3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

Biztosak vagyunk benne, hogy mostanában a férfiak is többet tartózkodnak a konyhában és nemcsak a hasuk miatt. Nálunk sincs ez másként, habár a Fa-Héj Kft-nél továbbra is sokat dolgozunk. De valahogy mi is gyakrabban megfordulunk a tűzhely körül. Hiába, ott is elkel a férfi segítség. (Kérlek, ne mondj ellent, hadd higgyük!) És rajtunk, asztalosokon kívül a fának is megvan a konyhában a maga helye.


Ha végiggondolod, a legmegbízhatóbb konyhai eszközeink még ma is fából készülnek. Tudjuk jól, hogy a műanyag, a szilikon hatalmas tereket hódít, de mondd, hogy nem szép

  • egy fából készített gyúró- vagy vágódeszka,
  • egy gyönyörűen megesztergált nyújtófa,
  • egy igényesen kialakított fakanálkészlet,
  • egy stílusos kenyértartó vagy
  • a különleges pohár- és edényalátétek.

Neked például hány eszközöd készült fából? És azon gondolkodtál-e már valaha, hogy mekkora munka is egy ilyen elkészítése? Még akkor is, ha sorozatgyártásban és géppel készül.

 

A gyúródeszka titka

Ott van például a gyúródeszka. Ha hiszed, ha nem, annak az elkészítése kifejezetten nehéz és sokáig tartó munka. Olvastad azt a cikkünket, amelyben az ajtókészítésről írtunk? Nos, a gyúródeszka kivitelezési folyamata is ahhoz hasonló.

Vannak, akik ragasztással, vannak, akik anélkül készítik, de így is-úgy is nagyfokú precizitást és odafigyelést igényel. Nem beszélve a speciális szerszámokról. Ezért – ha csak nincs meg otthon az alapszerszámkészleten kívül minden másod (satupad, szorító, csiszolók) –, akkor inkább ne kezdj bele!

A gyúródeszka készítése ugyanis jó sok lépésből áll. Viszont ez már legalább triplaadag sört ér az asszonytól, ezért mégiscsak érdemes megfontolni.

 

A gyúródeszka készítésének lépései

  1. Keményfával dolgozz és annyi vastagabb darabot készíts elő, amennyi a párodnak kell. Nem, nem kell rosszra gondolni! De hidd el, jobb, ha megtudod, mekkora deszkát szeretne, mert ha túl kicsit vagy túl nagyot csinálsz, soha nem fog neked pogácsát készíteni rajta.
  2. A faléceket aztán bivalyerős ragasztóval rögzítsd egymáshoz. Ha vannak szorítóid, azokkal érdemes összefognod az egészet, hogy biztosan ne essenek szét.
  3. Ha megszáradt, vágd minden oldalát egyenesre és csiszold is le a lapokat és a széleket is. Ne reménykedj abban, hogy egy csiszolással megúszod.
  4. Ha igazi gyúródeszkát szeretnél, akkor a két „fogóvégéről” sem szabad elfeledkezned. Tudod, amelyik meggátolja, hogy a deszka csúszkáljon az asztalon. Ha valaha is nyújtottál már tésztát, akkor tudod, hogy bőven kell ám erő hozzá. (Ahogy pedig nagyanyáink dolgoztak, pláne.) Na, emiatt kell, hogy legyen lezáró vége a deszkának. Ez csak két újabb lécet, újabb ragasztást és csiszolást jelent.
  5. Ha mindezzel megvagy, már csak a fa lekezelése van hátra. Ezt semmiképpen se hagyd ki, különben hiába dolgoztál.

Vannak igazán profi emberek, akik még „mérettáblát” is applikálnak a deszkára, hogy a kerek formákat különböző méretekben könnyebb legyen kinyújtani a tésztából, de ezzel most nem fárasztunk. Hidd el, egy alapgyúródeszka elkészítése már önmagában is nagy munka lesz. (Ha nem megy, kezd vágódeszkával.)

 

Mire jó még a gyúródeszka?

Jó hír viszont, hogy a gyúródeszka készítése közben izmokat növesztesz, ha pedig a párodnak mégsem tetszene, még emelgetheted is napi 100-szor az újabb muszklikért. (Nem az asszonyt, a deszkát.)

Ha pedig mégsem állnál neki az elkészítésének, adj hálát az égnek, hogy más már megcsinálta és vegyél egyet a párodnak. Mert az igényesen elkészített vágódeszka sokkal szebb, mint a szilikon és szépen is mutat, akár a falra akasztva is.

Ha viszont szekrényben tárolnátok, csak szóljatok nekünk. Csodaklassz egyedi bútort készíthetünk nektek a konyhátokba is.