3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

De ne akárhogy! Harmonizáljon a bejárati ajtóval!

 

Sokan tudják Önök közül, hogy mi a jó házasság titka! (Sokan pedig el sem tudják képzelni, vagy még nem is próbálták kideríteni…) De mi a helyzet azzal, ha egy lakás különböző részeit akarjuk „összehozni”, ha harmonikus kapcsolatot akarunk kiépíteni közöttük?  Tudjuk, hogyan lehet jó házasságszervező módjára „összekeríteni” a bejárati ajtót és az előszoba bútorzatát úgy, hogy ez a kapcsolat, tartós, mutatós, működőképes és mindenki számára kielégítő legyen?! Erre bizony a lakberendezők szerint úgy van esélyünk, ha egyedi bútort tervezünk, csináltatunk az előszobánkba, figyelembe véve a bejárati ajtó stílusát.

 

1.    Társkeresés indul: Miért is kell egyedi bútor a bejárati ajtó mellé? 

 

Minden reggelünk az előszobából indul, és a nap végén is ide érkezünk vissza a bejárati ajtón keresztül.  Tehát nem maradhat üresen az előszoba, „szingliként” magára hagyva a bejárati ajtót.  Hanem valami olyan egyedi bútorra van szükségünk, ami nem gátolja, hanem segíti a család itt végzett tevékenységét. Fontos, hogy a gyerek ügyesen tudjon itt cipőt húzni, legyen hely itt a kabátjainknak, kéznél legyen az ernyő, a kesztyű, a sapka, sőt akár vethessünk egy pillantást a tükörképünkre, ha reggel el akarunk indulni. Fontos, hogy megfelelő pakolófelületekkel lássuk el a helyiséget, megkönnyítve az érkezést, indulást vagy a vendégek fogadását.

Nem is beszélve arról, hogy, a bejárati ajtó látványával karöltve itt kapjuk az első impulzust a lakásról, olyan, mint mikor az első találkozáskor kapunk egy névjegykártyát. Ugye Önöknek is fontos az első benyomás?

Ezért tervezéskor legyen a legfőbb szempont a helyiség kényelmessé tétele, illetve a használati tárgyak célszerű elhelyezése és a stílusbeli harmonizálás a bejárati ajtóval.

 

2. Méregetés, tervezgetés, rajzolás előtt gondoljuk végig az alábbi szempontokat!

 

- Itt történik a kabát fel/levétele, felakasztása. Nyitott akasztókon vagy zárt szekrénybe történjen? Ha a szekrénynél maradunk, akkor véssük eszünkbe, hogy a nedves kabátot nem feltétlenül jó rögtön zárt szekrénybe tenni. Megoldás kell a szárításra!

- Az akasztók magasságának kialakításánál, - ha vannak -, gondoljunk a gyerekekre is!

- Táskát, kulcsokat itt fogjuk tárolni?

- A cipőkkel kapcsolatban el kell döntenünk, hogy a kell-e valami ülőalkalmatosság a felhúzásukhoz? Tobzódni akarunk az elöl hagyott lábbelik között, vagy inkább elraknánk őket egy szekrénybe?

- Akarjuk az őszi-téli időszakban a vizes cipőket úgy tárolni, hogy egy tálcára csepegjen róluk a víz, a sár vagy a hólé? Ha igen, akkor hagyjunk neki helyet!

- Hölgyeim, mindig jó egy tükör, amiben tetőtől talpig látjuk magunkat, mielőtt kilépnénk az utcára. Ehhez elegendő már egy 120x40 cm-es tükör is, ha azt a padlótól 50 cm-re helyezzük el. Van helyünk erre?

- Mekkora mennyiségű sálat, kesztyűt, sapkát kell tárolnunk úgy, hogy ne keltse a rendetlenség hatását.

- Ha kicsi a hely, a beépített bútorokkal minden centimétert ki kellene használhatunk, ebből ne engedjünk, mert különben takaríthatatlan zugok alakulnak ki!

- A lakásnak ezen a részén vannak a fogyasztásmérők? Szeretné eltüntetni őket a szem elől?

-  Az általános helyiség-megvilágítás mellett van szükségünk a helyi világításra is (pl. a tükörnél)?

-  Végül pedig: milyen stílusú az a bejárati ajtó, amivel harmóniában kellene élnie egyedi bútorunknak? Ezt ne tévesszük szem elől, mert különben enyhén szólva sem lesz szemet gyönyörködtető pár a bejárati ajtónkból és az előszoba egyedi bútorából.  (Harmónia nélkül pedig nincs tartós „házasság”!) Például rusztikus bejárati ajtó mellé sose csináltassunk fémcsodákból álló előszobafalat, vagy minimál dizájnú modern ajtó ne kapjon élettársként koptatott, frivol vintage bútort!

 

3.    Ennél a „tárkeresésnél” is fontosak a méretek:

 

Nézzünk meg segítségként néhány minimális méretet egy-egy egyedi bútortípusnál, hogy Ön is el tudjon kezdeni rajzolni:

-    Cipőtartó elem, amelyben a cipők együtt nyílnak le az ajtóval:  58,5x104,5x17 cm. Helytakarékos, ennél a méretnél 3 szintet tudunk kialakítani, és 3x3 normál felnőtt cipőt tudunk elhelyezni benne.

-    Kényelmes falipanel mérete, amely a falra merőleges két rudat tartalmaz akasztó gyanánt, plusz egy kalaptartót: 102x25x121 cm

-    egy 108x37x190-es panelen már kényelmesen elfér 3 akasztó, az akasztó alatt a padló közelében egy tároló, amire rá is lehet ülni, illetve a szélesség egy harmadában egy tükör, alatta egy szekrénykével.

