugyanis mindannyian derékfájdalmakkal küszködnénk és térdprotézissel járkálnánk.


Mi az a bak?

Hím kecske, mondanánk logikusan, de bak van a heraldikában (https://hu.wikipedia.org/wiki/Bak_(heraldika)), Zala megyében községként és a vasútnál is. Ez utóbbinál ugyan már csak történelem, hiszen a bak olyan személykocsiknak a neve, amelyeket a második világháború alatt kezdtek el gyártani, majd több-kevesebb változtatással az ötvenes évek második feléig használtak is rendesen. A mi bakunk azonban egy egyszerű elven működő tartószerkezet. Alapjaiban hasonlít a fűrészbakhoz, a festőbakhoz, az építészbakhoz vagy a kőművesbakhoz, de az asztalos bak azért mégis csak asztalos bak.

Az asztalos bak

Mondhatnánk, hogy bárki tud ilyet készíteni, de ha olyan elvetemült fanatikus vagy, mint mi, és unalmadban Youtube videókat nézegetsz az asztalosok életéről, akkor tudhatod, nem véletlenül tartanak bakkészítésből még kisebb versenyeket is. A bak ugyanis annál jobb, minél hasznosabb.

Az asztalos bak szerepe

A bak szerepe valójában csak annyi, hogy megtartsa a ráhelyezett faanyagot, amelyet aztán vághatunk, fűrészelhetünk, fúrhatunk. De mi van akkor, ha egy óriás és a hét törpe valamelyike is szeretné használni? Na, ekkor jön szóba az állíthatósága.

Az üzletekben kapható bakok általában fix magasságúak, de egy profi asztalos bak nemcsak variálható, hanem akár gördíthető is. Sőt nemcsak fából készül, hanem akár fémből is, hogy még strapabíróbb legyen (https://toughbuilt.com/sawhorses).

Imádjuk ugyan a fenyőt, de a fenyőbakok nem bírnak ki akkora terhelést, mint, mondjuk, a bükkből készültek, a profi fémszerkezetnél pedig mindegyik hamarabb kimúlhat. Persze, ha neked is olyan fontosak a bútoraid, a szerszámaid, mint nekünk, akkor azért hosszú évekig is kiszolgálhatnak téged.

Miben más az asztalos bak, mint az asztalos munkapad?

Ahogy a neve is mutatja, az asztalos munkapad munkapad. Azon dolgozunk, azon alkotunk, és tartozik hozzá szerszámtartó felület (akár egy teljes falnyi) is. A bak szerepe viszont tényleg csak annyi, hogy ne a földön kelljen térdepelnünk, mikor méretre vágunk egy-egy lécet.  Az is fontos ugyanakkor, hogy bárhová könnyen magunkkal vihessük, hiszen gyakran járunk ki helyszínre, ahol szintén jó szolgálatot tehet nekünk.

Extra asztalos tipp

Ha nincs pénzed asztalra, ilyen bakokkal fél perc alatt összedobhatsz magadnak egyet. Egy falap, két bak és már gyönyörködhetsz is a munkádban. Ha viszont profibb megoldást keresel, írj nekünk. Egyedi bútorokat is készítünk.