3100 Salgótarján, Erdész u. 42.

A satut egyébként főleg a fémiparban használják, munkadarabok rögzítésére. Létezik azonban asztalos satu is amit leginkább a munkapad részeként rögzítik a munkapadhoz. Ha vágni, fűrészelni, hajlítani vagy reszelni, menetet metszeni szeretnél, mindenképpen rögzítsd a munkadarabot!

Hogy néz ki egy satupad?
Általánosságban elmondható, hogy
- kb 75 cm magas, mint a normál asztalok,
- 80-85 cm széles,
- a tartószerkezete, azaz a lábazata rendszerint strapabíró acél,
- maga a satupad lapja fa, vagyis deszka.

A satupad részei:
A lábazaton és deszkalapon kívül a satupad részét képezi még a lap alatti fiók vagy fiókok a szerszámok tárolásához, illetve a polcok. Manapság ugyanis egyre gyakrabban gyártanak komplett műhelyasztalokat is.

 *A satuk fajtái:
Ha van satupadod, akkor legyen satud is, mert a legtöbb apró otthoni munkához szükséged lehet szorító eszközre.

Kovácssatu
Fontos tulajdonsága a kovács satunak, hogy a rögzítőpofák egy ív mentén képesek mozogni. Ez a szerszám bírja a kiképzést, anyaguk ugyanis strapabíró kovácsoltvasvas. Ezek az anyagok erős mechanikai igénybevétel hatására nem kopnak, hanem egyre keményebbek lesznek. A kovács satu hátránya, a már említett speciális kiképzéséből adódik. Nagyobb munkadarabok befogásánál nem biztosít egyenletes szorítást.

Csősatu
Hengeres testeket, például csöveket lehet vele nagy biztonsággal megfogni. Víz-, gáz-, és fűtésszerelők legjobb barátja. Erre a szerszámra nem érdemes beruházni, inkább kérjünk kölcsön, ha úgy adódik.

Párhuzamos satu
Így nevezzük azokat a satukat, amiknek a két szorítópofája párhuzamosan mozog. Sokkal precízebb, mint például a kovács satu, viszont öntöttvas anyaga miatt kevésbé bírja a mechanikai terhelést, mert az öntöttvas túl rideg és törékeny anyag ehhez.

A párhuzamsatu
Kisebb méretű munkadarabok finom megmunkálásához használható. Finom darabok, viszonylag törékenyek, vigyázzunk rájuk.

A satu, mint kínzóeszköz
Tudták, hogy a középkoriak szörnyű kínzóeszközöket is készítettek a satu működési elve alapján? A részletekbe inkább nem megyünk bele, maradjunk az általunk is szeretett satuknál! :)

*Forrás: https://furdancs.blog.hu

Nálunk jó pár satu teszi a dolgát nap mint nap, csak szólj, ha szeretnéd, hogy a te nyílászáróidat és egyedi bútoraidat is mi „fogjuk közre”!