 

4.    Rajzoljuk fel sorban azokat az egyedi bútor elemeit, amelyekre szükségünk van, és helyünk is van számukra!

 

-    Zárt ajtós vagy nyitott polcos tároló hely.
-    Fiókos szekrény
-    Sínen kihúzható akasztó zárt szekrényben vagy szabadon, amivel egymás mögött is tárolhatunk kabátot
-    Cipőtároló elem
-    Szabadon álló ruhafogas
-    Falitükör a fiókos szekrény fölött
-    Egy nagy álló tükör a bútor mellett
-    Beépített világítás
-    Esernyőtartó
-    Ülőalkalmatosság cipőhúzáshoz
-    Mérőórákat takaró elem

 

5.    Hogyan szól bele a bejárati ajtó a „párválasztásba”?

 

A/ A stílus megalapozásával. Nézzünk meg néhány példát a bejárati ajtó és az előszobabútor stilisztikai összehangolásra!

A minimál dizájnú bejárati ajtó minimalista társat keres! Hogyan néz ki ez a stílus az egyedi előszobabútor esetében?

A hátpanel anyagának ajánljuk az erezett bútorlapot, a többi bútorelemnek pedig a magasfényű MDF-et. A színek közül a világosszürke és a fekete lesz a „nyerő”. A stílus fontos jellemzője az üvegbetétes panel, melyet a hátfaltól kiemelve, rejtett módszerrel lehet rögzíteni. Ennek a speciális felszerelési módszernek köszönhetően nem látszanak a csavarok, azonban a bútor mégis rendkívül stabil és masszív. Jól jöhet egy kiemelkedő tükrös bútorpanel is, ami mögé vállfára helyezett ruhák akaszthatók. Ezzel a módszerrel egyszerre helyet nyertünk a ruháknak, és még a tükrünk is lesz. Az előszobaszekrény alsó részére plusz két lábat kell tervezni a súly miatt. A beépített ajtók alakjával eltérhetünk a hagyományos téglalaptól, például remekül mutat az L-alakú ajtó is.

Mit tehetünk, ha bejárati ajtónk illetve az otthonunk, vidéki, rusztikus vagy antikolt stílusú? Íme, egy ehhez passzoló,  előszobafal leírása?

Fenyőt ajánlunk alapanyagnak, mert azt a bejárati ajtó színére pácolhatjuk. Esztergált lábakkal, kényelmes magasságban elhelyezett ülőfelülettel tervezhetjük. A hátfal kialakítására láttunk egy ötletet: látványos megoldás, ha a hátfal egy régies ajtókeretet mintáz, melyen egyedi esztergált ruhaakasztók találhatók.

B/ Ha szűkös a hely a bejárati ajtó nyitásának, akkor nem érdemes további nyitható ajtókkal terhelni a teret. Jöhet a nyitott polc vagy a tolóajtó az egyedi bútorra.

C/ A bejárati vagy más előszobai ajtó különleges lehetőséget is kínál az egyedi bútorválasztás tekintetében. Helyet ad a pakolóhídnak, melyek az ajtó fölött és a mennyezet közötti teret kihasználva helyezhetők el, és ezáltal hihetetlen mennyiségű tárgyat tudunk elrejteni rajta.

 

6.    Ha nem előszobánk van ….

… hanem szélfogónk vagy belépőnk, akkor sem kell lemondanunk az egyedi bútorról!

Belépő esetében:

A helyiség kisebb lakások zárt térből történő megközelítésére szolgál, (Általában lépcsőházból, belső folyosóról nyílik). Szerepe elsősorban a külső és belső tér közötti, hő és hangszigetelésben van, de az érkező vendégek táskájának, kalapjának, kabátjának, és egyéb, fölösleges holmijának, ideiglenes elhelyezését is szolgálja. Egyben kizárja annak lehetőségét, hogy a hozzánk látogatok, a külvilágból közvetlen az otthonunk lakóterébe léphessenek be. 1,5-3 m2

Az ilyen belépőkben, a bejárati ajtó nyílásával párhuzamos falra szereljük a fogasfalat a tükörrel, ha lehet. A belépőkben az általános világítás mellett egy irányított fényforrás felszerelése is célszerű, amennyiben a fogasfalra, vagy mellé tükröt szerelünk. A tükör használata nem kötelező, de felszerelésével tágítani tudjuk az amúgy is szűk teret.

Szélfogó esetében:

Mint az a nevéből is kitűnik, alkalmazásával a közvetlen időjárási viszonyoktól kíméljük meg otthonunkat. Ebből pedig már arra is következtethetünk, hogy otthonunkat a szabad térrel köti össze, (utca, előkert, függőfolyosó). Méretében a belépő méretével egyező, de rendeltetésénél fogva, attól abban különbözik, hogy a belőle nyíló más helyiségek mindegyike ajtóval zárható, ellenkező esetben a légszigetelő szerepe megszűnik. Mivel a szabadtérről a lakás belsejébe e helyiségen keresztül jutunk el – az is megeshet, hogy olykor – olykor vizes, sáros cipőben érkezünk ide. Ezt figyelembe kell vennünk a berendezési tárgyak kiválasztásánál.

A szélfogó helyiség bútorozása az ajtók miatt legfeljebb egy fogasfal lehet tükörrel. Mesterséges megvilágításához egy általános mennyezeti fényforrás, s a tükörhöz egy, irányított fényt kibocsátó lámpatest már bőven elégséges.

A fejezet forrása: Lakberendezés.hu

Lakása más helyiségébe is szívesen tervezne egyedi bútort? Beavatjuk Önt a konyhabútorok titkaiba, csak kattintson ide!